Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v národním parku České Švýcarsko byl zlikvidován, profesionální hasiči s koncem prázdnin přestali poskytovat technologickou­ pomoc

V neděli 24. července 2022 v sedm hodin ráno obdržela Správa Národního parku České Švýcarsko od saské stráže přírody hlášení o silném sloupci kouře stoupajícím z lesa v oblasti Hřenska.

Strážci přírody na české straně předali hlášení jednotce sboru dobrovolných hasičů Hřensko za účelem ověření a nalezení místa, odkud kouř stoupá. Členové jednotky Hřensko následně potvrdili oheň v oblasti Malinového dolu u obce Hřensko a iniciovali hasební zásah.

Příčina požáru zatím není správě národního parku známá. Vysoce pravděpodobný je lidský faktor, neboť z nedávné doby není známa žádná přírodní událost (např. úder blesku), která by mohla vést ke vzniku ohně.

Událost sledujeme v on-line zpravodajství níže.

Odřad HZS Zlínského kraje odjel dnes do Hřenska

K požáru lesního porostu v Hřensku vyjel v rámci mezikrajské pomoci 29. 7. 2022 v 21:20 hodin odřad HZS Zlínského kraje.

Odjezdu předcházela rychlá příprava, protože o odřadu bylo rozhodnuto dnes, a to po druhé hodině odpolední. Rozkazem ředitele HZS Zlínského kraje k vyslání odřadu na ústřední pomoc, který byl vydán po šesté hodině večerní, byl stanoven počet jednotek, počet techniky a počet hasičů.

V rozkaze bylo dále upřesněno, kdo zajišťuje a v jakých počtech materiálně technické vybavení, jako například samonafukovací karimatky, spacáky, trvanlivou stravu a tak podobně, ale byly zde stanoveny i obecné informace o odřadu a úkoly pro velitele odřadu i krajského řídícího důstojníka.

Celkem vyjelo 6 automobilových cisteren, které byly před odjezdem s ohledem na spotřebu a ovladatelnost vypuštěny. Dále vyjely 3 dopravní automobily a jeden velitelský automobil pro velitele odřadu.

Technika byla ze stanic HZS Bystřice pod Hostýnem, Kroměříž, Uherský Brod i Valašské Meziříčí a ze zbrojnic dobrovolných hasičů z Karolinky, Kunovic a Vizovic. V každé automobilové cisterně je obsazenost 3+1 příslušníků nebo členů, v dopravních automobilech 1+0 příslušník nebo člen a ve velitelském automobilu jede velitel odřadu.

Celý odřad má být nejpozději 30. 7. 2022 v 7:00 hodin v Hřensku, kde jim budou štábem velitele zásahu HZS Ústeckého kraje uloženy pokyny a rozkazy pro jejich další činnost. Odřad HZS Zlínského kraje bude na místě do úterý 2. 8. 2022. V případě potřeby bude zajištěn další odřad v termínu 2. až 5. 8. 2022.

Celý odřad je také obrovskou vzpruhou a podporou pro již zasahující hasiče v Hřensku a neohrozí akceschopnost jednotek hasičů v celém Zlínském kraji.

Aktualizace 30. 7. 2022 v 8:40 hodin

Odřad při zastávce na 10. kilometru dálnice D1 doplnil pohonné hmoty. Byla překontrolována technika. U jedné cisterny se vyskytly drobné problémy se spojkou. Celý odřad pak v 4:29 hodin přijel do Hřenska.

Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje

Do Hřenska bude nově nasazen odřad dobrovolných hasičů z Prahy (SDH Chodov a Kolovraty). Nasazeni budou od soboty, od sedmi hodin. Na místě už máme čerpací a požární odřad, podporu štábu a podporu pro švédská letadla.

HZS Praha

Jihočeští hasiči posílají do Hřenska posily. Ještě dnes v noci vyjedou další čtyři cisterny s celkem 18 hasiči. Profesionálové ze stanic HZS z Jindřichova Hradce a Prachatic a dobrovolní hasiči z JSDHO měst Písek a Tábor.

Na místě by měli být nad ránem, aby se zapojili do avizovaného požárního útoku.

HZS Jihočeského kraje

Na pomoc do Hřenska vyrazí další pomoc hasičů a techniky z HZS Olomouckého kraje – aktuálně probíhá příprava profesionálních a dobrovolných jednotek.

Jede technika ze stanice Olomouc, stanice Šumperk, stanice Uničov, stanice, Konice, stanice Jeseník, stanice Prostějov – z řad dobrovolných hasičů Šumperk, Opatovice, Postřelmov.

HZS Olomouckého kraje

Ministerstvo vnitra dohodlo náhradu za italské Canadairy – ze Švédska přiletí dva stroje Air Tractor AT-802F. Každý z nich pojme 3 000 litrů vody. Přílet je plánován na 12:30.

Mluvčí ústeckých hasičů Marvan ráno pro Českou televizi řekl, že je požár pod kontrolou a pozice se v noci podařilo ubránit. V průběhu dneška nepředpokládá změny v počtu hasičů a jednotek na místě události.

Středočeši pomáhají ve Hřensku, zásah je náročný

Čtvrtým dnem pokračovalo nasazení odřadu středočeských hasičů při rozsáhlém požáru v Národním parku České Švýcarsko v Ústeckém kraji.

Hasební práce a rozmístění jednotek probíhají na základě potřeby podle aktuální situace i podle denní doby, protože do některých míst ve skalnatém terénu nebo se strmými svahy není možné za tmy vkročit.

Hasiči jsou tak přesouváni, aby jejich nasazení bylo co nejefektivnější. U dohašování zalesněných úseků musejí občas provádět i kácení propojených stromů, aby snížili na minimum případné ohrožení vlastního zdraví.

