Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v národním parku České Švýcarsko byl zlikvidován, profesionální hasiči s koncem prázdnin přestali poskytovat technologickou­ pomoc

V neděli 24. července 2022 v sedm hodin ráno obdržela Správa Národního parku České Švýcarsko od saské stráže přírody hlášení o silném sloupci kouře stoupajícím z lesa v oblasti Hřenska.

Strážci přírody na české straně předali hlášení jednotce sboru dobrovolných hasičů Hřensko za účelem ověření a nalezení místa, odkud kouř stoupá. Členové jednotky Hřensko následně potvrdili oheň v oblasti Malinového dolu u obce Hřensko a iniciovali hasební zásah.

Příčina požáru zatím není správě národního parku známá. Vysoce pravděpodobný je lidský faktor, neboť z nedávné doby není známa žádná přírodní událost (např. úder blesku), která by mohla vést ke vzniku ohně.

Událost sledujeme v on-line zpravodajství níže.

Dnes po šestnácté hodině nám konečně trochu zapršelo. Mohlo to být vydatnější, ale i tak jsme rádi. Technologická pomoc v Národním parku pokračuje třetím dnem. I během dne jsme řešili několik míst s vyšší teplotou v okolí Křídelních stěn, Pravčické brány a Bouřnaku. Stále probíhají pravidelné dohlídky a dronový průzkum. HZS koordinuje celkovou činnost.

Pokračuje technologická pomoc poskytovaná HZS ČR správě Národního parku. V noci byl klid. Drony našly 6 míst se zvýšenou teplotou v oblasti Pravčické brány, Gabrieliny stezky, Borového dolu. Místa se ošetřují. Drony obsluhuje HZS ČR, Policie ČR, Armáda ČR.

Celý dnešní den byl zaměřen na obchůzkovou kontrolu požářiště, především na ráno označené lokality leteckým průzkumem. Na Křídelní stěně jsme zasahovali pomocí jednoduchých hasebních prostředků, překopávali jsme a prolévali terén.

V oblasti Právčické brány, Tetřevých stěn, Bouřňáku a Větrovce bylo nalezeno během dne několik doutnajících míst a drobná ohniska, např. doutající pařezy.

V dopoledních hodinách nám pomáhali vrtulníky ze SRN, odpoledne jsme si vodu na požářiště dopravovali hadicemi či ve vodních vacích. Dnešní den se obešel bez zranění zasahujících hasičů. V noci budeme i nadále provádět kontrolu požářiště.

Dohlídkovou činnost vykonává i nadále 72 dobrovolných hasičů s 35 kusy techniky, celkem 21 dobrovolných jednotek. Na místě operuje celkem 6 profesionálních jednotek, 3 z HZS Ústeckého kraje a 3 ze školících zařízení HZS ČR.

Celkem se jedná o 40 profesio­nálních hasičů.

HZS Ústeckého kraje

Ve včerejších večerních hodinách vrtulníky provedly několik preventivních shozů do oblasti Křídelních stěn. V noci byl klid. Drony dnes objevily 6 míst se zvýšenou teplotou v okolí Pravčické brány a 1 v oblasti Gabrieliny stezky.

Dnes pokračuje fáze takzvané Technologické pomoci, kterou koordinuje štáb HZS ústeckého kraje. Dohlídky vykonává 72 dobrovolných hasičů s 35 kusy techniky, celkem 21 dobrovolných jednotek.

Na místě operuje celkem 6 profesionálních jednotek, 3 z HZS Ústeckého kraje a 3 ze školících zařízení HZS ČR. Celkem se jedná o 40 profesio­nálních hasičů.

Včera odpoledne bylo objeveno několik malých ohnisek v oblasti Stříbrných stěn, které dohlížející jednotky zlikvidovaly pomocí vody ze zádových vaků.

Dnes se na všechny jmenované lokality zaměříme a provedeme několik shozů z vrtulníků a následný průzkum na zemi. Během dne bude provedena plánovaná výměna dohlížejících jednotek.

HZS Ústeckého kraje

Průběh dnešní technologické pomoci v Národním parku České Švýcarsko, koordinovaný HZS Ústeckého kraje, byl poklidný.

Dohlídky vykonávané dobrovolnými jednotka mi ve spolupráci s revírníky Národního parku probíhaly pravidelně. Objevená ohniska typu doutnajícího pařezu byla důkladně likvidována.

Profesionální jednotky koordinovaly činnost hlavně nad stěnami u Pravčické brány kvůli bezpečnosti.

