Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zjišťování příčin požárů. II. část – úkoly vyšetřovatele

Vyšetřování rozsáhlých požárů například výrobních hal nebo technologických provozů vyžaduje speciální postupy se zaměřením na činnost stav bezprostředně před vznikem požáru. Obecně lze říci, že při velkém požáru je nasazen větší počet sil a prostředků.

Vyšetřování rozsáhlých požárů například výrobních hal nebo technologických provozů vyžaduje speciální postupy se zaměřením na činnost stav bezprostředně před vznikem požáru. Obecně lze říci, že při velkém požáru je nasazen větší počet sil a prostředků.

Požár je rozdělen do několika úseků. Plamenným hořením je zasažena větší část objektu a požár prokazatelně (s ohledem na místo požáru, například výrobní hala) způsobí vysokou škodu, zranění nebo smrt osob. Konkrétní situace, tj. činnost osob, pohyb látek a materiálů a zařízení, stav strojů (v chodu v klidu), dopravních prostředků, která byla bezprostředně před vznikem požáru v daném objektu, má zásadní vliv na objektivní zjištění příčiny vzniku požáru. Jedná se o vytvoření časového snímku činností v nejkratším časovém období před předpokládanou dobou vzniku požáru.

Vyšetřovatel požáru se musí zaměřit na případné změny v technologii výroby, v technických parametrech zařízení, obsluhujícího personálu, kvality látek a materiálů. Dále musí sledovat konkrétní pohyb osob, vozidel, strojů, přítomnost cizích osob, záznamy registračních přístrojů apod. Měl by zjistit ve spolupráci s Policií ČR, zda těsně před vznikem požáru nebyly pozorovány neobvyklé jevy jako záblesk, zápach, odlišný zvuk, zda nebyly nalezeny stopy po vloupání nebo jakákoliv změna proti původnímu stavu. Přitom je nutné vycházet především z informací od osob, které byly na místě a v nejbližším okolí místa vzniku požáru. Tady je pak spolupráce s policií nejdůležitější, tedy co se týká prvotního šetření.

Hlavní úkoly

Samotné šetření příčiny vzniku požáru na místě požáru je časově náročné. U velkých požárů může trvat došetřovaní delší dobu i několik dní. Během toho musí vyšetřovatel shromažďovat veškerá data a ukládat je pro další využití, zejména pro vypracování Odborného vyjádření. To pak slouží pro potřeby Policie ČR. Na základě Odborného vyjádření se orgány Policie ČR rozhodují jak dále postupovat v daném případu. Zda případ odloží, předají ke správnímu řízení vyšetřovateli nebo zda zahájí stíhání pro trestný čin. Odborné vyjádření je tak základním a nejdůležitějším výstupem práce vyšetřovatele. Další zásadní součásti agendy vyšetřovatele je sdělování příčiny vzniku požáru dotčeným subjektům. Jedná se o majitele postižené požárem a pojišťovny, které likvidují případné škody. Příčina požáru má významný vliv na rozsah plnění pojistek. Vyšetřovatelé jsou také odpovědní za statistické sledování událostí (dále jen SSU), kde do systému SSU přidávají on-line data Operační informační střediska a také velitelé zásahu. Po ukončení zásahu a vložení dat od velitele, je vyšetřovatel odpovědný za uzavření případu v rámci SSU. Je stanoven takzvaným garantem.

Vedlejší úkoly

Neméně důležitou agendou je v mnoha případech i poskytování informací. Vyšetřovatelé mají k dispozici mnoho informací a ve spolupráci s tiskovým mluvčím zajišťují data pro informační výstupy. Vyšetřovatel nebo jeho technik zajišťují na místě fotodokumentaci a video záběry. Informace a pořízená data pak v upravené verzi zveřejňují tiskové odbory novinářům a veřejnosti. Vyšetřovatelé pak sami informují novináře přímo na místě zásahu o příčinách a postupech vyšetřování.

U velkých požárů je ale důležitá komunikace s Policií ČR. Některá choulostivá sdělení mohou narušit průběh šetření. Proto je pro vyšetřovatele tato činnost, tedy sdělování informací a práce s novináři, opravdu důležitá a je třeba se v ní stále více zdokonalovat. Vyšetřovatelé by se tak měli částečně účastnit mediálních cvičení, určených primárně pro tiskové mluvčí.

V příštím díle se zaměříme na nasazení specialistů při šetření velkých požárů.


Text je převzat z bakalářské práce na Vysokém učení technickém v Brně. V samotné práci je použito několik zdrojů a citací. Text i jeho části mohou být použity pouze s výslovným souhlasem autora (Martin Kavka a VUT v Brně) martin.kavka@pozary.cz


-kaw- 

Sdílet
Seriál: Zjišťování příčin požárů