Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

PYROCAR 2014: Tisícovky návštěvníků neodradil ani déšť, který odpoledne zkropil letištní plochu v Přibyslavi

Opět po třech letech přibyslavské letiště přivítalo jednu z největších hasičských akcí – PYROCAR 2014. Hasičská technika, řízená ostřílenými strojníky a obsazená nejen dobrovolnými hasiči, začala do letištního areálu najíždět již v průběhu pátku 29. srpna roku 2014.

Než začal organizovaný páteční program, všichni přítomní hasiči se navzájem navštěvovali a sledovali další stovky a stovky najíždějících hasičských vozidel všech barev a tvarů. Organizátoři vstřícně řidiče navigovali a stavěli do řady, která se každou minutou prodlužovala, až dosáhla několika stovek metrů a ani ze žebříku nebylo možné z jednoho konce dohlédnout na ten druhý.

V osmnáct hodin nastoupila na připravenou stage rock-jazzová skupina JADA Band a všechny účastníky navnadila na dlouhý večer svými jemnými texty a kultivovanou hudbou. Pavel Helan, finalista soutěže Československo má talent, následně všechny seznámil se svým koupeným černým iPhonem 4S vyrobeným v Číně a zazpíval za svitu reflektorů také několik dalších oslňujících písní.

Hudební těleso New TITAN, namíchané jak z ostřílených zábavových muzikantů, tak i mladých zapálených umělců, se následně až do noci snažilo skloubit na první pohled protikladné vlastnosti – a to zkušenost spolu s dravostí a zdravým amatérismem. Na letišti se tak začal ozývat rock z let osmdesátých a devadesátých, zazněly hity od světoznámých skupin, jakými jsou například AC/DC, Black Sabbath či Europe a jejich nejznámější song The Final Countdown.

Do tří do rána pak pro vytrvalé hasiče, před přicházející noční zimou vyzbrojenými nejen zásahovými oděvy a pivními kelímky, na pódiu probíhala diskotéka pod taktovkou Dräger DJe. Po nekonečném trsání na desítky písniček pak zbývalo již jen proplést se mezi zaparkovanými auty do stanů a prospat se na nadcházející hlavní sobotní program.


O postupné probuzení všech spících hasičů se v sobotu postaral jak projíždějící zahradnický traktůrek s vlekem, tak i paní nabízející ranní míchaná vajíčka a česnečku. Pod pódiem také probíhal důkladný úklid po včerejší propařené noci a postupně se trhající ranní mlha s prosvítajícími slunečními paprsky dávala tušit, že druhý den největší hasičské akce v republice bude nezapomenutelný.

Mezi desátou a jedenáctou hodinou dopolední pak začala vyhrávat hasičská dechovka ze Skutče a všichni se zaposlouchali do rozléhajících se ladných tónů trumpet a bubnů.

V jedenáct hodin, když už byli zaručeně všichni při všech pěti smyslech, byl Pyrocar 2014 slavnostně zahájen. Nejprve dorazila propagační jízda SHČMS a po krátkém úvodu následoval jeden z nejočekávanějších okamžiků celé akce – tříminutové houkání všech přítomných zásahových vozidel.


Pokud jste se nemohli zúčastnit, podívejte se na naše video z celého houkání.
Natočili jsme ho pro vás!


Součástí úvodního zahájení byly také slavnostní proslovy a pozdravy představitelů vlády ČR, kraje Vysočina, HZS ČR a SHČMS, svou jízdu zde také ukončila propagační jízda SHČMS, jejíž cesta byla nebyla vůbec jednoduchá a komplikovaly ji například povodně.

Vlajky všech krajů byly po ukončení slavnostních proslovů prezentovány ve vzdušné vlajkové show dvěma sličnými děvčaty a dvěma krásnými hochy, vše doplněno o zajímavý komentář, občas přerušovaný právě prolétajícími vrtulníky, které po celou dobu akce létaly se zájemci o pohled shora nejen na letiště.

U stánku firmy Požární bezpečnost proběhla během odpoledne modní přehlídka unikátní kolekce originálního outdoorového volnočasového oblečení Fire Style, které vzniklo spoluprací již zmíněné firmy a společnosti Rejoice, výrobce pohodlného outdoorového oblečení s téměř dvacetiletou tradic.

Letištní areál nedlouho poté začal kropit přívalový déšť a tisícovky přítomných návštěvníků i hasičů začaly hledat přístřeší ve stanech vystavovatelů i hasičů. Navzdory tomu, že první přeháňka netrvala dlouho, z areálu se pomalu ale jistě začalo stávat bahniště připomínající trať závodu pořádaného na Karlovarsku.

Ani druhá dešťová smršť však neodradila zpívajícího hasiče Dana Moravského od vystoupení. Když už kvůli počasí nedošlo na očekávanou pěnovou show, alespoň on za podpory svých fanoušků a fanynek z pódia rozdával i v nepříjemném počasí a bahnitém areálu radost a pohodu.

Večer pak opět hrála k tanci, poslechu i všemu jinému hudební pop-folková akustická kapela JELEN, která se v době „vítězství techniky nad člověkem“ vrací k samotným kořenům. Jejich hudba byla plná energie a emocí, jejichž základem je vždy silná melodie, texty „o něčem“ a skvělá interpretace. Kapela totiž píše a prezentuje své písně bez zbytečných mindráků a na české poměry nečekaně energicky a přesvědčivě.

Závěrečnou tečkou už ale bylo vystoupení skupiny Šatlava, v jejímž repertoáru jsou písně od takových umělců, jakými jsou například Aleš Brichta, Daniel Landa či Karel Gott. Nebojí se však zahrát ani songy od Divokého Billa, Mňágy a Žďorp či písničky své.

Sdílet
Seriál: Pyrocar