Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Commander AT z produkce Rosenbauer America bude sloužit v Chile

Cisternovou automobilovou stříkačku s kabinou v americkém stylu s čerpadlem vzadu představil na veletrhu Interschutz 2015 Rosenbauer, určená je pro hasiče v Chile.

Podvozek

Jako základ pro stavbu cisterny posloužil podvozek Rosenbauer Commander 3000 s rozvorem 4 500 mm a pohonem zadní nápravy. Výkon motoru je 235 kW, o přenos sil na kola se stará automatická převodovka Allison.

Kabina je osmimístná, sedadla pro mužstvo mají sklopné sedáky. Ve všech opěradlech – s výjimkou řidičova – jsou integrovány držáky dýchacích přístrojů. Samozřejmostí je také interkom pro každého člena posádky.

Nástavba

Nástavba modelové řady AT je ze šroubovaných hliníkových profilů, krytá roletkami a plastovými díly. Na každé straně jsou tři úložné prostory.

Řízena je systémem LCS 2.0 (Logic Control System). Skrze CAN sběrnici tak lze z místa řidiče či z prostoru obsluhy čerpadla ovládat majáky, osvětlení okolí vozu, elektrocentrálu, sledovat aktuální stav podvozku, objemu hasiv v nádržích a podobně.

V zadní části nástavby je čerpadlo Rosenbauer NH35 o výkonu 3 000 litrů za minutu. Nádrž na vodu má objem 4 000 litrů, na pěnidlo 200 litrů. Samozřejmostí je přiměšovací zařízení Fixmix.

Rozměry a hmotnosti

Rosenbauer Commander je dlouhý 8 670 mm, široký 2 600 mm a vysoký 3 300 mm. Celková hmotnost automobilu je 17 500 kg.

Sdílet

Partnerem cesty webu POŽÁRY.cz na veletrh Interschutz 2022 je firma
Pavliš a Hartmann – výroba a prodej požární techniky.

www.phhp.cz | www.facebook.com/pavlisahartmann

Seriál: Veletrh INTERSCHUTZ