Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chemický automobil Sprinter pražských hasičů je určen k zásahům s možností výskytu chemických, biologických a radioaktivních lá­tek

Společnost THT Polička dodala Hasičskému záchrannému sboru hlavního města Prahy technický automobil Mercedes-Benz Sprinter v chemickém provedení. Vůz za 5 681 918 korun včetně DPH je určen k zásahům s možností výskytu chemických, biologických a radioaktivních lá­tek.

Součástí zásahu na nebezpečnou látku je vždy snaha o její charakterizaci a identifikaci dostupnými detekčními prostředky. Na základě výsledků stanovení navrhuje směnový chemik postupy a opatření veliteli zásahu ve vztahu k vlivu na zdraví zasahujících hasičů, obyvatelstva nebo životní prostředí.

Příslušníci chemické služby pražských hasičů v roce 2020 vyjeli k 332 zásahům, mezi které patřily zejména detekce oxidu uhelnatého, neznámý zápach, nebezpečné zásilky, úniky a nálezy chemikálií, varny drog, znečištění vodních toků.

S financováním automobilu pomohla Česká kancelář pojistitelů z Fondu zábrany škod.

Přečtěte siMoravskoslezští hasiči nahradili technické Sprintery s chemickým vybavením novějšími modely, na nákupu se vedle státu podílel i Moravskoslezský kraj

Vůz umožňuje:

  1. provedení prací souvisejících s chemickým a radiačním průzkumem a monitorováním,
  2. odebírání vzorků složek životního prostředí,
  3. zásah s nálezy zdrojů ionizujícího záření,
  4. komunikaci s velitelem zásahu a předávání důležitých informací.

Podvozek

Automobil je postaven na podvozku Mercedes-Benz Sprinter 519 CDI s pohonem všech kol systémem 4Matic. Motor o výkonu 140 kW je spřažen s automatickou převodovkou, agregát splňuje emisní normu Euro 6.

Přečtěte siS nákupem zářivě červeného chemického automobilu pomohla hasičům v Libereckém kraji Evropská unie v rámci projektu přeshraniční spolupráce

O dobíjení a konzervaci akumulátorů se stará inteligentní dobíjecí zařízení připojené k síti přes zásuvku Rettbox.

Pro spojení slouží dvojice vozidlových radiostanic – analogová Motorola MOTOTRBO DM 4600 a digitální CASSIDIAN TPM 700.

Ve třech dobíjecích úchytech jsou ruční svítilny, velitel vozu má v dosahu výjezdový tablet. V zorném poli řidiče je displej couvací kamery.

Výstražné světelné zařízení je modročervené kombinace.

Přečtěte siChemický automobil Tatra 815 dodala hasičům ve Žďáru nad Sázavou společnost THT Polička

Zástavba

Zástavba je rozdělena na dva prostory – laboratorní, přístupný posuvnými dveřmi na pravém boku a přepravní, ke kterému se přistupuje dvoukřídlými dveřmi na zadní části vozu. Dělicí stěna mezi laboratorní a přepravní částí je rozdělena plynotěsnou přepážkou.

Na pravém boku vozu je stahovací markýza Thule Omnistor o délce 3 000 mm a šířce v rozloženém stavu 2 000 mm, markýza umožnuje stabilizaci dvěma podpěrnými prvky. Prostor pod ní je osvětlen LED světlem.

Osvětlení bezprostředního okolí automobilu zajišťují LED světla na bocích a zadní části.

Pro osvětlení laboratorní části a úložných prostorů účelové nástavby jsou použity bílé neoslňující světelné LED lišty. Osvětlení je umístěno na obou stranách a na stropě úložného prostoru v přepravní části.

Přečtěte siHasiči v Ústeckém kraji mají nové chemické automobily, vozy FUSO Canter dodala firma WISS Czech

Laboratorní část účelové nástavby je vybavena osvětlením umístěným na stropě, které se samočinně rozsvítí po otevření bočních posuvných dveří.

Na pravé vnější straně vozu jsou ve výšce 1 000 mm nad zemí umístěny dvě domovní zásuvky 230 V s krytím IP 55.

Mercedes umožňuje svojí konstrukcí a vybavením detekci nebezpečných látek, provádění chemických analýz, uložení a převoz nezbytných prostředků.

Zástavba je vybavena elektrickým rozvodem o stejnosměrném napětí 12 V a elektrickým rozvodem o střídavém napětí 230 V se stabilizovaným napětím pro počítače.

