Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cena Salvator 2013 vstupuje do poslední etapy, pro svého superhrdinu v kategorii Občan už můžete hlasovat

Projekt Cena Salvator 2013 pomalu vstupuje do poslední etapy před samotným předáváním cen. Od 8. ledna 2014 můžete na www.cenasalvator.cz hlasovat pro svého superhrdinu v kategorii Občan a svým hlasem tak rozhodnout, který z dramatických příběhů si nejvíce zaslouží být oceněn. Kdo zvítězí je jen na vás.

Nominační období projektu přineslo mnoho příběhů, které si zaslouží pozornost veřejnosti. Nominace byly přijaty v kategoriích Hasič, Policista, Zdravotník, dále pak za zásluhy ostatních složek Integrovaného záchranného systému, v kategorii Dlouhodobá činnost a v neposlední řadě v kategorii Občan.

Právě v kategorii Občan to bude veřejnost, kdo rozhodne o tom, který z pravých superhrdinů si odnese Cenu Salvator 2013 za pomoc či záchranu lidského života. Na stránkách www.cenasalvator.cz můžete do 20. února 2014 hlasovat pro statečný čin, který vás oslovil nejvíce. Hlasovat lze také prostřednictvím hlasovacího boxu, který je umístěn ve 2. patře Krajské knihovny ve 14I15 Baťově institutu.

Od 10. února 2014 se začnou v centru města Zlína objevovat červené superhrdinské pláště. Důvod je jasný, praví superhrdinové nepotřebují plášť, a tak jej mohou směle odhodit. K pomoci a záchraně lidských životů jim stačí jen dobré srdce a odvaha. Zde jsou příběhy skutečných hrdinů, kteří byli nominováni na Cenu Salvator 2013 v katego­rii Občan.

Nominace číslo 1:

Pavel Smolík, Jarmila Ondrůšková, Lenka Tomková, Zdeněk Krchák

V brzkých ranních hodinách došlo 15. října 2013 k dopravní nehodě ve Vsetíně. Pětičlenná posádka vozu se vracela z noční směny, když auto z nezjištěných příčin vyjelo ze zatáčky a prorazilo konstrukci mostu přes potok, do jehož koryta se následně převrátilo.

Na místě nehody se naštěstí nacházeli jmenovaní hrdinové, kteří neváhali, a okamžitě volali záchrannou službu a duchapřítomně poskytli první pomoc. Slezli do koryta potoka a v náročných podmínkách, tmě a studené vodě, vyprostili z vraku dvě ženy ze zadních sedadel, kdy u jedné z žen šlo o minuty, neboť měla obličej ponořený ve vodě.

Svým jednáním jí tak zachránili život. Ženy z předních sedadel vyprostili přivolaní hasiči, muž sedící vzadu nehodu bohužel nepřežil.

Nominace číslo 2:

Štefan Hložný

30. listopadu 2013 došlo k požáru v bytě v panelovém domě v Uherském Hradišti. Na místo byli povoláni hasiči, ale ještě před jejich příjezdem do bytu vnikl soused pan Hložný společně s další sousedkou, paní Kadlecovou, kteří uhasili hořící křeslo v pokoji kbelíky s vodou.

Odvážní sousedé obyvatelku bytu (ročník 1932), která byla popálená a intoxikovaná zplodinami, a její devítiletou vnučku vyvedli z velice zakouřeného bytu ven. Díky superhrdinskému zásahu sousedů se oheň nerozšířil na další vybavení bytu a žena s vnučkou neutrpěly vážnější poranění.

Nominace číslo 3:

Tomáš Zajíček, Jiří Tábor, Vlastimil Bischof

Dramatický příběh se odehrál 4. dubna 2013 na ulici Vodní ve Zlíně, když došlo ke sražení osoby vlakem. V bezprostřední blízkosti události se pohyboval pan Zajíček, který zaregistroval sebevražedné jednání ženy v kolejišti. Okamžitě běžel na místo nehody a začal poskytovat první pomoc.

