Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Veletržní střípky

Přinášíme vám další informace o vystavených exponátech na letošním ročníků hasičského veletrhu Pyros, konaného na brněnském výstavišti.

U stánku firmy ZAHAS je mimo jiné k vidění dakarský speciál MAN, na kterém je předvedeno zvednutí za pomoci dvojice pneumatických zvedacích vaků českého výrobce RUBENA, typ ZV 31/36, jenž mají nosnost 31,4 tun.

Tyto pneumatické vaky mají rozměr 69×69 cm, hmotnost 13,3 kg, objem vzduchu max. 621 l a maximální výška jejich zdvihu je 36 cm. O tom vypovídá koneckonců i samotné typové označení vaků.

Hned za expozicí ZAHASu je stánek Rosenbaueru a Bronta, tedy jejich dovozce, firmy D.I.K. Consulting. Plošiny zastupují dva kusy, nás zaujal pracovní koš na typu Bronto Skylift F32 RLX na nízkém Mercedesu Econic v zářivé barvě RAL 3024, o které byla již malá zmínka včera. Samotný koš této plošiny má nosnost 500 kg, tedy pět hasičů a 50 kg další zátěže. Nosnost není překvapující, u této techniky je to dnes naprosto běžné, mírně udivující je velikost pracovní plochy. Když si člověk uvědomí, jaký manipulační prostor má v koši např. naší AP 27 či klasických AZ 30 Magirus, kde se ve dvojici s dýchacím přístrojem pomalu neotočíte, v Brontu se můžete klidně vydat na procházku po koši…

V koši je kromě obrovsko pochozí plochy také spousta vybavení, jako např. manuálně či dálkově ovládaný monitor, dále hadicový naviják pro první zásah, přípojky el. Energie, světlomety atd. Zajímavostí je malá sklápěcí plošinka, na kterou lze umístit např. přetlakový ventilátor, má poměrně vysokou nosnost, celých 180 kg. Jinak obdobné plošiny má ve výjezdu HZS Moravskoslezské­ho kraje.

Další informace přineseme později.

-swo-

Sdílet
Seriál: Veletrh PYROS