Laboratorní část účelové nástavby je vybavena samostatnou nezávislou klimatizační jednotkou umožňující režim chlazení a vytápění. Jednotka je umístěna v zadní části střechy laboratorního prostoru.

Přečtěte siMoravskoslezský kraj daroval hasičům speciální automobil pro chemickou laboratoř ve Frenštátě pod Radhoštěm

Za pravými posuvnými dveřmi vpravo je instalována pevně zabudovaná pracovní deska ve tvaru písmene L. Deska je z nerezavějící oceli s vyvýšenou hranou po obvodu zamezující úkapu.

Nad pracovní deskou po pravé straně od posuvných dveří je umístěn tzv. „drátěný program pro zavěšení laboratorního skla“ – nerezová volitelně nastavitelná trubková konstrukce ve vertikálním a horizontálním směru. Spáry mezi pracovní deskou a stěnou jsou utěsněny proti zatékání vody.

Ve spodní části pod pracovní deskou jsou úložné prostory pro zásahové oděvy a přilby.

V zadní části pracovní desky najdeme dřez s pákovou baterií. Ta je napájená pomocí elektrického čerpadla vodou z vyjímatelné plastové nádoby o objemu 20 litrů umístěné ve spodní části, plastová nádoba na odpadní vodu je vyjímatelná.

Nad pracovní deskou je skříňová zástavba umožňující uložení přístrojů a vybavení do plastových přepravek a do odolných plastových kufrů.

Mezi skříňovou zástavbou a dělící přepážkou se nachází tlaková lahev s heliem, na boční stěně vozidla je vyjímatelným způsobem uchycen přístroj GDA 2 s filtrační jednotkou a detekční přístroj RAID M100. Filtrační jednotka GDA 2 je trvale napojena na 12V zásuvku, která je pod stálým napětím,

Vůz má řešen průchod stěnou pro vzorkování plynů nasávaných z venkovního prostředí. Vyústění hadiček do venkovního prostředí je na vnějším plášti nástavby kryto mřížkou.

Nad detekčními přístroji je dobíjecí místo s pěti 230V a dvěma 12V zásuvkami.

V zadní části laboratorní části je pracovní stůl, sestava je doplněna o pracovní židli. Pod stolem je 50litrová lednička pro uchování chemikálií a vzorků v předepsané teplotě. Lednice je trvale napájená z elektrické soustavy vozu se samostatným vypínačem.

Nad pracovním stolem je 19“ LCD monitor pro připojení notebooku nebo tabletu.

Ve spodním pravém prostoru přepravní části je umístěna elektrocentrála, která je plynotěsně oddělena od zbytku vozu a je přirozeně odvětrávána pomocí ventilační mřížky ve stěně nástavby. Elektrocentrála s příslušenstvím je umístěna na výsuvu a její provoz je umožněn po vysunutí plata s odvodem spalin mimo vozidlo.

Stejný – tedy plynotěsný a přirozeně odvětrávaný – prostor je v levé spodní části. Na výsuvném platu tam jsou uloženy věcné prostředky.

Vybavení detekčními a měřicími přístroji

  • detekční přístroje s katalytickými, elektrochemickými, fotoionizačními senzory (PID, LEL, kyslík, oxid uhelnatý, sirovodík, čpavek, chlór, kyanovodík, oxidy dusíku, oxid siřičitý)
  • spektrometry – ramanův, infračervený, atomový absorpční, rentgenfluores­cenční, pohyblivosti iontů
  • plynový chromatograf s hmotnostní spektrometrií
  • pH, vodivost, rozpuštěný kyslík ve vodě
  • kolorimetrické, délkové trubičky včetně nasavače
  • osobní a zásahové dozimetry
  • zásahový radiometr

Další vybavení

  • meteostanice
  • podtlakové zařízení na sběr rtuti
  • elektrocentrála
  • přenosný osvětlovací systém
  • sorpční a obalové prostředky
  • dekontaminační činidla

Osobní ochranné prostředky pro posádku

  • izolační dýchací přístroje
  • filtroventilační jednotky včetně obličejových masek
  • obličejové masky CM6, univerzální filtry, respirátory, jednorázové a chemicky odolné rukavice
  • protichemické ochranné oděvy typ 1a, jednorázové typ 3B
Sdílet