Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Portugalská společnost Jacinto přivezla na veletrh Interschutz letištní automobil Lusitano a koncept lehkého lesního speciálu Iveco

Na veletrhu Interschutz 2015, který probíhal v červnu v německém Hannoveru, měly své expozice i u nás méně známé firmy, zabývající se výrobou požární techniky. Mezi ně patřila i portugalská společnost Jacinto.

Kořeny společnosti Jacinto sahají až do roku 1954. Původním produktem byly ruční vodní pumpy pro čerpání studní. Svůj první prototyp hasičského vozu představila firma v roce 1986, jednalo se tehdy o lesní speciál.

Na stánku Jacinta byl k vidění mimo jiné letištní speciál Lusitano J6. Jedná se o třínápravový automobil s pohonem všech kol a říditelnou poslední nápravou s motorem vzadu. Firma však tento vůz nabízí i s pohonnou jednotkou v přední části, což pro zákazníka představuje úspornější variantu. Motor speciálu má výkon 540 koní.

Kabina poskytuje prostor čtyřem hasičům a vyhovuje „letištním“ standardům NFPA, ICAO a ECR 29.

Automobil je široký standardních 2 500 milimetrů, což zaručuje možnost použití i v běžné civilní dopravě na pozemních komunikacích.

Nástavba je vyrobena z nerezavějící oceli a hliníkových plechů. Nerezová je i vodní nádrž o objemu 7 000 litrů, stejně jako nádrž na pěnidlo o objemu 850 litrů. Lusitano veze rovněž 250 kilogramů hasicího prášku.

O dodávku hasebních látek se stará kombinované čerpadlo Godiva P2B 6010.

Na střeše je uchycen monitor Elkhart Cobra EXM 7250 o jmenovitém výkonu 5 685 litrů za minutu, přední nárazníkový monitor Elkhart Sidewinder EXM 7100 dokáže dodat až 2 650 litrů za minutu.


Firma předvedla i koncept malého zásahového automobilu na terénním podvozku Iveco LMV. Ten se vyznačuje především dobrou průchodností terénem, určen je pro boj s lesními požáry.

Vozidlo o hmotnosti 6 500 kilogramů s dvoumístnou kabinou a šestistupňovou automatickou převodovkou je poháněno motorem Iveco F1D o výkonu 132 kW.

Pod jeho nástavbou se skrývá agregát pro vysokotlaké hasicí zařízení, prostory pro technické prostředky a 600litrová nádrž na vodu.

Sdílet

Partnerem cesty webu POŽÁRY.cz na veletrh Interschutz 2022 je firma
Pavliš a Hartmann – výroba a prodej požární techniky.

www.phhp.cz | www.facebook.com/pavlisahartmann

Seriál: Veletrh INTERSCHUTZ