Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rok 2011 byl na pražské vyšetřovačce úspěšný, říká její bývalý ředitel Jiří Hošek

Proč mají hasiči své vyšetřovatele? Není to duplicita policejní práce? Takové otázky si může klást člověk, který si prohlíží organizační strukturu Hasičského záchranného sboru. Mají tito příslušníci co dělat? Nenudí se? Zeptali jsme se plk. Ing. Jiřího Hoška, který do konce roku 2011 pražskou hasičskou „vyšetřovačku“ ří­dil.

Kolik je v Praze u hasičů vyšetřovatelů?

Na pražské vyšetřovačce řeší 12 vyšetřovatelů každým rokem kolem 2500 požárů od těch nejjednodušších (požáry kontejnerů, drobné požáry domácích spotřebičů apod.) až po ty, na které se jen tak nezapomíná (jen za poslední tři roky – tragický požár na Florenci, tržnice SAPA, levé křídlo Průmyslového paláce). Jednoduchým vydělením zjistíme, že každý vyšetřovatel v Praze ročně zpracuje přes 200 požárů.

Mnozí vám mohou takovou zajímavou práci závidět

Práce je to opravdu zajímavá, ale náročná. Nejedná se pouze o ohledání požářiště, prostudování dostupné dokumentace a vynesení verdiktu „příčinou vzniku požáru bylo…“. Některé požáry mají něco společného, něco je spojuje. A právě v tom loňském roce nám některé požáry krásně zapadly do sebe jako mozaika.

Čím byl tedy uplynulý rok významný pro pražské vyšetřovatele?

Začátkem roku jsme zaznamenali sérii úmyslně založených požárů v jedné pražské fakultní nemocnici. Velmi nám pomohlo, že je šéf bezpečnosti této nemocnice bývalý vyšetřovatel z kriminálky. Zjistilo se, kdo sloužil ve dnech, kdy došlo k požárům, dále byl zjištěn pohyb tohoto sloužícího personálu a byl vytipován sanitář, který měl tu smůlu, že vždy, když šel vynášet odpadky, začal tento odpad následně hořet.

Předpokládám, že v tuto chvíli jste aktivně spolupracovali s Policí ČR

Ve spolupráci s policií byla zajištěna v den služby onoho sanitáře policejní hlídka u odpadového hospodářství a sanitář byl vyslán vynést odpad. Žhář, který již byl pravomocně podmíněně odsouzen za jinou sérii požárů na pražském sídlišti, byl dopaden, usvědčen a odsouzen.

Působil tento žhář i mimo nemocnici?

Vytipovali jsme také asi 70 požárů v blízkosti žhářova bydliště. K těm se ale nepřiznal.


plk. Ing. Jiří Hošek

Je mu 36 let, k pražským hasičům nastoupil v roce 1994. Od roku 2003 pracoval jako vyšetřovatel pražských hasičů, později se stal jejich ředitelem. Od ledna tohoto roku se stal náměstkem ředitele HZS hl. m. Prahy.


Zaznamenali jsme, že jste loni řešili i další složitější případy

V létě nás zas zaměstnával majitel zánovního vozu, který zaparkoval u lesa, do kterého si šel zajezdit na kole. Po ranní projížďce zjistil, že mu automobil shořel. Z dochovaných částí automobilu bylo evidentní, že se požár šířil z vnitřku motoru. Povrchním nebo neodborným šetřením by svádělo v tomto případě vynést ten nejjednodušší verdikt – „Příčinou vzniku požáru byla technická závada." Důkladnou prací vyšetřovatele a přizvaných expertů z technického ústavu požární ochrany se ale dospělo k překvapivému závěru.

Na co jste přišli?

Po rozebrání vozu byly v motorové části v blízkosti levého předního kola nalezeny zbytky shořelého novinového papíru. Takže zase úmysl. Majitel původně zánovního vozu v záruce se s touto situací nechtěl smířit. Viděl se už v novém voze, který by dostal v rámci reklamačního řízení. Takto od pojišťovny dostane vyplaceno pouze zbytkovou hodnotu mínus spoluúčast.

