Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Novinky firmy Scott na veletrhu Interschutz 2010

Veletrh Interschutz, jenž se konal minulý týden v německém Lipsku, si nenechal ujít žádný ze zásadních výrobců požární techniky, výjimkou v tomto nebyl ani americko – evropský producent dýchací techniky, kterou známe pod názvem Scott.

Veletrh Interschutz, jenž se konal minulý týden v německém Lipsku, si nenechal ujít žádný ze zásadních výrobců požární techniky, výjimkou v tomto nebyl ani americko – evropský producent dýchací techniky, kterou známe pod názvem Scott.

Díky rozsahu veletrhu byl stánek mnoha vystavovatelů poněkud velkolepější, než tomu bývá na běžných akcích podobného druhu. Firma Scott Healt & Safety se v tomto směru zařadila k ostatním zdejším vystavovatelům. Jejich stánek se nacházel v hale č. 3 a byl viditelný již z velké dálky. Redakce serveru POŽÁRY.cz do něj dorazila po domluvě s českým zástupcem této značky, který následně předvedl všechny novinky, jenž Scott v Německu představil.

Jedná se zejména o digitální manometr, jenž nositeli IDP mimo jiné neustále sděluje informace o spotřebě a tlaku vzduchu v láhvi dýchacího přístroje, době použití – pro náš trh je určený model DT ACS, dále pak digitálního tzv. mrtvého muže s bezdrátovým přenosem o informaci polohy hasiče a v neposlední řadě přístroj TRU/Telemetry Radio Unit, což bezdrátový elektronický přenos dat z dýchacího přístroje do počítače. Na tyto věci navazují další dvě novinky. První z nich je vyhodnocovací panel přenesených dat a druhou pak počítačový monitorovací systém, který má k dispozici určený hasič – velitel, jenž má na starosti přehled zasahujících kolegů v dýchací technice. Do obou jsou bezdrátovou technologií neustále přenášeny veškeré údaje o stavu zasahujících a jejich dýchací technice. Když je jedná např. o požár domu, dovnitř jde čtveřice hasičů, každý z nich je bezdrátově monitorován na velitelském či jiném stanovišti, na monitorovací desce se stále aktualizují údaje o jejich IDP. Počítač sleduje rozdílné tlaky vzduchu, pokud má někdo menší zásobu, ihned na displeji vyskočí na první místo a hasič, obsluhující monitorovací desku tak hned ví, na koho má dát zvýšený pozor a eventuálně ho na stav upozornit.

Další z představovaných věci na Interschutzu byl lokátor polohy ,,mrtvého muže" Scott Pak Tracker, jak toto zařízení funguje, můžete vidět zde. Předvedený byl v rámci praktické ukázky již i v ČR. Kromě toho byla v Lipsku k vidění kompletní řada dýchacích přístrojů, určených jak pro evropský, tak i pro americký trh. Nutno dodat, že ty americké jsou hodně povedené, jejich předchůdce byl mimo jiné ve výzbroji pražských hasičů.

O některých novinkách, protože se jedná o zajímavé věci, vám později přineseme samostatné články. Závěrem ještě dodejme, že Scott byl hlavním sponzorem soutěže TFA, která proběhla v rámci veletrhu Interschutz 2010.

Během několika týdnů bude také zvěřejněna uživatelská recenze dýchacího přístroje Scott ACS.

-wap-

Sdílet

Partnerem cesty webu POŽÁRY.cz na veletrh Interschutz 2022 je firma
Pavliš a Hartmann – výroba a prodej požární techniky.

www.phhp.cz | www.facebook.com/pavlisahartmann

Seriál: Veletrh INTERSCHUTZ