Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Firmu Tatra Trucks na veletrhu Interschutz reprezentovali obři ve svých třídách – osmikolové speciály Titan a Tigon

Své místo na veletrhu Interschutz měla i prezentace kopřivnické automobilky Tatra Trucks, která na svém stánku ukázala veřejnosti osmikolové těžké speciály.

Prvním z nich je čtyřnápravová cisternová zodolněná stříkačka Tatra Titan ze Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru České republiky.

Vozy jsou určeny pro požární zásah v místech s vysokým stupněm ohrožením osob. Jedná se o modifikovanou velkoobjemovou cisternu s konstrukcí chránící jak obsluhu, tak podvozek i hasicí technologie.

Přečtěte siZáchranný útvar HZS ČR převzal dvojici cisternových zodolněných stříkaček Tatra Titan, čtyřmístná kabina odolá explozi protitankové miny

Druhým prezentovaným vozidlem byl univerzální hasicí automobil do těžkého terénu a náročných průmyslových provozů Tigon.

Jde o speciální hasicí automobil do těžkého terénu a extrémně náročných podmínek v průmyslových provozech, jakou jsou například rafinérie nebo v zařízeních pro těžbu ropy.

Přečtěte siPro svůj unikátní univerzální hasicí automobil Tigon si Rosenbauer vybral osmikolový podvozek Tatra Force

Podvozků pro Tigon už Tatra dodala do dílen nástavbáře několik, prezentovaný kus byl první z deseti určených pro rafinérie v Ománu.


Další hasičská vozidla na podvozcích Tatra vystavují i tradiční partneři společnosti TATRA TRUCKS. Již zmiňovaná společnost Rosenbauer prezentuje například automobil Tatra Force 4×4 AWS určený pro hašení lesních požárů.

Německý Bundeswehr v loňském roce vybral ve výběrovém řízení obdobný typ vozidla v celkovém počtu 77 kusů.

Přečtěte siRosenbauer přivezl na veletrh Interschutz celou modelovou řadu elektrických vozidel, ve světové premiéře představil i elektroPanthera

Na stánku THT Polička jsou k vidění rovněž vozy Tatra Force 4×4 a 6×6 se zadní natáčecí nápravou. Vozidla splňují normu Euro 6e a jsou určena pro evropský trh. Vozidel Tatra Force 4×4 bylo v nedávné době dodáno celkem 46 kusů pro spolkovou zemi Braniborsko.

Zakázky pro Bundeswehr a Braniborsko dokazují, že vozy Tatra se úspěšně prosazují i na náročném německém trhu se silnou konkurencí.

Přečtěte siTHT Polička inovovala obsluhu nástavby, nově přináší i dálkově ovládanou lafetovou proudnici na střeše nástavby

V expozici dalšího tradičního partnera kopřivnické automobilky, firmy KOBIT, vystavuje HZS Moravskoslezského kraje vyprošťovací a odsunové vozidlo Tatra Force 6×6, které slouží tamním hasičům.

Na stánku firmy KOBIT je k vidění také cisternová stříkačka Tatra Force 6×6 CAS30. V souvislosti s tímto exponátem můžeme připomenout, že před necelým měsícem Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR vyhlásilo výsledky výběrového řízení na dodávky nových cisternových automobilových stříkaček pro velkoobjemové hašení.

Vítězem se stala právě firma KOBIT, která ve spolupráci s TATRA TRUCKS dodá českým hasičům až 50 těchto vozidel.

Přečtěte siFirma KOBIT-THZ na Interchutzu předvedla například vyprošťovací Tatru Force či osmikolový speciál Scania hasičů ze škodovky

Akciová společnost Tatra Trucks převzala v roce 2013 světoznámou značku a kopřivnickou automobilku, která po změně vlastnické struktury prošla úspěšnou restrukturalizací.

V Kopřivnici se vyrábí automobily od roku 1897, automobilka je vůbec nejstarší ve střední Evropě. Jedinečná koncepce podvozku je od roku 1923 neustále vylepšována a dodnes nikým úspěšně nenapodobena.

Kromě standardizovaných modelových řad vyrábí i speciální nákladní vozidla na míru požadavkům zákazníka. Velmi důležité jsou domácí trhy v Česku a na Slovensku, velká část produkce automobilky je určena na export do desítek zemí světa.

Automobilka Tatra Trucks a.s. zaměstnává více než 1200 lidí a dalších více než 600 pracuje v dceřiném podniku Tatra Metalurgie a.s. zaměřeném zejména na slévárenství a kovárenství.

Sdílet

Partnerem cesty webu POŽÁRY.cz na veletrh Interschutz 2022 je firma
Pavliš a Hartmann – výroba a prodej požární techniky.

www.phhp.cz | www.facebook.com/pavlisahartmann

Seriál: Veletrh INTERSCHUTZ