Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Díky daru sponzorů si SDH Velké Němčice ke 120. výročí pořídil repliku praporu

Výročí založení sboru je vždy ideální příležitostí k uspořádání oslavy, která připomene, co vše místní hasiči pro své spoluobčany nezištně dělají. SDH Velké Němčice slavil tento rok 120 let od svého založení a slavnosti spojili se svátkem patrona svatého Floriána.

Oslavy 120 let od založení sboru se konaly v den svátku sv. Floriána. Při této příležitosti byl veřejnosti představen nový prapor, který byl vytvořen s nejvyšším podílem ruční práce společností Alerion.

K této významné události si nechali zrestaurovat svůj unikátní bohatě vyšívaný prapor, který má velice zajímavou historii. K dalším příležitostem si pak nechali vyrobit repliku novou, a to vše díky podpoře dvou mecenášů, kteří sboru poskytli finanční dar.

Hasiči z Velkých Němčic nosili myšlenku zrestaurování původního praporu v hlavě dlouho.

Problémem bylo, že jsme neměli dostatek financí, a u toho vždy skončily i naše plány.

Jak se blížilo výročí 120 let sboru a s tím i 100 let od založení republiky, začali jsme spolu s oslavami znovu plánovat oživení našich symbolů. Provázejí nás od počátků vzniku a zaslouží si proto náležité zacházení,

vypráví člen sboru Jaroslav Rozek, kterému se podařilo na podzim roku 2018 nadchnout pro věc i ostatní členy.

Jaká je historie původního praporu?

V těžké době první světové války sbor velice stagnoval a padli v ní 4 členové. V poválečné době vzniku republiky zase nebyl čas na spolkovou činnost a obnova sboru tak nastala až v roce 1921 při žehnání praporu.

A jak sbor tento prapor získal? V roce 1920 nová republika zrušila všechny vojenské veteránské spolky, a jelikož němčičtí veteráni měli krásný prapor, rozhodli se ho sboru darovat.

Zajímavostí proto může být, že na něm není vyobrazen sv. Florián, který se na hasičských praporech vyskytuje nejčastěji, ale hlavní národní patron sv. Václav,

vysvětluje paralelu heraldik a vexilolog PhDr. Zdeněk Kubík.

Prapor byl následně přepracován a v květnu roku 1921 s velkou slávou církevně požehnán (lidově „posvěcen“).

Moravská heraldicko-vexilologická společnost Alerion se ujala prací

Stařičký prapor, který má mnohé za sebou, bylo nejprve potřeba zrestaurovat a zakonzervovat. „Oslovili jsme proto brněnskou firmu Alerion, která sídlí v našem kraji a s restaurováním i řemeslnou výrobou praporů pro hasičské sbory má více než 20leté zkušenosti,“ pokračuje ve vyprávění Jaroslav Rozek.

V Alerionu prapor mechanicky a trpělivou ruční prací zbavili všech nečistot, prachových částic a zafixovali drobné trhlinky i porušené části výšivky, poté mohl být uložen a zakonzervován.

Díky sponzorům vyšívaná replika v plné parádě

Sbor Velké Němčice nejprve zvažoval pořízení repliky pouze v tištěné podobě, díky finančnímu daru si ale nakonec mohl pořídit novou luxusní vyšívanou variantu, která je věrnou kopií praporu původního.

„Rozhodli jsme se na poslední chvíli, a ačkoliv času nebylo příliš, vyšli nám v Alerionu vstříc. Udělali vše proto, abychom nový prapor měli do termínu oslav. A bylo to skutečně na knop, hotový prapor jsme si vyzvedávali v sídle firmy den před samotnými oslavami,“ vzpomíná s úsměvem Jaroslav Rozek.

Vybrali jsme kvalitní samet s ruční výšivkou a cena nového praporu s veškerým příslušenstvím se vyšplhala bezmála na 220 tisíc korun, restaurace historického praporu pak stála přes 11 tisíc.

