Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pyrocar 2023 na letišti v Přibyslavi přivítal stovky vozidel a tisíce návštěvníků, k vidění byl průřez hasičinou

Pyrocar, největší setkání požárních automobilů v republice, se v roce 2023 uskutečnil po pětileté pauze. Na letiště do Přibyslavi se v polovině srpna sjelo více než 350 vozidel z celé republiky, včetně tisíců hasičů a zájemců o hasičskou techniku.

K vidění byl průřez technikou od historických stříkaček, starých cisteren, přes dopravní automobily až po nejnovější cisterny. Kromě toho, že si všichni mohli projít veškerá zaparkovaná vozidla, byli samozřejmě přítomni i výrobci požární techniky.

Společnost THT Polička prezentovala nejnovější Tatru Force, kterou znáte už od Pyrosu; opodál byla zaparkována plošina, kterou v průběhu následujících měsíců dostanou Hasičské záchranné sbory – brzy se na ní podíváme podrobněji. Na place stála také nová velkokapacitní Scania.

Přečtěte siNová generace hasičského automobilu Tatra Force dostala zcela novou kabinu pro družstvo, nová je nabídka motorů i převodovek

Firmu KOBIT-THZ zastupovalo několik vozidel, na place stál například kombinovaný hasicí automobil z Dolů, cisterna s vyprošťovacím automobilem ze Škodovky či jeden z nejnovějších přírůstků – „Bizon“ z Jílového u Prahy.

Přečtěte siMalý technický automobil na podvozku Iveco Daily vyrobila firma KOBIT – THZ pro hasiče z Jílového u Prahy

Zástupci výrobce MOTO-TRUCK CZ na místě také představovali více svých vozidel, od dopravních automobilů, přes velitelská vozidla až k cisternám. Hlavním tahákem zcela jistě byla cisterna obce Maleč s vyměněným panelem ovládání a správou přes tablet.

Přečtěte siObec Maleč pořídila svým hasičům novou cisternu na podvozku Scania, dodala ji firma Moto-Truck CZ

Samozřejmostí byla přítomnost největších dodavatelů podvozků – u svých vozidel byli k dispozici představitelé firem Tatra i Scania. Všem hasičům rádi vysvětlovali výhody právě svých podvozků. Na hlavní ploše nechyběly ani Mercedesy, na výstavní plochu dorazil varnsdorfský Unimog i Zetros z Lužné.

Přečtěte siCesta od nápadu Unimoga ve Varnsdorfu k realizaci byla dlouhá, cisternu nakonec nahradil technický automobil

Společnost ZHT GROUP prezentovala specializovaná řešení, samozřejmě nechyběly různé nástavby na čtyřkolky – ať už pro převoz lidí nebo hasebního materiálu, přistaven byl i přívěs pro hašení.

Přečtěte siPřívěs pro hašení od ZHT Group rozšíří možnosti jednotek vybavených dopravním automobilem, lhůta pro podání dotace se blíží ke konci

V druhé uličce se nacházeli velcí partneři Pyrocaru a přední výrobci a prodejci veškerého hasičského vybavení.

Chybět nesměl generální partner celého festivalu – Požární bezpečnost. V několika propojených sekcích si všichni návštěvníci prohlédli mnoho vybavení, důraz byl kladen i na Rosenbauera, jehož je firma výhradním dodavatelem do České republiky.

Kromě menších věcí – například rosenbaueráckých elektrocentrál či bot – byla k vidění i technika. Dorazit musela ze zahraničí, přeci jen si nejnovější elektromobil RT 4×4 u nás prozatím nikdo nekoupil. S cisternou dorazili hasiči firmy Bosch.

Přečtěte siHasiči podniku BOSCH Jihlava získali novou cisternovou automobilovou stříkačku MAN od Rosenbauera, vůz dodala firma Požární bezpečnost

Jedním z novinek u Požární bezpečnosti je výhradní zastupování firmy Rössle, tedy hasičských vysavačů. Zájemci viděli praktickou ukázku, vysavač „vysával“ nepřetržitě několik hodin. Na bazénku také plaval speciální skimmer na vysávání například olejů z vodní hladiny. Tématu vysávání vody a nebezpečných látek se také v brzké době budeme věnovat.

