Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový prapor OSH Praha-západ symbolicky vyjadřuje jednotu všech dobrovolných hasičských jednotek v okrese

Okresní sdružení hasičů okresu Praha-západ si nechalo vyrobit slavnostní oboustranně ručně vyšívaný prapor z toho nejkvalitnějšího sametu a hedvábí. Ozdobná výšivka praporu je přitom svou symbolikou zcela unikátní a ojedinělá.

Tradičním symbolem na hasičských praporech bývá znak okresního města. Praha-západ ovšem pod žádné okresní město nespadá. Členové sboru spolu s heraldikem firmy Alerion vymysleli hezké a přitom netradiční řešení. Tento zajímavý příběh může posloužit jako inspirace dalším okresním sdružením hasičů, kteří budou stát před podobným problémem.

Přední strana praporu (averz) obsahuje klasický ústřední motiv, tedy zdobný oficiální zlatě vyšívaný znak Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Součástí přední strany jsou také tradiční zdobné prvky jako rohové lipové motivy nebo obvodové linky doplněné trikolorou.

Znak okresního města nahradily obrysy Prahy-západ

Spolu s členy sboru jsme přemýšleli, jak vyřešit problém s neexistenci okresního města na zadní straně praporu. Dali jsme proto hlavy dohromady a tak vznikl nápad, který jsme poté rozvinuli do finální podoby.

Zadní strana (reverz) tak nyní znázorňuje pomocí zlatě vyšitých kontur samotný okres Praha-západ s třemi stříbrnými klikatícími se křivkami. Tyto křivky přitom představují řeky Vltavu, Sázavu a Berounku, které naším okresem protékají,

říká Vratislav Horák, náměstek starosty OSH Praha-západ.


Slavnostní předání praporu proběhlo na dubnovém sjezdu delegátů SDH okresu Praha-západ v Řevnicích. Z rukou krajského starosty Josefa Páva prapor převzal starosta OSH PZ Zdeněk Mlejnský.


Symbolika tří řek je promítnuta i do upraveného znaku Středočeského kraje, kterému žehná postava tradičního hasičského patrona – svatého Floriána.

Z přísně heraldického hlediska se jedná o atypický zásah, ale ruku na srdce, počin je to symbolický a patriotický. A komu jinému udělit čestnou výjimku, než našim dobrovolným hasičům, jejichž hnutí nemá nikde ve světě obdoby,

táže se s úsměvem Tomáš Pokorný, majitel firmy Alerion.

Česká republika je praporovou velmocí

OSH Praha-Západ přitom není prvním okresním sdružením hasičů, které si nechalo navrhnout a vyrobit svůj vlastní originální prapor, který ponese svědectví dalším pokolením. Prapory okresních sdružení, tedy nejen vlastních hasičských sborů, jsou již dnes běžné u všech hasičských okresů a ve své symbolice vždy vyjadřují jednotu a reprezentaci všech dobrovolných hasičských jednotek v okrese.

V minulosti jsme vyhotovili například prapor pro OSH Kutná Hora či OSH Znojmo a další zakázky máme v jednání. V České republice ale vznikají i prapory krajských sdružení hasičů, což v zahraničí nebývá zvykem. S určitou nadsázkou se dá říci, že Česká republika je v jistém smyslu „praporovou velmocí.

Po dlouho trvající historické mezeře dnes už téměř všechna profesní, občanská a zájmová sdružení chápou význam symbolů, nutnost reprezentace, sdružování a sjednocování. Slavnostní prapor je klenotem každého spolku, který navazuje na historii svého sboru a současně zachovává i odkaz dalším generacím,

uzavírá Tomáš Pokorný.

Prapor za OSH Praha-západ slavnostně převzali (zleva) náměstek starosty OSH Vratislav Horák a první náměstek starosty OSH Jiří Hrdlička.

Sdílet
Seriál: Firma Alerion