Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v národním parku České Švýcarsko byl zlikvidován, profesionální hasiči s koncem prázdnin přestali poskytovat technologickou­ pomoc

V neděli 24. července 2022 v sedm hodin ráno obdržela Správa Národního parku České Švýcarsko od saské stráže přírody hlášení o silném sloupci kouře stoupajícím z lesa v oblasti Hřenska.

Strážci přírody na české straně předali hlášení jednotce sboru dobrovolných hasičů Hřensko za účelem ověření a nalezení místa, odkud kouř stoupá. Členové jednotky Hřensko následně potvrdili oheň v oblasti Malinového dolu u obce Hřensko a iniciovali hasební zásah.

Příčina požáru zatím není správě národního parku známá. Vysoce pravděpodobný je lidský faktor, neboť z nedávné doby není známa žádná přírodní událost (např. úder blesku), která by mohla vést ke vzniku ohně.

Událost sledujeme v on-line zpravodajství níže.

Z Moravskoslezského kraje vyjelo na pomoc do Hřenska dalších 13 hasičů

V noci z neděle na pondělí 1. 8. 2022 vyjelo na pomoc do NP České Švýcarsko dalších 13 profesionálních a dobrovolných hasičů z Moravskoslezského kraje se zásahovými a dopravními vozidly.

Odjeli z centrální stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) v Ostravě-Zábřehu. Jde o dvě jednotky HZS MSK – ze stanic Ostrava-Přívoz a Havířov, společně s nimi již dorazila do cíle i jednotka dobrovolných hasičů z Ostravy-Radvanic.

V tuto chvíli tak zasahuje u rozsáhlého požáru v Hřensku a okolí celkem 49 moravskoslez­ských hasičů.

Již na úterní ráno 2. 8. 2022 se chystá další odjezd do Ústeckého kraje – 25 profesionálních a dobrovolných hasičů, tentokrát bude start zřejmě v Bílovci. Jde o profesionální hasiče ze dvou územních odborů (okresů) HZS MSK – Opava a Nový Jičín, společně s nimi tam pojednou dvě jednotky sboru dobrovolných hasičů – Fulnek a Kopřivnice (obě okres Nový Jičín).

Vystřídají unavené kolegy, kteří zasahují v NP České Švýcarsko již od soboty 30. 7. 2022. Ti jsou ze dvou dalších územních odborů (okresů) HZS MSK – Frýdek-Místek a Karviná, a ze dvou jednotek SDH – Brušperk a Jablunkov (obě okres Frýdek-Místek).

U Hřenska ještě pracuje (již jednou střídaný) sedmičlenný čerpací odřad HZS MSK a dva specialisté HZS MSK, kteří mají na starosti IT podporu a podporu spojení štábu velitele zásahu.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

V nočních hodinách vyjely do Hřenska další dva odřady ze Zlínského kraje

První odřad odjel o půlnoci ve složení z dobrovolných jednotek (SDHO) z Jablůnky s jednou automobilovou stříkačkou (CAS) s osádkou členů sboru 1+3, ze Zašové s CAS s osádkou 1+3, z Kroměříže s jedním dopravním automobilem (DA), který vezl požární stříkačku i hadice a osádku 1+3 i z Hošťálkové DA, který vezl čtyřkolku a osádku 1+1.

Druhý odřad odjel 1. 8. 2022 ve 3:04 hodin ve složení autobus s 19 příslušníky HZS na vystřídání odřadu z 29. 7. 2022 a dále dobrovolné jednotky z Babic s CAS s osádkou 3+1, z Vlčnova s CAS s osádkou 3+1 a ze Štípy DA s osádkou 1+0.


K situaci v Hřensku máme od velitele odřadu informace, že v sobotu 30. 7. popíchal hmyz jednoho kolegu z Karolinky. Muž byl ošetřen zdravotníky a je v pořádku. K zranění ostatních nedošlo.

Technika SDHO Karolinka měla technické problémy, které řeší servis Tatry, který je také v Hřensku. Podmínky hašení jsou náročné. Někdy musí být hasičům do určitých míst zakázán vstup a dotčený prostor hasí jen letecká technika.

Střídání dalšího odřadu je plánované na středu 3. 8. 2022.

Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje

Ani v neděli hasiči z Pardubického kraje nezaháleli. Nejen, že plnili na letišti v Bynovci vodu do letadel. Opět hasiči lezci zdolávali nepřístupný terén, aby dohašovali ohniska v těch nejméně dostupných místech.

Hasiči museli přenášet do rokle těžká plovoucí čerpadla, aby mohla být voda dopravována do těch správný míst. A ani velitel odřadu to nemá jednoduché.

