Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ukázky zabezpečení při povodních

V bazénku u pavilonu G jsou k vidění ukázky nejrůznějších protipovodňových zábran, kanálových ucpávek a čerpací techniky.

Bazének je již tradičně připraven k předvedení protipovodňové ochrany měst i jednotlivých budov včetně předvedení malých i velkokapacitních čerpadel. Celý bazén je důmyslně rozdělen na několik menších, na jednom jsou demonstrovány zábrany pro ochranu měst, v dalším předvádí kanálové ucpávky Rubena, ve vedlejším je postaven domek, na kterém je předvedena ochrana samostatných objektů, a to jak tlakové dveře, tak možnosti zabezpečení okenních otvorů, případně zamřížovaných oken v historických budovách. Voda je mezi bazénky přepouštěna jednak systémem stavidel a také elektrickými a benzínovými kalovými čerpadly, ve dvou bazénech jsou pak i plovoucí velkokapacitní čerpací jednotky.

Nejrůznější demontovatelné zábrany proti velké vodě z hliníku či plastů zde předvádí firmy NOAH, Beaver, Eko system, konsorcium Strojírny Podzimek-Vodní cesty-P&S, dále Murus, Rubena, VOP, Lekosta, nebo König Frank, těsnící hmoty ukázala firma Soudal. Jedná se jak o tradiční hliníkové profily skládané na sebe tak, jak je to třeba ve větší část Prahy, tak o zajímavé plastové nebo nerezové uzávěry oken.

Čerpací techniku pak v praxi předvádí firmy Wilo (především elektrická kalová) a Honda (benzínová vodní a kalová), která kromě toho prezentuje i sortiment elektrocentrál. Velkokapacitní plovoucí čerpací jednotky pak konsorcium Strojírny Podzimek-Vodní cesty-P&S a Sigma, tu zastupuje mobilní kontejnerová čerpací stanice MČS 150 HZS Olomouckého kraje.

Na dalším z bazénků je prostor pro ukázky člunů, k vidění jsou plastové čluny Vari, Whaly a raft Sportis, vše s motory Honda.

-wob-

Sdílet
Seriál: Veletrh PYROS