Proto bychom ještě jednou chtěli poděkovat sponzorům, kteří přispěli nemalou částkou. A to Františkovi a Petrovi Furchovým a Antonínovi a Janovi Ryšavým.

Nový prapor budeme využívat při slavnostních příležitostech doma i u přespolních sborů, jako jsou například oslavy svátku sv. Floriána, hasičské poutě, ples a další příležitosti,

uvádí Jaroslav Rozek.

Poděkování v podobě pamětní stuhy

Prapor bude na těchto akcí skutečnou ozdobou i díky již zmiňovanému příslušenství.

Kvůli atypické velikosti repliky, která věrně kopíruje podobu původního praporu včetně rozměrů, jsme SDH Velké Němčice dodávali atypickou žerď. Aby s praporem vypadala skutečně působivě, museli jsme ji prodloužit.

Krásnou tradicí je rovněž zhotovení vyšívané stuhy s poděkováním sponzorům, kteří na výrobu praporu přispěli. Upomínkou na významnou událost jsou zase tištěné stolní praporky v podobě zmenšeniny vyšívaného praporu spolu se stolním dřevěným stojánkem k jejich zavěšení.

Kožený pás pro praporečníka (vlajkonoše) s koženými rukavicemi a prodlouženou manžetou je pak pomyslnou třešinkou na dortu,

vysvětluje Tomáš Pokorný z Alerionu.

Žehnání praporu i základnímu kameni nové zbrojnice

Oslavy vypukly v den svátku Floriána, tedy v sobotu 4. května. Při příležitosti oslav prapor požehnal místní farář Petr Havlát, který rovněž požehnal i základní kámen nové hasičské zbrojnice. Ta by měla vyrůst v následujících dvou letech.

Další program oslav se nesl v duchu dynamických ukázek. Požární útok předvedly děti z kroužku mladých hasičů, kolegové ze Šitbořic hasili pomocí koňky, střelmistr Martin Červenka si připravil ukázku vyproštění zavalených osob pomocí výbušnin a ukázku trhacích prací na vodní hladině, které se využívají například při odstřelech ledu nebo kmenů…

Profesionální hasiči ze Židlochovic vyprošťovali osobu z havarovaného osobního automobilu.

V sále kulturního domu pak připravili Jiří Svoboda z SDH Otmarov a Zdeněk Moural z SDH Viničné Šumice výstavu výstroje od roku 1913 a dalších dobových věcí spojených s hasiči. Návštěvníci mohli také ochutnat vína místních vinařů nebo se podívat na prezentaci fotografií ze současnosti našeho sboru.

„Příjemné odpoledne se zkrátka povedlo na výbornou a všichni na něj budeme ještě dlouho vzpomínat,“ uzavírá Jaroslav Rozek.

První pokus o založení sboru dobrovolných hasičů ve Velkých Němčicích se datuje k roku 1886. Sbor ale nebyl úředně povolen, neboť obecní zastupitelstvo nechtělo uvolnit peníze.

Definitivní založení sboru se tak datuje až k 19. 3. 1899 a to schválením stanov sboru Moravským místodržitelstvím v Brně. Roku 1901 byla zakoupena nová stříkačka a o dva roky později se konal první hasičský ples.

Za Zlatý věk sboru se pokládá funkční období náčelníka Aloise Růžičky, který stál v čele dobrovolných hasičů od roku 1938.

Dnes má SDH Velké Němčice celkem 68 členů (z toho činných 42 – z toho 11 žen, 13 mladých hasičů a 13 dětí v přípravce) a může se chlubit bohatou činností od pořádání plesů, přes kroužky mladých hasičů až po obcházení dětí na Mikuláše.

Zásahová jednotka jen za loňský rok pomáhala u 33 událostí menšího či většího rozsahu.

Foto: Renata Helmová, firma Alerion
Sdílet
Seriál: Firma Alerion