Pavlíš a Hartmann je tradičním výrobcem a prodejcem hasičské techniky, na obrovském stánku zástupci firmy představovali kompletní sortiment – od spojek a hadic přes armatury a proudnice až k hydrantovým systémům, plovoucím čerpadlům a motorovým stříkačkám. Tradičně se konala také tipovací soutěž, hlavními cenami byly elektrocentrály.

Právě stánek našeho významného partnera jsme letos s díky využili i my a zřídili si v něm zázemí na setkávání s fanoušky a prodejem hrnečků a knížek. Křest nové knížky – Hasiči: Nosáčovy příběhy, aneb jak to bylo doopravdy, byl jedním ze zlomových okamžiků celého Pyrocaru.

Za účast a podíl na výrobě knížky děkujeme jak firmě Pavliš a Hartmann, tak Požární bezpečnosti. Robert Válal a Marta Hartmannová nám knihu na pódiu pokřtili a popřáli jí mnoho úspěchů. Pokud jste si ji u nás nestihli koupit, vězte, že během pár dní bude dostupná na našem novém e-shopu, stejně jako suprové hasičské hrnečky.

Přečtěte siPOŽÁRY.cz vydávají Nosáčovy příběhy. Kniha s legendárními hasičskými obrázky bude k dostání na Pyrocaru

Jedním z dalších velkých prodejců je firma Probo z Nového Boru, ta měla na stánku také průřez své nabídky. Na nedalekém stánku společnosti STIMAX pak byly jedním z taháků termokamery Bullard.

Na výše zmíněných stáncích byly k dostání také rukavice a boty od Holíka, hojně zastoupeny byly na výstavní ploše také produkty Eccotarpu.

Aby hasič měl u zásahu co na sebe, o to se starají výrobci hasičských oděvů. Své portfolio představovali přední zástupci tohoto oboru u nás v republice.

U GoodPro byly k nalezení zásahové oděvy s přídomkem Fire v různých barevných kombinacích, špičku samozřejmě představuje FireWarrior – vystaven byl i závodní TFA speciál.

Přečtěte siJednovrstvé zásahové oděvy FireFalcon a FireSnake od firmy GoodPRO prošly inovací a plánovanou recertifikací

Na stánku firmy DEVA byly k nalezení kromě zásahových oděvů – včetně nové verze Bushfire – i boty HAIX.

Přečtěte siJednovrstvý zásahový oděv Bushfire od firmy DEVA prošel generační změnou, verze 2023 přinesla mimo jiné i vysokou viditelnost

Zastoupení měl také TESIMAX, hasiči obdivovali oděv HARD-CORE FX i protichemický oblek SILVERFLASH.

Z hasičského vybavení můžeme zmínit firmu GES, distributora osvědčených typů detektorů značky Honeywell (dříve GasAlert) s ukázkou moderních detektorů plynů nebo firmu Eurolamp, která prezentovala několik desítek kusů osvětlovací techniky v čele se známou hasičskou Survivorkou.

Přečtěte siFirma GES CZ je největším dodavatelem detektorů plynů pro Hasičský záchranný sbor, poradí i dobrovolným jednotkám

Techniky dorazilo opravdu velké množství, kromě přihlášených dobrovolných jednotek se na přibyslavském letišti pohybovala také zásahová vozidla drážních hasičů nebo hasičů ze Záchranného útvaru. Byla radost procházet se mezi vozidly a poznávat ta, o nichž jsme v rubrice Technika již psali.

Pokrýt fotografiemi v článku veškerou techniku rozhodně nejde, naštěstí jsme na to nebyli sami, na akci fotili také ostřílení kolegové z www.technikaizs.cz, na jejichž webu je reportáž a dorazil i Milan Dermek, tradiční fotograf hasičské techniky. Fotografie má na Facebooku.

Věříme, že všichni účastníci a návštěvníci Pyrocaru odjížděli spokojení a za dalších pět let se těšíme na viděnou. Děkujeme všem čtenářům, kteří zavítali na stánek náš i našich partnerů a třeba s námi prohodili pár slov.

Sdílet
Seriál: Pyrocar