Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tajemství nejkrásnějších hasičských praporů je skryto v kilometrech hedvábí a milionech precizních stehů

Hodnoty, postoje, poselství, sounáležitost k celku a životní filozofii − to vše může reprezentovat a zachytit prostřednictvím symbolů, znaků, motivů a hesel, ztvárněných do ucelené kompozice, vyšívaný slavnostní prapor.

Prapor SDH Nové Hvězdlice

Ne nadarmo je díky své výjimečné řemeslné hodnotě a působivému uměleckému zpracováním již více než dva tisíce let vhodným nositelem těchto idejí.

Prostřednictvím něj tak můžeme vzdát hold něčemu vyššímu a trvalejšímu, co nás přesahuje. V dnešním díle seriálu o praporech se podíváme na nejzdařilejší realizace firmy Alerion, které nám představí majitel společnosti Tomáš Pokorný.

Fima Alerion slaví 15 let své existence a z malé firmičky se rozrostla na úctyhodnou společnost. Zaměstnává přes 30 lidí, mezi nimi vyšívačky, švadleny, šablonářky, umělecké kováře, a řezbáře, restaurátory a grafiky. Společnost má několik dílen na Moravě i vlastní heraldickou kancelář.

Ručně vyšívanými prapory a symboly firma navazuje na práci řádových sester ze středověkých klášterů. Většinu uměleckých vyšívaček tyto staré řemeslné postupy, od ručního kreslení šablon přes náročné vypichování motivů na samet až po jemné ruční šití, vyučovaly právě řádové sestry.

Umělecko-řemeslná ruční výroba je práce nejen velmi precizní, ale i zdlouhavá, a v Alerionu ji nešidí. Jen tak mohou vzniknout mistrovské výšivky, které zkušené vyšívačky vytvářejí mnohdy i několik měsíců. Vlajky z produkce Alerionu jsou pravidelně oceňovány i v soutěži o nejkrásnější hasičský prapor.

Prapor SDH Nové Hvězdlice – jeden z nejkrásnějších

V prvním ročníku soutěže o nejkrásnější prapor, který se uskutečnil na podzim roku 2011 v Hodějicích, zvítězili hasiči z Nových Hvězdlic s praporem z dílen Alerionu.

Přední straně praporu (avers) dominuje znak městyse Nové Hvězdlice, který doplňují typické hasičské motivy – sekyrky, žebřík, přilba, trumpeta. Kromě hasičského znaku se na přední straně dále objevuje oficiální název sboru a letopočet jeho založení.

Prapor SDH Nové Hvězdlice

Na zadní straně praporu (revers) je vyobrazena postava sv. Floriána a místní historická dominanta. Nechybí však ani známé hasičské heslo – Bohu ku cti, bližnímu ku pomoci.

Prapor SDH Nové Hvězdlice

Historický prapor SDH Blučina a jeho pokračovatel

Vítězem 2. ročníku soutěže o nejlepší hasičský prapor Jihomoravského kraje se stala replika historického praporu SDH Blučina, kterou vyrobili specialisté z Alerionu v roce 2012.

Neúprosný zub času si vyžádal svou daň. Hasiči z Blučiny si proto nechali vyrobit věrnou repliku svého praporu. Práce to byla náročná, ale výsledek stál rozhodně za to.

Prapor MHJ Blučina

V tomto případě přední strana praporu (avers) patří netradičně sv. Floriánovi, který je všeobecně uznáván jako patron všech hasičů. Bývá zvykem, že sv. Florián je vyobrazován spíše na reversu. Zadní straně (revers) praporu vévodí skvostná výšivka – sv. panny Marie.

Prapor MHJ Blučina

Replika praporu ke 130. výročí SDH Dačice

Na počátku příběhu o výrobě unikátní repliky praporu stojí historický, bohatě vyšívaný prvorepublikový prapor z roku 1932, který sbor dobrovolných hasičů z Dačic získal k 50. výročí své existence.

Po osmdesáti letech, kdy prapor zastupoval hasičský sbor při významných výročích a příležitostech, nadešel čas na jeho zasloužený odpočinek v dačickém muzeu.

Jak ale zajistit, aby prapor nadále symbolicky chránil město a jeho občany před rozsáhlými požáry? Právě tak se objevila myšlenka praporů dvou – původního historického praporu a jeho dokonalé repliky.

SDH Dačice

Nejdůležitější při výrobě repliky praporu je dokonalé překreslení motivů z praporu historického. Umělecká vyšívačka hedvábím doslova maluje. Výsledek její precizní ruční práce můžete posoudit sami dle fotografií, na kterých je ukázán historický prapor sboru a jeho věrná replika.

SDH Dačice

Jen ty nejlepší a nejzkušenější vyšívačky z dílen Alerion ovládají velmi náročnou techniku vyšívání – malbu jehlou. Touto nejdokonalejší a nejhodnotnější technikou vyšívaní dokáží plasticky vykreslit a vystínovat motivy praporu tak, že se stávají doslova živoucími.

Na fotografii vidíte detaily výšivky, které pochází z věrné repliky praporu hasičského sboru z Dačic.

SDH Dačice

Detail praporu SDH Daćice v procesu výroby

Nejdůležitější při výrobě repliky praporu bylo dokonalé překreslení motivů z historického praporu. Pak již přišla na řadu trpělivá ruční práce umělecké vyšívačky z dílny Alerionu, která tento neobvykle bohatě vyšívaný prapor připravovala.

Díky technice vyšívání i množství výšivek se při výrobě repliky praporu spotřebovalo dvojnásobné množství hedvábí, než je u hasičských praporů obvyklé (asi 50 km hedvábí a 5 milionů stehů).

SDH Dolní Libina

Prapor SDH Dolní Libina vyniká netradiční výšivkou historického hasičského automobilu, která je zachycena na zadní straně praporu. Překreslení tohoto motivu se ujal náš dvorní malíř pan Gračka. Žehnání tohoto krásného symbolu proběhlo 21. června 2015.

SDH Dolní Libina

SDH Novosedly

V roce 2015 v Alerionu vyhotovili repliku praporu pro SDH Novosedly. Původní historický prapor v roce 1947 věnovali hasičům manželé Albína a Adolf Pípalovi. Prapor s bohatou výšivkou patří k opravdovým unikátům.

Dominantou přední strany je hasičská přilba, která je doprovázena dalšími symboly. Zadní strana patří ochránci všech hasičů svatému Floriánovi.

SDH Novosedly

SDH Heřmánky

Prapor SDH Heřmánky ctí klasickou symboliku barev. Červenou barvu jako symbol ohně si hasiči vybrali na přední stranu praporu s logem města (avers), modrá zadní strana (revers) spolu se Sv. Floriránkem symbolizuje živel vody.

SDH Heřmánky
Sdílet
Seriál: Firma Alerion