Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Představitelé Moravské ligy TFA obdarovali Kliniku dětské onkologie v Dětské nemocnici v Brně

V loňském roce jsme vás informovali o tom, jak funguje a kde všude pomáhá Moravská liga TFA. Podobně jako letos bylo do ligy zařazeno pět závodů TFA – začali jsme v květnu v Trpíně, pokračovali v Olešnici, Sebranicích, Doubravici nad Svitavou a poslední závod se uskutečnil na začátku září ve Velaticích.

Přečtěte siMoravská liga v TFA podporuje dárcovství kostní dřeně a pomáhá dětem

Všech pět závodů ML TFA v letošní sezóně je sice odběhnuto, naše práce ale rozhodně neskončila a vrcholu celého snažení v tomto roce jsme se dočkali ve čtvrtek 8. listopadu 2018.

Stejně jako loni jsme navštívili Kliniku dětské onkologie v Dětské nemocnici v Brně, abychom mohli dětským pacientům kliniky rozdat část z úžasného množství hraček, knížek a společenských her, které naši příznivci a fanoušci, kamarádi a spoluobčané z obcí, kde se závody Moravské ligy odehrávají, během celého roku nashromáždili.

Oproti loňskému roku jsme se ale poučili a vzhledem k množství dárků jsme se je tentokrát rozhodli rozdělit, aby nebyla klinika jednorázově zavalená a přivezli jsme první část. Budeme tak moci děti navštívit znovu a udělat jim radost víckrát. I tak ale bylo všeho hodně, takže se dostane i na pacienty z jiných částí nemocnice.

Část hraček zůstane tady na oddělení, něco přijde na ambulanci, na rentgen a na další oddělení.

Před Vánocemi se nám obvykle schází dárků a hraček víc, proto budeme rádi, když se zastavíte i později.

Hračky slouží jako odměny za zvládnutí náročných a nepříjemných vyšetření, dárky k narozeninám nebo k svátku i jen tak, pro zpříjemnění pobytu v nemocnici a k ukrácení dlouhé chvíle,

prozradila nám vrchní sestra kliniky Martina Petlachová.

Jsme vděční, že díky pomoci a dárkům lidí z našeho okolí můžeme přispívat k tomu, aby dětem při náročné léčbě čas v nemocnici rychleji utíkal, mohly se na chvíli zabavit a nemusely tak myslet na nemoci, které je trápí.

Radost a vděk jsme pociťovali také z reakcí jejich rodičů, kteří si rádi vyslechli, co a proč děláme a podělili se s námi o jejich příběhy.

„My máme u nás ve vesnici také dobrovolné hasiče a až se náš syn uzdraví, chtěl by se taky přidat k hasičům“, svěřila nám maminka jednoho z pacientů. Doufáme tedy, že pro něj bude naše návštěva motivací a že se mu toto přání brzy vyplní.

I přes všechny pozitivní emoce, které naše návštěva v nemocnici vyvolala, se nemohu zbavit pocitu, že by bylo mnohem lepší, kdyby tohle všechno nebylo potřeba, kdyby na světě nebyly tak těžce nemocné děti, které si v tak mladém věku protrpí mnohdy víc než někteří lidé za celý život.

Proto jsem ráda, že další podpůrnou aktivitou Moravské ligy je osvětová činnost a snaha o zvyšování počtu potenciálních dárců kostní dřeně zapsaných v Českém národním registru dárců dřeně.

Z osobní zkušenosti jednoho z členů našeho organizátorského týmu, Martina Sedláka z Velatic, který díky transplantaci kostní dřeně porazil v roce 2004 akutní leukemii, víme, že tato aktivita má smysl a každý zapsaný v registru může dát naději na život dalším lidem.

Do příštího roku chceme v ML TFA pokračovat v nastavené úrovni závodů a pokusit se ji ještě zvýšit, navíc přibydou dva nové závody.

Můžeme být hrdí na to, že velká část organizátorů závodů Ligy a její pravidelní účastníci jsou také členy výpravy, která v říjnu reprezentovala Jihomoravský kraj na Mistrovství České republiky v disciplínách TFA dobrovolných hasičů v Domažlicích, kde se umístila na fantastickém 2. místě v soutěži družstev.

Navíc zde vicemistr z roku 2016 Michal Skřivánek (SDH Rohatec) získal celkové prvenství a titul mistra ČR v kategorii do 35 let a v kategorii nad 35 let se umístil jako druhý Tomáš Máca z Brna – Slatiny, kterému chyběl k obhajobě mistrovského titulu z roku 2016 jen kousek.

Na závodech ML TFA tedy není nouze o kvalitní konkurenci, což by měla být pro všechny účastníky velká motivace – není nad to měřit síly s nejlepšími.

Na závěr bychom chtěli všem příznivcům, závodníkům i spoluobčanům popřát pohodové a radostné prožití vánočních svátků a hodně zdraví a štěstí v novém roce.

Za tým organizátorů Moravské ligy TFA
Veronika Košinová
Sdílet
Seriál: Moravská liga TFA