Následně se k němu připojili další dva občané. Provedli zaškrcení dolních končetin, kdy došlo k celkové amputaci jedné nohy a částečné amputaci nohy druhé. Pokoušeli se zraněnou ženu uklidnit a navigovali na místo záchrannou službu.

Díky jejich hrdinskému jednání se podařilo udržet zraněnou ženu při životě.

Nominace číslo 4:

Milan Botek, Jaroslav Kaňovský

K požáru rodinného domu došlo 13. března 2013 v obci Podolí. Jako praví hrdinové se zachovali jmenovaní sousedé, kteří okamžitě běželi na pomoc. Muže, který se v domě nacházel a byl popálený na horní polovině těla a značně intoxikovaný zplodinami, z hořícího domu vytáhli. Následně mu poskytli první pomoc.

Jejich duchapřítomné jednání vedlo k bezprostřední záchraně jeho života, neboť požár byl velmi rozsáhlý, na místě následně zasahovaly tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů.

Nominace číslo 5:

Marcel Frajt, Marek Hábl, Milan Hanko

9. srpna 2013 došlo během fotbalového tréninku FC Fastav Zlín k zástavě oběhu u šestnáctiletého fotbalisty. Jmenovaní trenéři okamžitě volali záchrannou službu a poskytovali laickou první pomoc – zprůchodnění dýchacích cest, nepřímou srdeční masáž a umělé dýchání až do příjezdu zdravotníků.

I po příjezdu lékařů s nimi dále spolupracovali a prováděli nepřímou masáž srdce. Mladému fotbalistovi tak díky včasnému zahájení neodkladné resuscitace zachránili život.

Nominace číslo 6:

Helena Handlová

Skutečným hrdinou je sedmasedmdesátiletá žena z Bartošovy čtvrti ve Zlíně. Jako mnoho jiných z této části města si krátí cestu do obchodu přes kolejiště. V osudný den však uviděla v kolejišti ležet muže. Jelikož sama byla v rekonvalescenci po zlomeninách tří žeber, požádala o pomoc procházejícího mladého muže. Ten však spěchal a pomoci odmítl.

Žena se pokusila muže z kolejiště vyprostit, neměla však dost sil. Uslyšela pak ale houkat vlak směrem od Vizovic a nechápajíc, kde se v ní poté vzalo tolik sil, se jí podařilo muže z kolejiště odtáhnout. Svým činem mu tak zachránila život.

Nominace číslo 7:

Petra Slavíková, Helena Marková

Paní Petra Slavíková ze Zlína bojuje s leukémií. Díky tomu, že zveřejnila svůj příběh o boji s nemocí, se výrazně zvýšil počet potenciálních dárců kostní dřeně na Zlínsku. Ti se dostavili na krevní testy, aby případně mohla jejich kostní dřeň pomoci dalším bojovníkům s touto zákeřnou chorobou.

Velký dík patří i její sestře Heleně Markové, která se starala o mediální kampaň, která pomáhala hledat nové dárce. Petra Slavíková se svojí setrou sice nikomu přímo nezachránily život, ale výrazně napomohly k tomu, aby jej darováním kostní dřeně mohli zachránit jiní. A to je superhrdinský čin.

Nominace číslo 8:

Jan Mrňa

Vážná nehoda se stala cyklistce 25. září 2013. Žena jela na kole ze svého bydliště na Vršavě z prudkého kopce dolů, aniž by tušila, že jí nefungují brzdy. Když to zjistila, měla již tak velkou rychlost, že nemohla zareagovat a dostala šok. Projela křižovatkou a vší rychlostí narazila do zaparkovaného auta. Náraz ji vymrštil do vzduchu a odhodil do zdi budovy.

Cyklistka utrpěla mnohočetné otevřené poranění na hlavě. Naštěstí se na místě nacházel majitel vozu, pan Mrňa, který okamžitě ženě zavolal záchrannou službu. Projevem lidskosti od něj bylo i to, že odmítl náhradu škody způsobené na vozidle a omítce budovy.


Vítězové všech kategorií budou slavnostně vyhlášeni při galavečeru Ceny Salvator 19. března 2014 v prostorech 14I15 Baťova institutu.

Sdílet
Seriál: Cena Salvator