Část našich hasičů ve čtvrtek ráno zasahovala v lokalitě obce Mezná. Během dne se skupina přesunula kousek na východ na červenou stezku od Malé Pravčické brány směrem ke kopci Větrovec, odkud bylo vidět, jak se naproti v lokalitě kopce Bouřňák rozhořelo další ohnisko požáru.

Většina hasičů zaznamenala zajímavý úkaz, kdy jim při pohybu po vyhřáté zemi měknou zásahové boty a při rozhrabání horní vrstvy půdy se nad obnaženou částí skoro nedá udržet ruka. O to víc náročný je tak i pohyb v terénu, protože místy hoří v podloží a horní vrstva se propadá.

Z dohašování červené stezky mají středočeští hasiči i zážitek, kdy se na ně snesla voda. Nebyl to však vytoužený déšť, ale nechtěný pozdrav od kolegů z vrtulníku.

HZS Středočeského kraje

Odřad vysočinských profesionálních hasičů dnes úderem druhé hodiny ráno odjel na pomoc do Národního parku České Švýcarsko.

Po příjezdu na místo události se hasiči ihned zapojili do boje s rozsáhlým požárem, přidělena jim byla oblast u Pravčické brány.

Plameny se v průběhu noci opět přiblížily k obci Mezná, hasiči ale tentokrát díky neustálému zásobování vodou z velkokapacitních čerpadel obec ubránili.

Odřad profesionálních hasičů HZS Olomouckého kraje se aktuálně na stanici v Prostějově připravuje k odjezdu směr pomoc kolegům v Hřensku. K místu rozsáhlého lesního požáru odjíždí velkokapacitní čerpadlo s posádkou a velitelským vozem.

HZS Olomouckého kraje

Na základě požadavku vyjel z Tišnova před pár minutami odřad HZS Jihomoravského kraje na pomoc při likvidaci požáru v Hřensku. Vezeme velkoobjemové čerpadlo Somati a 3 kilometry hadic.

Na místě budou zítra ve 3.00 hod. ráno.

HZS Jihomoravského kraje

Slovensko dnes po dohode s Českom posilňuje tím vyslaný do Česka na hasenie požiaru v Českom Švajčiarsku o ďalší vrtuľník na hasenie, tento krát to bude vojenský vrtuľník UH60M Blackhawk s bambi vakom o objeme 2000 l a posádkou.

Spolu s nimi vysiela HaZZ ďalších dvoch príslušníkov modulu s ďalšími dodatočnými fireflexami na prípadne vytvorenie ďalších čerpacích miest. Vrtuľník UH60M Blackhawk by mal priletieť do oblasti zajtra okolo 11:00.

Moduly hasenia Slovensko

Díky velkokapacitním čerpadlům Somati, kterých je za sebou napojeno hned několik, se daří dostat vodu z Hřenska až na vzdálenost 7 kilometrů.

HZS Královéhradeckého kraje

Odřad HZS Středočeského kraje zasahuje v Národním parku České Švýcarsko už třetím dnem. Hasiči provádí dohašování ohnisek a obsluhují velkokapacitní čerpadla SOMATI.

Celý zásah je pro všechny hasiče extrémně náročný a vyčerpávající, a tak dochází v odřadu k postupnému střídání.

HZS Středočeského kraje

Brífing: Pokračuje hašení. Italský letoun jen schopen pojmout 6000 litrů vody a udělat 8 shozů za hodinu. Hasiči se soustředí na Kamenickou Stráň a Hluboký důl. Vody v řece je dle mluvčího na letecké hašení dostatek.

Už druhý deň sa hasiči z modulu hasenia požiarov v prírodnom prostredí aktívne podieľajú na zdolávaní rozsiahlych požiarov v Národnom parku České Švýcarsko.

Vrtuľník z Leteckého útvaru MV SR včera vykonal 90 zhodov na požiarisko, dnes sa z dôvodu silného zadymenia oblasti s leteckým hasením začalo až pred obedom. Z dôvodu vyššej efektivity boli naši hasiči požiadaní o vytvorenie ďalšieho plniaceho miesta.

Druhá, menšia nádrž, bude slúžiť na plnenie menších bambi vakov, vačší fireflex na plnenie väčších.

Moduly hasenia Slovensko

Jihočeští hasiči za pomoci lezecké techniky zasahují v extrémním prostředí skal nad Hřenskem. Dnes večer je přijedou vystřídat kolegové z Českých Budějovic a Strakonic.

HZS Jihočeského kraje

Působící odřad z HZS Královéhradeckého kraje dnes v Hřensku končí, střídá ho další parta profesionálních hasičů z celého kraje. Teď posíláme 14 mužů.

Technika zůstává, ale nově vezeme i čtyřkolku ze stanice Náchod. Usnadní nám pohyb v těžkém terénu. Nasazení 2. odřadu předpokládáme do soboty.

HZS Královéhradeckého kraje

Polední brífink: Situace se od rána rapidně nezměnila. Ve vzduchu jsou vrtulníky i letadla, vodu dopravují tam kam je potřeba. Na místo pravděpodobně dorazí další vrtulník.

Ve 12:40 by se na místo měl dostavit saský ministr vnitra.

Celá oblast je rozdělena 6 sektorů, 4 bojové, 2 pomocné. Lokality: Hřensko, Mezní Louka, Janov, Hluboký důl, Labská stráň.

HZS Ústeckého kraje

Italská letadla vzlétla, obkroužila oblast nad požárem a letí na Miladu, nabírat vodu.

Sdílet
Seriál: Požár v Národním parku České Švýcarsko 2022