Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cena Salvator 2013 byla jedenáctým ročníkem, ve Zlíně byly oceněny superhrdinské činy nejen profesionálů

Slavnostní galavečer, který se konal ve středu 19. března 2014 u příležitosti předávání Cen Salvator 2013 – cen hejtmana Zlínského kraje – přinesl dlouho očekávanou odpověď na otázku, kdo se stane vítězi v jednotlivých kategoriích.

V kavárně Šachmat ve 14|15 Baťově institutu se sešlo více než 200 lidí, aby vzdali poctu těm, kteří díky své odvaze pomohli zachránit život člověku. Nechyběli ani zástupci prestižního dlouholetého mediálního partnera, serveru POŽÁRY.cz.

Za projektem Cena Salvator stojí od počátku práce studentů Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Díky předmětu Komunikační agentura, kde vznikají i další kulturní projekty, si studenti mohou vyzkoušet svoji budoucí práci a získat již během studia mnohé zkušenosti. Realizační tým Ceny Salvator 2013 čítá kolem čtyřicítky studentů.


Záznam celého galavečera:


Kategorie Hasič: nprap. Petr Vlček, DiS.

U obce Paskov došlo k dopravní nehodě osobního vozu a pracovního stroje Caterpillar. V té době projížděl místem i Petr ve svém soukromém voze. Neváhal a okamžitě pomohl vyprostit zraněného řidiče, přivolal mu pomoc a s ostatními řidiči ji také sám poskytoval.


Kategorie Zdravotník: Libuše Zetochová

Libuše byla přítomna jako divák na fotbalovém utkání v Krhové u Valašského Meziříčí. Krátce po zahájení turnaje jeden z fotbalistů zkolaboval a zůstal ležet na hřišti v bezvědomí se srdeční zástavou.

Mladá žena duchapřítomně poskytla laickou první pomoc, zprůchodnila dýchací cesty a prováděla srdeční masáž až do příjezdu záchranné služby. Včasnou a neodkladnou první pomocí tak zachránila šestačtyřiceti­letému muži život.


Kategorie Policista: pprap. Bc. Tomáš Skalík

Policista na motocyklu spatřil při průjezdu obcí Horní Bečva splašeného koně, který za sebou táhnul asi osmimetrový řetěz. Policista koně dojel a jel s ním asi 3 km, kdy blikáním, troubením a pohybem ruky upozorňoval řidiče na nebezpečí. Následně se mu podařilo koně předjet a řetěz chytit.

Díky jeho odvážnému jednání nedošlo k žádné dopravní nehodě ani ke zranění.


Kategorie Ostatní složky IZS: Ladislav Švagera, strážník Městské policie Zlín

V osudný den byl v pravý čas na pravém místě. Vykonával hlídkovou činnost na jízdním kole v Bartošově čtvrti, když na zemi zpozoroval ležícího mladého muže, který prodělával epileptický záchvat. Strážník neváhal, poskytl třiadvacetiletému mladíkovi první pomoc, zavolal záchrannou službu a o události informoval jeho rodiče.


Kategorie Občan: Marcel Frajt, Marek Hábl a Milan Hanko, fotbaloví trenéři

Během fotbalového tréninku FC Fastav Zlín došlo k zástavě oběhu šestnáctiletého fotbalisty. Jmenovaní trenéři okamžitě volali záchrannou službu a poskytovali první pomoc – zprůchodnění dýchacích cest, nepřímou srdeční masáž a umělé dýchání až do příjezdu zdravotníků. Mladému fotbalistovi tak zachránili život.


Cena za Dlouhodobou činnost: Stanislav Moštěk.

Stanislav je starostou Sboru dobrovolných hasičů obce Vlčnova a členem okresní odborné rady mládeže. Přes dvacet let se věnuje mládeži a trénuje už několikátou generaci dětí. Kolektiv dětí a dorostu se pod jeho vedením pravidelně zúčastňuje vrcholných akcí v požárním sportu.

Jeho přáním je, aby zde byl stále někdo, kdo pomůže druhým v nouzi a bude pro ostatní příkladem.


Letos poprvé byla během galavečera také předána Cena Zlínského deníku, který je spolu se serverem POŽÁRY.cz dlouholetým mediálním partnerem projektu. Deník se ji premiérově rozhodl věnovat Petře Slavíkové a Heleně Markové.

Petra Slavíková se statečně postavila zákeřné leukemii a zároveň se nebála svůj příběh zveřejnit. Helena Marková pak byla iniciátorem velké mediální kampaně, zaměřené na získání nových členů do registru dárců kostní dřeně. Jen ve Zlíně se přišlo zaregistrovat přes šest stovek lidí.

Sdílet
Seriál: Cena Salvator