Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

MODEL: Mack CF Pumper ‚Neptune Fire Co Richland‘

Představujeme vám sběratelský model americké cisterny Mack CF, která byla ve své době nejrozšířenějším hasičským automobilem v USA, což potvrdí, pokud si jeho název zadáte do googlu a kliknete na obrázky. Model vyprodukovala britská firma CORGI v edici Classic.

Měřítko celokovového modelu s plastovými doplňky je 1:50. Tomu odpovídá i celkové zpracování vozidla a detailů. Jeho předloha sloužila od roku 1970 u Neptune Fire Company Richland v USA.

Na kovovém podvozku jsou umístěny nápravy s kolama a také konstrukce nástavby s kabinou. Uprostřed je vložený kovový kus, představující čerpadlo a jeho ovládací pult. Vedle toho je volný přístup do kabiny mužstva, kde jsou dvě protisměrné sedačky z plastu. Další sedačky a volant jsou v přední části kabiny. Ty jsou rovněž z plastu.

Imitace požární nástavby má nosný prvek z kovu a její střední část, v reálu sloužící pro uložení hadic, je vyrobena z plastu. S ní je spojen hadicový naviják a ne moc povedená otočná lafeta. Z boku pravé stany je odnímatelný dvojdílný žebřík a na levé straně pak dvojice savic.

Na střeše je světelná rampa červené barvy. Celý vůz je olakován dle své skutečné předlohy ‚Neptune Fire Co Richland‘. Kvalita laku je dobrá, za vyzdvihnutí jistě stojí provedení nápisů a zlaté linky.

Model však i přes sběratelské určení nepatří k těm zcela dokonalým. Např. absence zpětných zrcátek a nedokonalosti detailů nástavby tuto skutečnost jen potvrzují. Zdali se na tomto faktu podepsala skutečnost, že je vyroben pro CORGI v Číně, těžko soudit. Na druhou stranu nutno říct, že je i přes zmíněné nedostatky Mack CF Pumper od CORGI hodnotným kusem, který je radost mít ve své sbírce. Jedná se o kus z limitované série z celkem 7.500 vyrobených kusů, což je doloženo certifikátem a výrobním číslem.

Pokud by ho někdo chtěl, stačí se podívat po různých internetových aukcích, lze ho pořídit za cenu zhruba 16 £ nebo 25 US$, v ČR stál v roce 1995, pokud paměť neklame, 580 korun.

Sdílet
Seriál: Hasičské modely