„Po celý den jsem prováděl pochůzku po našem sektoru. Průzkum musí být nepřetržitý. Do rokle a zpátky. A to i třikrát za sebou. Jedna pochůzka trvá po členitém terénu asi 1,5 hodiny. Vše musím zkontrolovat, aby se náš úsek znovu nerozhořel. A doufám, že tomu tak bude i v pondělí, poté budu moct prohlásit náš úsek za zcela uhašený,“ říká ppor. Bc. Luboš Bartoníček, DiS., velitel odřadu HZS Pardubického kraje.

Luboš navíc drží ochrannou ruku nad všemi profesionálními a dobrovolnými hasiči z Pardubického kraje. „Pracujeme v naprosto šíleném terénu,“ uzavírá dnešní namáhavou práci Luboš.

HZS Pardubického kraje

Dnes je to týden od vypuknutí požáru lesa v Národním parku České Švýcarsko. Hasiči působí na místě události již od minulé neděle v rámci mezikrajské pomoci. Naše jednotky se u zásahu střídají každých dvanáct hodin, hasební práce díky tomu probíhají bez přerušení.

Za týden se u hašení v národním parku vystřídalo na 200 profesionálních hasičů z Libereckého kraje. Pomáhají také jednotky sborů dobrovolných hasičů – na místě se vystřídalo více než 20 JSDHO z Libereckého kra­je.

Liberečtí hasiči v Hřensku zasahují v přiděleném sektoru. Jedná se především o hašení požáru v hřebenových partiích jednotlivých údolí. Hasičům komplikuje zásah nejenom silný vítr a vysoké teploty, ale i náročný terén a velké převýšení – hlavně ve dvou problémových lokalitách, kterými jsou kopce Bouřňák a Větrovec.

Náročný zásah si vybral i svou daň – naštěstí jen několik drobných zranění našich hasičů, jednalo se o pohmožděninu či pobodání hmyzem.

HZS Libereckého kraje

Nasazení královéhradeckých hasičů v Hřensku a okolí trvá už několik dní, odřady se postupně střídají

Pomoc s hašením lesního požáru na území NP České Švýcarsko poskytují aktuálně dva odřady, je v nich 25 profesionálních hasičů ze všech okresů a 9 dobrovolných hasičů z JSDH Hradec Králové a Česká Skalice.

Týmy makají naplno, kluci jsou stále u dálkové dopravy vody s vysokokapacitním čerpadlem i v jednom z vytyčených sektorů. Pracujeme ve velmi těžkém terénu, není výjimkou, že musíme používat i lezeckou techniku.

Část hasičů pracuje v lokalitě mezi Zámečkem a Divokou soutěskou, hasíme i v dalších místech, kde je potřeba. Zítra se předpokládá střídání odřadů, celkem už bylo vysláno do Hřenska přes padesát hasičů z celého Královéhradec­ký kraj.

HZS Královéhradeckého kraje

Podařilo se posunout vnější zónu místa zásahu, uvolňujeme tak území obce Vysoká Lípa, obyvatelé se tam mohou vrátit. U dalších evakuovaných míst se v tuto chvíli uvolnění nepředpokládá.

K naší stávající letecké podpoře (6 vrtulníků, 5 letadel) přibylo 5 německých vrtulníků Bundeswehru, každý s bambi vakem na 2 tisíce litrů. Zasahují v oblasti Borového dolu.

HZS Ústeckého kraje

O víkendu likviduje požár v národním parku České Švýcarsko 750 hasičů

Za včerejší den ošetřili zdravotníci 8 lidí a dnes dopoledne jednoho, celkově 40. Dnes je nasazen stejný počet osob jako včera, to je 750 hasičů. Jedná se o náročnou činnost, hasiči si musí cestu i prořezávat přes popadané stromy, hlavně v lokalitě nad Hřenskem využíváme i lezeckou techniku, hasiči musí být jištěni na lanech.

Je potřeba si uvědomit, že se pohybujeme v těžkém terénu a práce postupují pomalu.

V lokalitách, které jsou problémové, hlavně kolem Hlubokého dolu nám pomáhá se zpřístupněním správa parku s lesní těžkou technikou.

Náročné lokality jsou Hluboký důl, lokalita kolem Bouřňáku, česko-německá hranice, lokalita Křídelní stěna, prostor nad Hřenskem.

HZS Ústeckého kraje

Podle předběžného sdělení koordinátora letecké techniky Policie ČR budou dnes letové podmínky v pořádku, bude tedy nasazena všechna dostupná letecká technika. Hasit bude v Hřensku 6 vrtulníků a 5 letadel.

Hasiči drží plochu požáru již pátou noc na stejných hranicích. Během noci se přeskupí, provedou nutné servisní činnosti na technice a zajistí požární obranu evakuovaných obcí, Hřenska a Janova.

