Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stáž na 9. stanici u Los Angeles Fire Department

Jakub Morávek opět informuje, tentokrát o stáži v Kalifornii: V září se mi podařilo domluvit stáž na 9. stanici Skid Row u Los Angeles Fire Department (LAFD). Tato myšlenka vznikla náhodou během mé návštěvy této stanice, kdy mi byla nabídnuta tato možnost kolegou Felipem Villegasem ze směny „A“.

Stačilo dodat doporučující dopis od mého velitele Mirka Matouše pro vrchního velitele LAFD Briana Cummingse, který během 2 dnů moji stáž potvrdil a nic už mi tak nebránilo vybrat si směnu a den, kdy nastoupit na 24 hod službu. Všem třem za to patří velký dík.

19. září jsem tak společně s dalšími 15 hasiči ze směny „B“ nastoupil v 6.30 po vedením kapitána Kena Willahana na službu, konkrétně s posádkou žebříku č. 9, což je právě ten pro nás tak unikátní s dvojím řízením, kdy druhý řidič sedí vzadu.

Po rozdělení na vozidla a přípravě zásahových oděvů, jsme posnídali a s posádkou našeho AZ odjeli jako záloha na stanici č. 69 Pacific Palisades nedaleko pobřeží. Jejich žebřík byl totiž celý den do cca 17 hod na periodickém přezkoušení a testování, a proto jsme byli pokrývat tuto oblast na okraji Los Angeles s tím naším.

Jelikož je toto klidná a bezpečná oblast, na rozdíl od naší domovské stanice v centru města, měli jsme za tu dobu pouze 2 výjezdy a oba pro CAS č. 69. Na jeden z nich jsem odjel s nimi, ale jednalo se pouze o poplach EPS, takže nic vážného.

Den jsme tak trávili v posilovně, v kuchyni s Dalmatínem Buddym, zkouškou agregátů a poslechem velice zajímavého vyprávění jednoho z účastníků „Jízdy pro 11. září“, kdy se parta hasičů z LA rozhodla na kolech přejet celé Spojené státy až do new Yorku a uctít tak památku svých 343 padlých kolegů. To se jim ve 45 dnech za velké mediální účasti a podpoře kolegů na trase povedlo… (http://www.ridefor9-11.org/)

Někteří také hráli zde velice populární Handball, což je místní hasičská specialita a halu pro tento sport najdete skoro na každé hasičské stanici. Ty pak mezi sebou pořádaj několikrát do roka turnaje a vždy jde o velkou akci. Přirovnal bych tento sport k u nás známému Squashi, pouze bez raket a do míčku se hráči strefují pouze rukama resp. speciálními rukavicemi.

Na oběd jsme si zajeli do nedalekého nákupního centra, kde šla půlka z nás do Subwaye a my do Panda Expresu, což je americký fast food s čínou.

Po příjezdu AZ č. 69 z testování jsme se my vrátili zpět na naši domovskou stanici č. 9 do centra města. CAS č. 9 a 3 ambulance, které tu zatím sloužily bez našeho AZ č. 9 měli něco okolo 20 výjezdů. Do konce směny jsem já osobně vyjel na 3 další výjezdy, jeden s našim žebříkem na EPS do výškové budovy, jeden s CAS č. 9 na transport pacienta a poslední s Ambulancí na zdravotnický výjezd.

Vyzkoušel jsem si tak všechna vozidla dislokované na stanici č. 9. Vynikající večeři o 3 chodech nám pak uvařil jeden z kolegů. Hasiči si vaří samy a střídají se každou směnu někdo jiný. Po večeři se zbytek hasičů skládá na suroviny, což je dle mého nejlepší stravovací systém.

Za směnu strávenou s kolegy v Los Angeles jsem nesmírně vděčen a ačkoli jsme nehasili žádný veliký požár, podrobně jsem se seznámil s fungováním, výbavou, technikou a kolegy z LAFD. Doufejme, že mi tato a další zahraniční zkušenosti pomohou ke vstupu do HZS, což se zatím nedaří.

Pro POŽÁRY.cz:
Jakub Morávek
JSDH Chrudim
JSDH Brno-Komín

Sdílet
Seriál: Jakub Morávek představuje světové hasiče