Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pyrocar 2011 je minulostí

Na přibyslavském letišti proběhl o uplynulém víkendu v pořádí již třetí Pyrocar.

Pátek, 26. 8. 2011 byl ve znamení příjezdu účastníků. Na letiště se postupně sjelo více jak 300 ks nejrůznějších hasičských automobilů. Od trabanta po Tatru 815–7.

V areálu byly dále stánky firem, zabývajících se výrobou a prodejem hasičské techniky a vybavení. Malý redakční stolek byl na stage firmy Dräger, partnera serveru POŽÁRY.cz. Partnerů webu bylo na Pyrocaru více, velkolepě tuto akci pojala zejména Požární bezpečnost PO-BP, dále Gumotex, MEVA, malý stáněk neměl ani Pavliš α Hartmann. Vedle byl výrobce zásahových rukavic, firma Holík. Své prostory zde měl i Zahas, Probo a v neposlední řadě i ZHT Group, Bělohoubek či Progres Sibřina. Z řady ostatních vystavovatelů jmenujme THT či DEVu.

Pátek vyvrcholil u podia, kde proběhlo několik hudebních produkcí, zakončených Dräger Disco v podání DJ Lady.

Sobota, 27. 8. 2011 byla hlavním dnem Pyrocaru. Dopoledne proběhlo jeho slavnostní zahájení, po celý den se pak na ploše leiště střídalo mnoho ukázek činnosti hasičů. Počasí bylo více než příznivé, bohužel vydrželo jen do brzkého odpolene. Po průtrži mračen a bouřce s následným velkým poklesem teploty se z plochy letiště stalo jedno velké bahnité cosi. Ještě před příchodem hrozícího deště v předtuše problémů začali hasiči se svojí technikou z letiště odjíždět. Večer se kvůli bahnu změnil v trénink vyproštování zapadlých automobilů, nejčastějí značky Avia, nutno podotknout, že zapadla i tatra. Bahno bylo prostě všude. Poté, co přesatlo pršet, se opět rozjel kulturní program, na podiu se představilo několik hudebních skupin. Občerstvení bylo dost, zejména v tekuté podobě, menší problémy byly s jídlem a také s WC, o které se nikdo evidentně nestaral. Dle slov přítomných dobrovolných hasičů, dislokovaných do spodního prostoru letiště, kam přenosné WC nikdo neumístil, po ,,dlouhé bahnotůře", když zjistíte, že na WC není ani papír, by jeden někomu dal i facku. Akce měla své mouchy, jako každá tomu podobná. Vrcholem soboty byl noční ohňostroj, který se skutečně povedl.

Neděle, 28. 8. 2011 byla ve znamení odjezdu zbytku automobilů. Dopoledne jich na letišti zbylo jen pár, neb většina odjela ještě během předchozího večera či noci.

Za sebe a redakci jsem na akci pokřtil kalendář (velké díky patří JSDH Horní Maršov), předal ho výherci a do příchodu deště se potuloval po letišti či obhospodařoval stolek s kalendářema na Drägerstage. Omlouvám se všem, u kterých jsem se nezastavil na kus řeči, ač jsem byl zván, bych se musel rozdělit na několik wapů :-)

Na kloudné focení to na leitišti moc nebylo, automobily těsně na sobě, do toho déšť. Ale jinak to nešlo. Zajimavé techniky tam bylo dost, po navázání kontaktu vám nějaké ty ,,speciály" později zde představíme.

Fotky v galerii jsou chronologicky řazeny za sebou od pátku až do neděle.

Sdílet
Seriál: Pyrocar