Jednotky HZS ze školících středisek měly na starosti především dopravu vody v hadicovém vedení na vytipovaná místa. Do oblasti Pravčické brány bylo z důvodu prevence uskutečněno několik shozů německými vrtulníky.

Nastoupí opět dronový průzkum. Od středy se na něm bude podílet i armáda.

HZS Ústeckého kraje

V noci byl klid. Drony objevily tři místa se zvýšenou teplotou v okolí Pravčické brány a Kozího hřbetu. Dnes pokračuje fáze tak zvané Technologické pomoci, kterou koordinuje štáb HZS ústeckého kraje.

HZS Ústeckého kraje

Činnost odřadu HZS Středočeského kraje v Národním parku České Švýcarsko při likvidaci rozsáhlého požáru byla ukončena.

V pátek ještě velitel sektoru projížděl všechna místa, kde středočeští hasiči zasahovali, a to i mimo sektor S3, který měli téměř tři dny na starosti. Smyslem závěrečného průzkumu bylo nejen zkontrolovat, jestli někde nezůstal po hasičích nepořádek, ale také sepsat veškerý materiál, který na místě ještě zůstane pro následnou dohlídku dobrovolnými jednotkami a strážci parku.

Mezi jednotkami SDH obcí, které se k dozoru nad požářištěm smluvně dohodly a jsou už dokonce i na místě, je také několik ze Středočeského kra­je.

HZS Středočeského kraje

Dnes v 15:00 byla předáním celého území zásahu ohlášena likvidace požáru. Koordinaci další činnosti přebírá štáb HZS Ústeckého kraje, bude s Národním parkem koordinovat činnost dohledů dobrovolných jednotek a Národního parku.

Dohlídky bude vykonávat 72 dobrovolných hasičů s 35 kusy techniky, celkem 22 dobrovolných jednotek. Na místě bude operovat celkem 6 profesionálních jednotek, 3 z HZS ÚK a 3 ze školících zařízení HZS. Celkem se jedná o 40 profesio­nálních hasičů.

Po celou dobu zásahu se na požářišti vystřídalo více než 6000 hasičů s 400 kusy techniky. Masivní nasazení vrtulníků dnes končí. Vrtulníky budou povolávány podle potřeby standardní cestou. Technika odřadů by měla opustit prostor nejpozději do sobotního rána.

Drony našly několik drobných ohnisek v okolí Pravčické brány a Bouřňáku, která jsme zlikvidovali. Odřady z jiných krajů postupně balí a odjíždějí. Na místě zůstávají odřady z Prahy, Liberce a Moravskoslezský kraj. V zásahu je přibližně 120 hasičů.

Hasiči předávají do správy NP větší část území, které bylo součástí zásahové zóny. Už před pár dny jsme kompletně dočistili od ohnisek a předali sektor č. 4, nyní se nám to samé podařilo i se sektorem č. 3. Ze sektoru č. 1 jsme dnes předali prostor nad Hřenskem, ze sektoru č. 2 je to území od České silnice až po lokalitu kolem Větrovce.

Díky velkému nasazení všech hasičů v terénu a využití letecké techniky se nám podařilo významně snížit plochu, na které zasahujeme. Jednotky se pohybují nyní na území o rozloze asi 50 hektarů, celková plocha námi vymezených sektorů, které ještě nejsou předány NP je asi 785 hektarů.

Drony objevily znovu několik ohnisek v okolí Pravčické brány a Bouřňáku. Zasahujeme na ploše přibližně 50 hektarů. V akci je 630 hasičů s 250 kusy techniky. Budeme předávat další část území Národnímu parku.

Podle plánu budeme redukovat některé hasící odřady z jiných krajů. Je to asi 150 hasičů z krajů Jihočeského, Jihomoravského, Plzeňského, Karlovarského, Vysočiny.

Drony objevily znovu několik ohnisek v okolí Pravčické brány a Bouřňáku. Zasahujeme na ploše přibližně 50 hektarů. V akci je 630 hasičů s 250 kusy techniky. Budeme předávat další část území Národnímu parku. A podle plánu budeme redukovat některé hasící odřady z jiných krajů.

HZS Ústeckého kraje

V Českém Švýcarsku zasahovalo u požáru 173 hasičů z Olomouckého kraje

Celkově 13 dnů zasahovaly profesionální a dobrovolné jednotky z Olomouckého kraje s velkým nasazením u rozsáhlého požáru Národního parku České Švýcarsko v Ústeckém kraji.

Ve středu došlo k jejich redukci a ukončení činnosti hasebního odřadu HZS Olomouckého kraje. Na své základny se tedy vrátilo 45 hasičů, kteří byli součástí 4. směny hasebního odřadu.