Jak na to majitel auta reagoval?

Musíme říci, že ani policie nepřijala náš závěr s velkou důvěrou. A pan majitel? Psal dopisy. Psal nám, psal krajskému řediteli, psal generálnímu řediteli, snad napsal i na Hlavní nádraží, aby o tom věděli. Vyhrožoval nám s publicistickými televizními pořady, po republice sháněl soudní znalce na oponentní posudek. My jsme se mu a jeho právníkovi věnovali, co to jen šlo.

Dokázali jste všechny přesvědčit, že máte pravdu?

Až začátkem školního roku jsme naším průběžným analytickým systémem zaregistrovali na jižním městě další sérii úmyslně založených požárů kontejnerů, sklepů, chodeb ale hlavně automobilů. Zanesením případů do mapy zjistíme, že se jedná o velmi malou oblast, na které žhář působí (cca 1 × 1 km). A když policie zjistí, že v této oblasti bydlí náš starý známý z fakultní nemocnice, zdá se, že je případ jasný.

Ten samý žhář tedy opět zapaloval, tentokrát v místě svého bydliště?

Opak je pravdou. Prověřením tohoto známého bylo vše jinak. Na začátku našeho rozhovoru jsem neuvedl motiv nemocničního žháře. Vadil mu nepořádek. Cíl ušlechtilý, prostředek protizákonný. Po dopadení se tento muž nechal zaměstnat jako popelář, kde může legálně pracovat na svém snu o čisté Praze.

Vracíme se tím k podzimní sérii. Nemocniční žhář má alibi a po dalším prověřování ho lze z okruhu podezřelých vyloučit?

Ano a prověřování dalších „starých známých“ také nevede k žádnému posunu v případu. Po týdenním hlídkování je vytipován nový podezřelý – nenápadný jednadvacetiletý mladík. To, že mladík měl zapalovač a přitom nekouří, není žádný důkaz. Policie v této chvíli využívá všech možností, protože společenská nebezpečnost při součtu těchto požárů je již velmi vysoká.

Bylo rozhodnuto o sledování tohoto mladíka? Jaký je v tomto případě další postup?

Po několika dnech je dopaden přímo při zapalování automobilu. Zdá se, že se podařilo objasnit sérii 35 požárů, které založil za poslední dva měsíce. Mladík se přiznává nejen k těmto případům, ale nám a Policii potvrzuje domněnku, že způsobil mnoho požárů za posledních 10 let a nejen v lokalitě svého bydliště.

Tím se nám objasnila například velká série požárů v modřanské rokli z roku 2004 nebo vytipované požáry z blízkosti bydliště prvního žháře. Pro nás bylo ale překvapivé a zároveň potěšující zjištění, že se doznal k požáru automobilu u lesa, kterým jsme se zabývali – nebo spíše jeho majitelem – celé léto.

Je vidět, že se tedy policie bez vaší práce a spolupráce neobejde

V době, kdy se každým rokem krátí policii rozpočet, to nechce dva, tři ani čtyři požáry, aby policie začala pracovat na takovém případu s plným nasazením. Policie musí dávat přednost společensky nebezpečnějším trestním činům. A čím méně peněz, tím se tato hranice posouvá výše.

Hasičský vyšetřovatel zatím trpělivě vyšetřuje příčiny, dokumentuje požáry, provádí šetření v rámci svých kompetencí a čeká. Ostatně ta dokumentace se policii bude hodit, až počet požárů překročí společensky únosnou mez a policie zapojí do vyšetřování případů všechny své možnosti. I ty, které vyšetřovatelé HZS nemůžou ze zákona ani z kapacitních důvodů použít.

Děkujeme za rozhovor

Foto: HZS hl. m. Prahy

Sdílet
Seriál: Zjišťování příčin požárů