Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Libereckému Skiatlonu 2012 vládl Jiří Vavruška

Tak trošku netradičně jste dnes mohli vidět hasiče na pátém ročníku Libereckého Skiatlonu, kdy vyměnili zásahové oděvy za běžecké kombinézy.

Velice napínavý závod se odehrál v areálu SKP Jablonex v Jablonci nad Nisou – Břízkách. Největším oříškem bylo, jak a čím vlastně lyže namazat, neboť počasí se od rána proměnilo v husté sněžení a sníh měl velkou tendenci se lepit.

Někdo tak dal až sedm vrstev, někdo žádnou. Mazalo se také podle teploty či nadmořské výšky. Po slavnostním zahájení vyrazili závodníci na trať v 11:30 hodin.

Nejprve je čekalo 8 km klasikou, pak si v boxu vyměnili lyže a absolvovali stejnou vzdálenost volnou technikou. Nejrychlejším mužem letošního Skiatlonu se stal Jiří Vavruška (HZS LK, ÚO Jablonec nad Nisou), který byl v cíli se skvělým časem 0:40:30.

V absolutním pořadí se z pomyslné druhé příčky mohl radovat Stanislav Hajský (HZS LK, ÚO Semily), ten zdolal 16 km za 0:40:58. Třetí nejlepší čas 0:42:10 si vyjel Milan Smatana z Olomouckého kraje, ÚO Jeseník.

Celkem se zúčastnilo Libereckého Skiatlonu rekordních 37 závodníků, z toho jedna žena, která běžela poloviční vzdálenost. Detailní výsledky po kategoriích naleznete v přiloženém souboru zprávy.

Během zahajovacího ceremoniálu byl také představen nový oficiální maskot Libereckého Skiatlonu, jehož návrh vzešel z grafického studia Tisk Horák a.s. Na pojmenování plamínku proběhla soutěž, do které se mohli zapojit úplně všichni.

Pětičlenná komise měla s finálním výběrem těžkou práci, neboť hodnotila přes 40 možných jmen a nakonec zvolila pojmenování FLAMBUCHA. Název vymyslel pražský profesionální hasič, který se shodou okolností dnešního Skiatlonu také zúčastnil.

Jak přiblížil, počáteční „FL" je od sv. Floriána – patrona hasičů a další část jména od Barbuchy z pohádky. I ten totiž jako plamen potřeboval mít nad sebou bič, aby nedělal neplechu.

Organizátoři děkují všem partnerům za podporu a taktéž mediálnímu partnerovi – serveru www.pozary.cz.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet
Přiložené soubory
výsledky skiatlon 2012.pdf zobrazit online PDF 75 kB
Seriál: Liberecký skiatlon