Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičské „vše v jednom“ představuje automobilový žebřík L20-FA na podvozku Scania – má kabinu pro mužstvo, nádrže i vlastní čerpadlo

Rakouský nástavbář Rosenbauer představil na veletrhu Interschutz 2015 mimo jiné také automobilový žebřík na podvozku Scania. Naše redaktory zaujal svou univerzálností, kromě vlastního čerpadla a nádrží na hasivo disponuje rovněž kabinou pro mužstvo. Využívat ho budou hasiči v Austrálii.

Podvozek

Pro stavbu vozu bylo využito šasi Scania P360 LB 6×4 MNA. Jedná se tedy o podvozek poháněný motorem o výkonu 360 koňských sil (265 kW) s poháněnými zadními nápravami.

Rozvor mezi první a druhou nápravou činí 3 900 mm, mezi oběma zadními je to 1 355 mm.

Podvozek je osazen kabinou CrewCab CP 31 v konfiguraci sedadel 1+4. Zadní řada sedadel je tedy třímístná, každý hasič – včetně velitele vepředu – má v opěradle integrován držák dýchacího přístroje.

Ke komfortu řidiče přispívá nejen barevný displej s řídícími prvky nástavby, ale rovněž výstup z couvací kamery.

Nástavba

Nástavba je hliníková s celkem osmi úložnými schránami, krytými roletkami s podélným madlem. Uvnitř se mimo jiné skrývají nádrže na 2 000 litrů vody a 200 litrů pěnidla. Stav hasiv v nádržích je indikován LED stavoznakem na obou bocích vozu.

Na každé straně vozu je naviják s 90metrovou vysokotlakou hadicí a proudnicí Nepiro-Ergo pro rychlý zásah.

V automobilu je vestavěno dvoustupňové požární čerpadlo Rosenbauer NH45 včetně přiměšovacího zařízení Fix-mix s obtokem (pěnidlo tedy neprochází čerpadlem).

Žebříková sada

Žebříková sada typu L20 je plně automatická se systémem TMS (Target-Memory-System – zařízení si tedy pamatuje pohyb mezi dvěma nastavenými body a automaticky jej opakuje) se čtyřmi sekcemi. Pracovní výška je 21,5 metrů, záchranná (tedy dno koše) 19,5 metrů.

Sada je řízena CAN sběrnicí z hlavního kontrolního pracoviště typu Basic Plus se stříškou na levé straně točnice.

Na první sadě lze zvedat břemena o hmotnosti až 2 000 kg, na konci sady do 600 kg (bez koše, s košem 450 kg).

Vzpěry pro stabilizaci žebříku jsou vertikální a vysouvají se pod vozidlo.

Sklopný koš unese až 450 kilogramů, je tedy dimenzován pro čtyi osoby. Má čtyři vstupy – tři z přední strany a jeden zezadu.

Teleskopický suchovod napájí monitor Rosenbauer RM15 o výkonu 2 000 litrů za minutu, který lze ovládat i dálkově z hlavního stanoviště.

O dodávku elektrické energie se stará elektrocentrála Rosenbauer RS14 na pravé straně točnice. Její spuštění či vypnutí je samozřejmě možné pomocí CAN sběrnice z ovládacího stanoviště i z koše.

Rozměry a hmotnosti

Scania je dlouhá 9 010 mm, široká 2 530 mm a vysoká 3 750 mm. Celková hmotnost vozu je 23 000 kg.

Sdílet

Partnerem cesty webu POŽÁRY.cz na veletrh Interschutz 2022 je firma
Pavliš a Hartmann – výroba a prodej požární techniky.

www.phhp.cz | www.facebook.com/pavlisahartmann

Seriál: Veletrh INTERSCHUTZ