Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Česko vysílá do Slovinska humanitární pomoc, z Moravskoslezského kraje vyjel generátor elektřiny

Slovinsko, které se v současnosti potýká s hustým sněžením, dešťovými srážkami, lokálními povodněmi a místními sesuvy půdy, přijalo dne 2. 2. 2014 odpoledne nabídku humanitární pomoci z České republiky. Humanitární pomoc představuje kontejnerová elektrocentrála pro nouzové zásobování elektrickou energií.

Z Moravskoslezského kraje v neděli ve 20:00 hodin vyjel směrem k Ljubljaně 250 kVA kontejnerová elektrocentrála, velitelský automobil a šest členů posádky. Záchranný tým tvořený příslušníky a technikou Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje by měl zítra ráno dorazit na Národní vzdělávací základnu v Ljubljani, kde se členové týmu dozvědí místo nasazení a úkoly které bude záchranný tým zajišťovat.

Jedná se o speciální kontejnerovou elektrocentrálu o výkonu 250 kVA, která slouží k dodávce elektrické energie do rozvodných sítí budov a technologických provozů. Obsah palivové nádrže na naftu je 350 litrů, spotřeba 57 l/hod při 100% výkonu.

Předpokládaná doba nasazení záchranného týmu je 14 dní. Tato doba se však může operativně měnit podle aktuální situace ve Slovinsku. Přibližně po týdnu nasazení se předpokládá střídání členů záchranného týmu. Aktuálně humanitární pomoc Slovinsku poskytuje také Německo a Rakousko.

Marek Gašparín
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet
Seriál: 2014: Pomoc Slovinsku po tvrdé zimě