Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ojedinělý výcvik si připravili vyšetřovatelé požárů v Citicích na Sokolovsku, různými způsoby zapálili připravené prostory a následně zjišťovali, kde začalo hořet a jak se oheň šířil

Celkem sedm místností si připravili pro zapálení vyšetřovatelé požárů z Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje. V opuštěném objektu v Citicích s použitím starého nábytku, oblečení a dalšího vybavení přeměnili jednotlivé prázdné místnosti na kuchyň, ložnici, dětský pokoj, obývací pokoj či kancelář.

Všech sedm místností poté postupně zapálili a to každý jinak. Simulovali tak vnik požáru například úmyslným zapálením s použitím hořlavé látky jako akcelerantu (látky podporující hoření) nebo požár způsobený špatnou manipulací tepelných zdrojů v těsné blízkosti hořlavých látek či různé technické závady například u elektrospot­řebičů.

Po zapálení zkoumali vyšetřovatelé samotné šíření požáru a další faktory ovlivňující rozvoj požáru. Připravena na místě byla jednotka hasičů ze stanice Sokolov, která požáry následně uhasila. Během dalších dvou dní tohoto výcviku pak vyšetřovatelé běžnými postupy zjišťovali příčinu požárů v jednotlivých místnostech, podle stop požárů určovali jeho šíření a vzniklé škody.

Porovnávali tak svá zjištění z běžné vyšetřovací praxe s předchozími záznamy a poznatky při vzniku jednotlivých požárů během výcviku. Praktický výcvik byl určený pro všechny vyšetřovatele požárů v kraji.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet
Seriál: Zjišťování příčin požárů