V ranních hodinách budou pokračovat v hašení ve velmi těžce přístupných lokalitách.

Déšť v národním parku hasičům v sobotu příliš nepomohl

„Pršelo tady od čtvrté do sedmé hodiny ranní a pak chvíli po 15. hodině. Dle informací tu spadlo asi 0.8 mm na m2,“ říká velitel odřadu ppor. Bc. Luboš Bartoníček, DiS., z HZS Pardubického kraje.

„Šest dobrovolných hasičů z našeho kraje jsem vyslal na výpomoc do sektoru Ústeckého kraje. Po celý den jsme prováděli hašení ohnisek požáru stále na Kamenické stráni,“ doplňuje Bartoníček.

Dále hasiči prováděli průsek porostu před osadou Kamenická stráň, aby nedošlo k dalšímu rozšíření požáru. Své uplatnění tu měli i hasič-lezci, kteří museli sestoupit na laně do opravdu nepřístupného terénu. Následně jim byl podán C proud a provedli dohašení ohnisek požáru.

Hasiči dále doplňovali vodu do požární nádrže a večer, po ukončení leteckého provozu, prováděli hasiči pomocí dronu monitoring u řeky Kamenice.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Dnes hasí 7 našich vrtulníků, letadla musela zůstat kvůli nízké oblačnosti na zemi. Výpadek nám pomohli nahradit němečtí kolegové. Na českou stranu hranice, která je dostupná jen pro letecké hašení, poslali čtyři vrtulníky. Ty dodávají najednou při hromadném shozu 10 tisíc litrů vody.

Při zásahu byl zraněn jeden z profesionálních hasičů, úraz se stal v lesním porostu při pádu stromu. Hasič byl transportován v podvěsu pod vrtulníkem letecké záchranné služby na bezpečné místo, pak s ním odletěl do nemocnice.

Neměl by být v bezprostředním ohrožení života, řekl mluvčí ústeckých záchranářů Prokop Voleník České televizi.

Dneska se vracíme na místa, která bychom měli znát. Byli jsme tam před pár dny. Ale nepoznáváme to. Nedokázali jsme si to představit.

Tak uvedli hasiči z Varnsdorfu porovnávací fotky, které jsou k vidění níže.

V noci byla prováděna hlídková činnost na všech dostupných místech v úsecích a sektorech s cílem lokalizace a likvidace drobných ohnisek. To vše pod negativním vlivem těžko dostupného terénu za snížené viditelnosti.

Nejproblematič­tějšími místy jsou nyní lokality vrchu Větrovec, Malé Pravčické brány a Hlubokého dolu, kde se přes noc vždy rozhořela nějaká ohniska.

Shrnutí nasazení počtu jednotek

  • Od neděle 24. 7. 2022, kdy požár vzniknul, byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu. Na požářišti zasahovalo nejprve celkem 32 jednotek PO, tento počet se postupně zvyšoval až na průměrný denní počet 80 zasahujících jednotek PO s asi 450 hasiči.
  • Od vyhlášení poplachu dosud se vystřídalo na místě z Ústeckého kraje 127 jednotek hasičů (12 profesionálních a 115 dobrovolných).
  • Zapojení odřadů HZS krajů, Záchranný útvar HZS ČR

Nasazení letecké techniky

  • Při zásahu je klíčové využití možnosti leteckého hašení. Za tím účelem se nyní využívá:
  • 8 vrtulníků – (2× PČR – Bell 412, 2× AČR – Sokol, Mi 17, 1× Polsko – BlackHawk, 3× Slovensko – BlackHawk, Mi 8, Mi 171)
  • 5 letadel (3× AN-2, 2× Air Tractor ze Švédska)
  • Letadla provádí denně celkem stovky shozů (např. 29. 7. – PČR 220 shozů, AČR 233, SWE 14)
  • Plnění švédských letadel je na jezeře Milada.

Sobota 30. 7. 2022

  • Razantní navýšení počtu jednotek i zasahujících hasičů.
  • V 7:00 hod. ráno přijely odřady profesionálních a dobrovolných hasičů z celé ČR, tzn. navýšení počtu asi o 50 jednotek a 240 lidí.
  • Očekává se dnes nasazení asi 130 jednotek požární ochrany a asi 700 lidí.

