Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dárcovství kostní dřeně nebolí a zachraňuje životy, Jirka Bulva z Poličky to už dobře ví

Když jsme před třemi lety rozjížděli Moravskou ligu TFA, tak jsme hned věděli, že to nebude jen o TFA, ale že bychom s tou velkou skupinou super lidí, co se kolem nás pohybuje, mohli dokázat i něco víc.

Tak vznikla myšlenka propagace dárcovství kostní dřeně, Českého národního registru dárců dřeně, Nadace pro transplantace kostní dřeně a spolupráce s Dětskou onkologií Fakultní nemocnice Brno. Tenkrát jsme si říkali, že když bychom pomohli zachránit byť jen jediný život, bude to úplně nejvíc.

Téměř na den přesně po třech letech se náš cíl splnil. Naším novým hrdinou se stal Jirka Bulva z Poličky, který závodí za SDH Lezník a pravidelně se účastní našich závodů.

Jirka se do registru dárců kostní dřeně přihlásil v roce 2017 na závodě v Doubravici TFA Doubravice nad Svitavou a chtěl by se teď s Vámi prostřednictvím krátkého rozhovoru podělit o svoje dojmy z darování kostní dřeně, které nedávno podstoupil.

Co Tě k vedlo k tomu vstoupit do registru dárců kostní dřeně?

Byl to hlavně pocit toho, že mohu někomu změnit život a když to vyjde, tak ho i pomoci zachránit a dát jinému člověku další šanci a naději na normální život.

Samotného by mě asi nikdy nenapadlo vstoupit do registru dárců kostní dřeně a tímto bych chtěl poděkovat Moravské lize TFA a všem jejím organizátorům za osvětu a propagaci této záslužné činnosti.

Popiš nám, jak to celé probíhalo? Jak Tě kontaktovali?

Nejdříve mi zavolali z mého kmenového dárcovského centra z Brna, kam jsem přijel na odběry krve a vyplnění dotazníků. Výsledky odběrů se poté dále porovnávaly, aby se ověřilo, zdali budu vhodným dárcem, a v kladném případě budu kontaktován odběrovým centrem v Plzni.

Měsíc po prvotním odběru následoval telefonát z Plzně a dohodli jsme termín mé návštěvy v Plzni. Další fáze v Plzni spočívala v odběru krve, RTG plic, kardio vyšetření a krevním obrazu. Poté následoval pohovor s lékařem, kde se jsme se domluvili i na způsobu odběru.

Jelikož pacient byl středního věku, byl mi doporučen odběr na separátoru. Na závěr jsme se domluvili na samotný termín odběru, který následoval asi tři týdny po tomto vyšetření.

Jak ses tam dopravil?

Obě cesty, jak na vyšetření, tak pak na samotný odběr, jsem jel autem. Naštěstí D1 byla průjezdná. :-) Jinak nadace hradí veškeré náklady na dopravu.

** Co takový odběr obnáší?**

Příprava spočívala v tom, že čtyři dny před odběrem jsem musel užívat léky, které mi byly aplikovány injekčně do břicha. Tyto léky způsobí, že se vyplaví žádané látky z kosti do krve. Při aplikaci se člověk cítí jako by měl lehčí chřipku, která se projevuje bolestí kloubů a svalů.

Potom je většinou v pondělí do 20:00 hod. nástup ve Fakultní nemocnici v Plzni na hematologicko-onkologickém oddělení, kde následuje odběr krve. V úterý ráno člověk dostane další injekci s přípravkem a následně proběhne odběr krve.

Kolem 9:00 hod. se jde na separátor. Člověk tam leží asi 4 hodiny nehnutě napojený na separátor, kdy má napíchnuté žíly na obou rukách. Během odběru dostáváte vápník a roztok proti srážení krve.

Po odběru se vyhodnotí vzorek a změří počet potřebných krvetvorných buněk. Pokud je počet dostačující, může dárce čtyři hodiny po odběru jet domů. Pokud nikoliv, druhý den podstoupí stejný proces znovu.

Bolelo Tě při tom něco?

Když opomenu bolest svalů po lécích na vyplavení buněk z kostí, tak nic. Ty aplikace léků a samotný odběr zní hrozně, ale nebolí to. Pocit toho, že tím zachráníte lidský život, přebíjí veškerou mírnou bolest a podpoří to i hezké sestřičky všude kolem. :-)

Musím říct, že všichni v nemocnici se ke mně chovali skvěle a opravdu jsem se chvíli cítil jako někdo důležitý.

Jaký je to pocit, žít s vědomím, že někomu teď koluje v těle Tvá krev a možná mu zachrání život?

Pocit je to povznášející a jsem hrdý na to, že jsem mohl takto pomoci.

Co bys vzkázal těm, kteří váhají se vstupem do Registru?

Není se čeho bát. Registrace ani samotný odběr nebolí. Bylo by super, kdybyste (ML TFA) příští rok zase udělali podobnou akci s možnou registrací přímo na závodě. Kdo bude chtít vědět více, tak se můžeme pobavit na závodě v Olešnici. I TY MŮŽEŠ DÁT ŠANCI!


Jirka má náš velký obdiv a děkujeme mu. Velké poděkování také patří transfuznímu oddělení Nemocnice Boskovice, která nám při závodě v Doubravici v roce 2017 poskytla součinnost a zajistila potřebné odběry. Jak už píše Jirka ve svém rozhovoru, budeme se snažit, pokud to situace dovolí, upořádat podobnou akci zase v příští sezóně.

Věříme, že to pomůže k rozhodnutí tomu, kdo doteď váhal. Má to opravdu SMYSL. Pro více informací mrkněte na www.kostnidren.cz, www.mltfa.cz, nebo nás přímo kontaktujte.

A pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete vstoupit do Registru, podívejte se na další možnosti pomoci v rámci charitativních aktivit Moravské ligy TFA jako je finanční sbírka pro Nadační fond dětské onkologie Krtek nebo sbírka hraček na www.mltfa.cz/ml-tfa-pomaha.

Sdílet
Seriál: Moravská liga TFA