Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zachránit poškozený prapor lze více způsoby: od konzervace přes restaurování až po výrobu repliky

O klenot Vašeho sboru se léta vzorně staralo několik generací hasičských dobrovolníků, prožil s Vámi i Vašimi předchůdci mnoho hezkých chvil, ale neúprosný zub času si už vyžádal svou daň. Je načase prapor zakonzervovat, zrestaurovat, aby znovu vypadal jako nový, nebo si nechat vyrobit věrnou repliku? A co se s praporem v jednotlivých fázích jeho obnovy děje?

Starobylé hasičské prapory k nám do heraldické dílny přicházejí mnohdy v žalostném stavu. Potrhané, zteřelé, s poškozenými výšivkami a značně vybledlé.

Přitom při pravidelné údržbě lze tomuto stavu předcházet. Stačí jednou za čas svěřit prapor do rukou odborníků, kteří se o něj postarají,

vysvětluje Tomáš Pokorný z firmy Alerion.

Náležitá profesionální péče může praporu navrátit jeho původní barvy, lesk i prodloužit životnost.

Odborníci z firmy Alerion vždy v závislosti na opotřebení materiálu vyberou nejvhodnější postup. Záleží především na stupni poškození výšivky, degradaci vnitřních výztuh, nebo na stupni mechanického poškození. Způsobů, jak léty „zmožený“ prapor zachránit, je přitom několik.

Základní konzervace

Mezi postupy obnovy praporu patří základní konzervace. Jedná se v podstatě o nejjemnější mechanické čištění, kdy restaurátorka prapor nejprve očišťuje od jemných prachových částic odsátím a štětečkem.

Podle rozsahu poškození dále volí čištění na suché bázi nebo deionizovanou vodou a vatovými tampony. Po tomto zásahu je prapor připraven na svůj další společenský život.

Pokud tedy prapor budete nechávat takto ošetřovat častěji, výrazně tím jeho životnost prodloužíte. Ovšem pokud je prapor poškozený už nevratně a spolu s odborníky jste rozhodli, že si necháte vyrobit repliku praporu, je po tomto zásahu připraven k uložení nebo k vystavení za bezpečných podmínek.

Konzervace s drobnými restaurátorskými zásahy

V případě, že je u praporu na několika místech porušena výšivka, uvolněné nitky nebo lehce potrhaná látka, je potřeba už větších zásahů restaurátora. Hlavním cílem je opravit veškeré trhlinky a především zamezit dalšímu poškozování praporu.

Restaurování praporu

Silně poškozený prapor prochází našimi restaurátorskými pracemi v plném rozsahu. V srpnu tohoto roku jsme například zakončili restaurátorské práce na historickém praporu Sokol Brno I., který byl v minulosti prohlášen za národní kulturní památku.

Restaurování tohoto klenotu zabralo celkem 4 měsíce intenzivní práce.

uvádí Tomáš Pokorný z firmy Alerion

Časový rámec je ale vždy individuální dle stupně poškození praporu. „Některé hasičské prapory tak mohou být zrestaurovány za měsíc, jiné za čtvrt roku. Tyto práce prostě uspěchat nejde,“ vysvětluje Pokorný.

Výsledkem restaurování je souhrnná restaurátorská zpráva, kde jsou popsány provedené restaurátorské zásahy. Součástí této zprávy jsou i doporučení týkající se pravidel uchovávání, vystavení a manipulace s praporem.

Výroba věrné repliky praporu

Jednou z možností obnovy praporu je výroba jeho věrné repliky. K tomu dochází ve chvíli, kdy už původní prapor není možné kvůli opotřebení používat nebo je po konzervaci doporučen k uložení či vystavení.

Výroba nové repliky obvykle zabere 2 – 3 měsíce času. Ten ovlivňuje především složitost výšivky, dostupnost potřebných materiálů – např. původní fotografie praporu, dokumentace, i stav, ve kterém se původní prapor nachází.

Nejdůležitější je při výrobě repliky praporu dokonalé překreslení motivů z historického praporu. Pak přichází na řadu trpělivá ruční práce uměleckých vyšívaček z dílen Alerion. Díky technice vyšívání (tzv. malba jehlou) se při výrobě repliky praporu spotřebuje obvykle dvojnásobné množství hedvábí, než je u hasičských praporů obvyklé (asi 50 km hedvábí a 5 milionů stehů).

Replika jako tvůrčí návrh současného hasičského sboru

Věrná replika je dokonalou kopií původního praporu. Hasičský sbor se ale stejně tak může rozhodnout pro použití jen některých nosných a zajímavých prvků, motivů, či jen detailů z původního historického praporu.

Odborníci z firmy Alerion pomohou každému spolku vytvořit takovou podobu repliky tak, aby reflektovala minulost sboru, současnost i jeho další směřování.

Sdílet
Seriál: Firma Alerion