Na místě zůstávají z našeho kraje již jen 4 členové čerpacího odřadu, který má na starosti velkokapacitní čerpadlo HFS HS 150 (známé též jako SOMATI) a obsluhuje tak jedno z čerpacích stanovišť.

Během 13 velice náročných dní se v okolí Hřenska vystřídalo 115 profesionálních hasičů a 58 členů dobrovolných jednotek z Olomouckého kraje. Naše odřady měly za úkol zajistit čerpací stanoviště a vyhledávat a hasit skrytá ohniska hoření a dohašovat je. Jako i ostatním kolegům v jiných sektorech nám práci komplikovaly vysoké teploty, sucho, kopcovitý, skalnatý terén, fyzická náročnost, množství prachu a kouře, složitá doprava vody, materiálu i lidí.

Naplno jsme využili naši těžkou techniku, a to konkrétně velkoobjemové cisterny, automobilové cisterny, velkokapacitní čerpadlo a čtyřkolky. Denně byli v akci naši lezci, kteří se díky svým schopnostem a lanovým technikám dostávali i do jinak téměř nepřístupných míst. Pomáhaly nám rovněž termokamery a drony s termovizí, pily a hasicí vaky.

Na místě zasahovali profesionální hasiči ze všech územních odborů HZS Olomouckého kraje a jednotky sborů dobrovolných hasičů z Opatovic, Postřelmova, Šumperka-Temenice, Náměště na Hané, Senice na Hané, Troubelic, Doloplaz (OL), Olšan u Prostějova, Nové Hradečné, Němčic nad Hanou, Brodku u Prostějova, Bělkovic-Lašťan, Protivanova, Jeseníku, Olomouce-Holice a Olomouce-Droždína.

Zásah u Hřenska z pohledu HZS OLK v číslech

  • Z Olomouckého kraje byly vyslány 2 typy odřadu, jeden určený k čerpání vody a druhý k hašení.
  • Při hašení se v národním parku vystřídaly 4 směny hasebního odřadu a 5 směn čerpacího odřadu.
  • V plném nasazení jsme na severu Čech zasahovali 13 dní, a to od 29. července do 10. srpna.
  • Do likvidace požáru se zapojilo 115 profesionálních a 58 dobrovolných hasičů z Olomouckého kra­je.
  • Jednu směnu odřadu tvořilo zhruba 45 hasičů.
  • Dopravu vody zajišťovaly na našem úseku vždy 4 velkoobjemové cisterny.
HZS Olomouckého kraje

Dnes sa slovenskí hasiči pokúsili o výsadok pomocou vrtuľníka do nedostupného terénu. Výsadok bol nevyhnutný pre doplnenie hadíc a čerpadla, ktoré na hrebeň nebolo možné priviezť kolesovou technikou a ručné vynášanie by bolo náročné.

Pri prvom výsadku sa z vrtuľníka Leteckého útvaru MV SR z výšky 40 metrov zlanili dvaja hasiči, pri ďalších dvoch vrtuľník na miesto zložil potrebný materiál. Vďaka doplneniu ďalších hadíc a čerpadla mohli zasahujúci hasiči na hrebeni vytvoriť posilové vedenie a zefektívniť tak likvidačné práce.

Situácia v Českom Švýcarsku je každým dňom lepšia, hasiči majú požiar pod kontrolou a v najbližších dňoch by malo dôjsť k jeho likvidácii. Príslušníci z modulu leteckého hasenia požiarov sa na Slovensko definitívne vrátia v sobotu.

Hasičský a záchranný zbor

V terénu pracujeme na tom, abychom uvolnili Národnímu parku další části území. K otevření komunikací bude možné přistoupit až ve chvíli, kdy to bude pro veřejnost bezpečné. Opatření, za jakých okolností a komu bude vstup umožněn, bude koordinovat Policie ČR, zástupci NP a obce.

HZS Ústeckého kraje

Pardubický odřad se kromě tankovacího kontejneru vrací zpět

Patnáct dní jsme pomáhali kolegům uhasit nejrozsáhlejší požár lesa v novodobé historii České republiky – v Národním parku České Švýcarsko. Teď se vracíme zpět do Pardubického kraje. Pro hasiče byl předposlední den ve znamení bezpečnostních průseku a vyhledávání a hašení skrytých ohnisek nad Divokou Soutěskou.

