Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tahákem Pyrosu 2017 byla velká zásahová vozidla, s Tatrami a Scaniemi dorazily firmy WISS Czech a THT Polička

Ve dnech 31. května – 3. června 2017 se na brněnském výstavišti koná veletrh PYROS, jehož jsme byli již tradičně mediálním partnerem. Jasným tahákem letošního roku byly cisterny a další „velké“ zásahové vozy, dorazily s nimi firmy WISS Czech, THT Polička a STS Prachatice.

WISS Czech dovezl několik vozidel, nejprohlíženější cisternou se stala jednoznačně Scania 4×4, s níž firma vyhrála výběrové řízení a podobných 18 kusů dodá Hasičskému záchrannému sboru České republiky.

Automobil, který veze 4000 litrů vody a 240 litrů pěnidla, disponuje motorem o výkonu 480 koní a automatickou převodovkou Allison, podrobně představíme v naší Technice v budoucnu. Na stanicích HZS by měl zaparkovat v průběhu června a července.

Zahraniční hasiče reprezentoval automobil na podvozku MAN vyrobený německou dceřinou společností Thoma WISS, ta byla koupena v roce 2015.

Přečtěte siSpolečnost Wawrzaszek ISS předvedla na veletrhu Interschutz 2015 celkem osm vozidel různé koncepce

V hale byla také zaparkována Scania na podvozku P480 6×6 vyrobená pro hasiče z Kunovic v okrese Uherské Hradiště. Ani ne po roce tak hasiči z Kunovic budou mít cisternu od stejné firmy jako jejich kolegové z Kunovic (ovšem tentokrát v nedalekém okrese Vsetín).

Přečtěte siHasiči v Kunovicích mají od listopadu novou Scanii, nahradila starou cisternu z osmdesátých let

Další Scanií v řadě byla cisterna z Břeclavi, ta hasičům slouží od letošního února. Řadu vodupřevážejících automobilů přerušila výšková technika, k prohlédnutí byl unikátní žebřík Iveco Magirus z brněnského Školního a výcvikového zařízení.

Své místo měla také valníková Tatra, jíž disponuje Záchranný útvar v Hlučíně.

Přečtěte siValníková Tatra 815-7 8x8 je auto do nepohody: dva navijáky, hydraulická ruka a centrální huštění pneumatik z ní dělají všestranného pomocníka

V pavilonu F letos nechyběla ani společnost THT Polička, která vyrábí modifikace požárních automobilů, vozidel a kontejnerů pro technické zásahy, likvidaci ekologických havárií a speciální vozidla podle požadavků zákazníků.

Pokud nyní začneme naopak Tatrami, jistě nejprohlíženější byla nová sedmička pro Rosice. Šestikolová cisterna je již vybavena novou kabinou řady Tatra Force. Její slavnostní předání jednotce proběhne v polovině června a my budeme opět u toho.

Další vystavenou Tatrou bylo Terrno pro Hasičský záchranný sbor České republiky, tato vozidla si hasiči převzali v Poličce koncem roku 2016. Vybavena jsou automatickou převodovkou Allison a kotoučovými brzdami.

Přečtěte siHasiči si v Poličce převzali 25 nových cisteren, do terénu jede třiadvacet Tater Terrno a dva Mercedesy Atego

Pokud se podíváme na druhou značku, tedy Scanii, blíže stánku byla ta z Rokytnice nad Jizerou, kterou v lednu vítal Krakonoš. Dvounápravový podvozek s možností pohonu všech kol je osazen šestiválcovým přeplňovaným naftovým motorem Scania o výkonu 323 kW a manuálně řazenou převodovkou.

Přečtěte siNovou Scanii v Rokytnici nad Jizerou přivítal i Krakonoš, další háj už mu kvůli "lufťákům" neshoří

Pro barevnou úpravu byla použita červená v odstínu RAL 3024 a bílá RAL 9003 stejně jako pro její sestru z Vintířova – ta stála hned vedle. Na rozdíl od rokytnické Scanie veze více vody – 9000 litrů místo 4000 a vejde se do ní také o 300 litrů pěnidla více.

Přečtěte siNová Scania bude zasahovat ve Vintířově na Sokolovsku, cisternu hasiči dostali pod stromeček

Firma STS Prachatice zvolila expozici venkovní, kromě zaparkované cisterny Liaz jednotky hasičů z České Skalice všem zájemcům představovala dvě novinky, digitální hladinoměr a hasicí hřeby, jak jsme informovali již v pozvánce na veletrh.

Přečtěte siFirma STS Prachatice patří k dodavatelům hasičských vozidel, novinky představí i na brněnském Pyrosu

V celém areálu výstaviště jste ale mohli narazit i na další kusy „velké“ techniky, nedaleko haly stála například zaparkovaná sedmičková Tatra UDS, za níž jsme v roce 2015 jeli až na Slovensko.

Přečtěte siZáchranný útvar HZS ČR převzal dvojici univerzálních dokončovacích strojů na podvozku Tatra 815-7

„Menším“ zásahovým vozidlům se budeme věnovat v dalším článku.

Sdílet
Seriál: Veletrh PYROS