Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Firma Kaden představila hasičský osmikolový speciál Tatra Titan v měřítku 1:43

Tradiční a v poslední době často vyhledávaný výrobce sběratelských modelů – česká firma Kaden – představil začátkem února dlouho očekávaný model. Tím je hasičský speciál – cisternová zodolněná stříkačka CZS 40 Titan na čtyřnápravovém podvozku Tatra s nástavbou od firmy THT Polička.

Jak je tomu zvykem u všech modelů, které firma vyrábí, jedná se výhradně o ručně dělaný model, který je kompletně vyroben v České republice.

Model se skládá z celoodpruženého podvozku, kovové kabiny, kterou je možné opět odklopit a prohlédnout si tak motor a resinové nástavby. Nesmí samozřejmě chybět lafetová proudnice na přední nárazník a zpětná zrcátka, která si každý sběratel na model dodá z přiloženého o­balu.

Titan je propracován do nejmenších detailů a odpovídá tak skutečnému vozidlu o kterém jsem psali v našem exkluzivním a jedinečném článku.

Přečtěte siZáchranný útvar HZS ČR převzal dvojici cisternových zodolněných stříkaček Tatra Titan, čtyřmístná kabina odolá explozi protitankové miny

Samotný vývoj 3D modelu v počítači zabere přibližně měsíc, následuje výroba forem a samotné odlévání, což trvá další dva měsíce. Poté jde model na barvení, tisk a následuje kompletace. Celkově se do výroby takovéhoto modelu zapojí zhruba 40 lidí.

Model je jako vždy zabalen v polstrované krabičce, která by měla zaručit jeho nepoškozené doručení od výrobce až ke sběrateli. Model je vyroben v malosérii a během tří měsíců jich bude dodáno na trh 500 kusů.

Z důvodu pandemických karantén je výroba částečně omezena a na trh se tak Titan dostává postupně, jeho další naskladnění je plánováno na březen.

Náš server uvítal pozvání firmy Kaden do výrobního závodu v Novém Hrádku, výrobu hasičských modelů si tak určitě přiblížíme v některém z budoucích článků.

Sdílet
Seriál: Hasičské modely