Dálková doprava vody – dvě hadicová vedení:

  1. Hřensko – Mezní Louka – Mezná – celková délka 6,8 km
  2. Hřensko – pod Pravčickou bránou – celková délka 2,9 km

Druhy nasazené techniky:

  • Cisternové automobilové stříkačky – CAS 20, CAS 30
  • Cisternové speciály ZÚ HZS ČR (cisternové vozidlo pro velkoobjemové hašení – kapacita nádrže 21 tis. litrů, zodolněná vozidla s hasicím zařízením dálkově ovládaným z kabiny vozidla),
  • Čtyřkolky se speciálními moduly pro hašení lesních požárů,
  • Velkokapacitní čerpadla pro dálkovou dopravu vody Somati a Sigma,
  • Dronové vozidlo, které zajišťuje online stream

2. hasební odřad z Olomouckého kraje krátce po 6. hodině dorazil na seřadiště. Nyní se přesouvá k určenému místu nasazení.

Hasiči tak doplnili 1. čerpací odřad, který během včerejšího dne úspěšně transportoval hasební vodu do míst v okolí Pravčické brány.

Na místo události najíždí další a další jednotky z celé republiky.

Z Moravskoslezského kraje vyjelo 36 hasičů na pomoc Českému Švýcarsku

Z centrálních stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ve Frýdku-Místku a Ostravě-Zábřehu vyjelo na začátku tohoto víkendu celkem 36 profesionálních a dobrovolných hasičů se 13 zásahovými a dopravními vozidly do Hřenska pomoci likvidovat rozsáhlý požár v NP České Švýcarsko.

V noci z pátku na sobotu 30. 7. 2022 tak vyjel z Frýdku-Místku pod velením npor. Mgr. Davida Hrbáčka, velitele stanice HZS MSK v Nošovicích, hasební odřad (se třemi segmenty), který tvoří 27 hasičů a 10 vozidel.

Bylo do něj vybráno 17 profesionálních hasičů ze dvou územních odborů (okresů) HZS MSK – Karviná a Frýdek-Místek – a 10 dobrovolných hasičů ze dvou jednotek SDH – Brušperk a Jablunkov (obě okres Frýdek-Místek). V týmu je i jediná hasička (22 let) – je součástí brušperské jednotky dobrovolných hasičů. Odřad již dojel v pořádku do cíle – do Hřenska.

Z Ostravy-Zábřehu vyjely v sobotu 30. 7. 2022 ráno pod velením npor. Ing. Lukáše Poppa, velitele stanice HZS MSK v Ostravě-Porubě, dva dopravní automobily se sedmi hasiči z HZS MSK. Vystřídají unavené kolegy v čerpacím odřadu HZS MSK.

Ti se od středy pomocí velkoobjemového čerpadla Somati a tří kilometrů širokých hadic (průměr 150 mm) zapojili do dálkové přepravy vody – první dva dny (středa+čtvrtek) z řeky Kamenice do sedm kilometrů vzdálené obce Mezná (s dalšími pěti Somati), od pátku pokračují v dopravě vody z řeky Kamenice až k Pravčické bráně s délkou vedení přes 4 km (Sigma, Somati, tři přenosné stříkačky).

Z Ostravy-Zábřehu ještě v pátek vyjeli do Hřenska jedním vozidlem dva specialisté HZS MSK, kteří se zapojí do IT podpory tamního krizového štábu

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Už několik dní zápasí stovky profesionálních a dobrovolných hasičů v Národním parku České Švýcarsko s požárem, který nemá v naší novodobé historii HZS obdoby. Bojujeme dále.

V pátek odpoledne vystřídalo 19 unavených hasičů nových 19 příslušníků plných sil na nasazení v těžkém terénu. Dle nových nočních pokynů z generálního ředitelství HZS ČR byly ještě v noci vyslány další posily a tentokráte i z řad dobrovolných hasičů z našeho kraje.

V sobotu 30. července tak od 7 hodin ráno budou v Hřensku i dvě dobrovolné jednotky hasičů, a to JSDH Hostovice a Kladruby nad Labem s 2× CAS (posádka 1+3) a dopravní automobil (1+0).

Generální ředitelství nás dle posledních pokynů požádalo také o spojový automobil z HZS Pardubického kraje s posádkou 1+1. Příslušníci na místě zásahu budou organizovat spojení.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Tretí deň pokračovali v zdolávaní požiarov v Českom Švýcarsku slovenskí hasiči s posádkami dvoch vrtuľníkov. Na zasiahnutom území sa nachádzajú miesta, kde horí plameňom a stále sa na ne nedostali pozemné jednotky.

V leteckom hasení budú hasiči pokračovať aj naďalej, pomôcť by mali aj očakávané dažďové prehánky. Slovenský tím riadi všetky tri umelo vytvorené plniace miesta na plnenie bambi vakov. Za dnešný deň vykonali slovenské vrtuľníky 137 zhodov.

Hasičský a záchranný zbor, Moduly hasenia Slovensko

Sdílet
Seriál: Požár v Národním parku České Švýcarsko 2022