„Aby bylo možné zasahovat ve zmíněném úseku, museli jsme zmonitorovat a vytvořit ve spolupráci se Záchranným útvarem Zbiroh přístupové cesty. Minimálně polovina úseku byla kontrolována lezeckým družstvem, které v nepřístupném terénu odhalilo asi deset menších požárů v kořenovém systému a následně provedlo jejich likvidaci,“ přibližuje složitou a náročnou práci pprap. Michal Vraný z HZS Pardubického kraje.

Druhá skupina prováděla preventivní ochlazování hranice mezi požářištěm a nezasazenou části lesa. V závěru dne jsme ještě vytvořili bezmála půl kilometrové dopravní vedení z nejbližší přístupné lesní cesty až k požářišti, které zde zůstane umístěno po několik dní a urychlí tak případný zásah místních jednotek v případě znovu rozhoření požáru.

V poslední den bylo kompletní šestičlenné lezecké družstvo nasazeno v nepřístupném terénu v okolí Pravčické Brány. Zbytek odřadu připravoval úsek nad Divokou Soutěskou k předání veliteli sektoru.

Po těchto činnostech se celý odřad kromě tankovacího kontejneru vrací zpět do Pardubického kraje.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

Z Hřenska se dnes vrací dobrovolní hasiči z Prahy, celkem se jich tady vystřídalo 68.

Naši profesionální hasiči zůstávají do pátku. Stále likvidujeme skrytá ohniska, jsme nasazeni na místa, kde nás je potřeba. Do teď se na místě vystřídalo 150 profesionálních hasičů z Prahy.

HZS Praha

Středočeský odřad stále pomáhá na severu, zasahují i dobrovolní hasiči

Ještě v nočních zamířily do Národního parku České Švýcarsko čerstvé síly, aby doplnily nebo vyměnily své kolegy v odřadu HZS Středočeského kra­je.

Pro dnešní práce měl velitel sektoru S3 k dispozici 237 profesionálních a dobrovolných hasičů, z toho 42 ze středočeských jednotek. Ostatní byli z odřadů dalších krajů a z dalších sedmnácti jednotek SDH obcí.

Po ranní poradě předali zástupci velitelského štábu pracovníkům národního parku třetí úsek, který se rozkládal v jihovýchodní části sektoru na pravém břehu řeky Kamenice od obce Vysoká Lípa směrem k Hřensku, kde už byly hasební práce ukončeny.

Po sbalení hadic a dalšího materiálu hasiči uklidili i veškerý odpad, který měli po své činnosti nashromážděný na několika místech. Nakonec ještě navezli cisternami do uměle vytvořené požární nádrže nedaleko Zámečku asi sto kubíků vody, která bude k dispozici následnému požárnímu dozoru, který si smluvně zajistí správa parku s dobrovolnými jednotkami.

Na druhém navazujícím úseku blíže k Hřensku, na kterém spolupracují odřady HZS hlavního města Prahy a HZS Pardubického kraje s několika dobrovolnými jednotkami, byl ve východní části proveden bezpečnostní průsek, který by měl zasahujícím hasičům zajistit lepší příjezd i pohyb v terénu.

V západní části úseku pokračovalo vyhledávání a dohašování skrytých ohnisek v okolí Mezné. V obci byla zřízena nová zásobní nádrž s čerpacím stanovištěm, odkud bude dopravována voda nataženým hadicovým vedením k Mezní Louce.

Na prvním úseku, který navazuje na druhý a pokračuje až do Hřenska, dnes bylo termokamerami objeveno podstatně méně ohnisek než v předchozích dnech. Hasiči z odřadů krajů Středočeského, Královéhradeckého a Olomouckého, ze Záchranného útvaru HZS ČR a osmi dobrovolných jednotek pro jejich likvidaci využívali především čtyřkolky, v méně přístupných místech ruční stříkačky.

Na sousedním sektoru S1 pokračovalo vytváření průsmyku od Mezní Louky k hranici s Německem, které bude mít v budoucnu ochrannou funkci proti šíření případného požáru.

Hasiči vyčlenění ze všech sektorů kácejí motorovými pilami stromy a postupují z jihu na sever, odkud jim jdou naproti dřevorubci, kteří pro svou práci využívají i těžké lesní stroje.

HZS Středočeského kraje

Pracujeme na tom, abychom mohli zítra dopoledne předat další území do správy národního parku, což bude potvrzeno zítra. Nepředpokládáme zatím návrat obyvatel do evakuovaných obcí.

Stále připravujeme místo zásahu na předání i po technické stránce – tzn. zajišťujeme, aby byla v terénu zabezpečena dodávka vody a natažená hadicová vedení.

HZS Ústeckého kraje
Sdílet
Seriál: Požár v Národním parku České Švýcarsko 2022