Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Kolejový tunelový speciál hasičů Stuttgart

Vašek Porkát vám krátce představuje dvoucestný automobil MB Actross 6×2, určený pro likvidaci technických událostí a dopravních nehod spojených s železničním provozem. Umí totiž jezdit jak po silnici, tak po kolejích.

Vašek Porkát vám krátce představuje dvoucestný automobil MB Actross 6×2, určený pro likvidaci technických událostí a dopravních nehod spojených s železničním provozem. Umí totiž jezdit jak po silnici, tak po kolejích.

Představujeme vám speciální dvoucestný záchranářský automobil, určený k likvidaci následků nehod v tunelech na železnici včetně nakolejování, který je ve vlastnictví profesionálních hasičů německého města Stuttgart. Je postavený na třínápravovém podvozku Mercedes-Benz Actros 6×2 renomovaným nástavbářem Rosenbauer a lze s ním díky přidaným kolejovým podvozkům jezdit i po železnici.

Hasiči v něm naleznou vše potřebné pro druhy zásahů v rámci jeho taktického určení – ženijní nářadí, elektrocentrálu, osvětlovací techniku, vyprošťovací a nakolejovací zařízení, kolejový přepravní vozík,dýchací přístroje, žebříky, rozbrušovací adaptér, motorvou pilu, sady nářadí, zdravotnické pomůcky atd.

Nástavba je rozdělena na dvě části, první tvoří dvojice rolet po obou stranách vozu, druhou pak další dvojice rolet a zadní úložný prostor, kde je vybavení uloženo v pojízdných kontajnerech o nosnosti 450 kg, ke kterým je zajištěn přístup pomocí hydraulického výklopného čela. Pod ním jsou vývody elektrické energie, ty nalezneme i v přední části vozu.

Zajímavostí jsou dveře kabiny, které se otevírají obdobně jako u autobusu, tedy vyklopením do boku. Má to své opodstatnění, nebot v železničních tunelech mnohy není dostatek místa na to, aby šlo dveře otevřít klasicky. Automobil o celkové hmotnosti 26 tun je určen pro osádku 1+ 2. Pro provoz na železnici je vybaven také světly vlaku.

Stejný automobil by jistě slušel i našim drážním hasičům, ale…

-wap- -kow-

Sdílet

Partnerem cesty webu POŽÁRY.cz na veletrh Interschutz 2022 je firma
Pavliš a Hartmann – výroba a prodej požární techniky.

www.phhp.cz | www.facebook.com/pavlisahartmann

Seriál: Veletrh INTERSCHUTZ