Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

MODEL: Praga V3S – hasičský skříňový vůz

Představujeme vám sběratelský kousek, pocházející z dílen českého výrobce modelů, firmy Abrex. Ta je ve sběratelských kruzích za léta na trhu již dostatečně známá pro svojí preciznost a reálnou podobu modelů při porovnání se skutečným stavem jejich předlohy. Dnes se podíváme na jeden z modelů, reprezentujících hasičskou techniku a to na skříňový model Pragy V3S, který vychází z armádního provedení.

Jedná se o celokovový model v měřítku 1:43. Již v balení působí poněkud robustním dojmem. Pokud pragovku vysuneme z krabičky, robustnost se potvrdí. Automobil je uchycen k pevnému podstavci a aby nedošlo k jeho mechanickému poškození, je celý ukryt v ochranném rámu, jenž lze sundat. Většina sběratelů však tyto skvosty uchovává v původním balení, jednak je to lépe skladné a druhak tento způsob je snadnější pro údržbu a otírání prachu.

Předloha tohoto hasičského vozu vychází ze skutečných automobilů, zařazených u jednotek dobrovolných hasičů poté, co se podařil jejich převod od armády do civilu. Jedná se vesměs o bývalé pojízdné automobilové dílny, hasiči z nich mají různé dopravní vozy apod., jejich vybavení je kus od kusu jiné.

Samotný model je velice precizně zpracován a o dílenském provedení hovořit lze jen v superlativech. Rovněž zde hraje velkou roli smysl pro detail a to jak pro provedení vnitřku kabiny, kde jsou sedačky, volant a přístrojová deska, tak i pro venkovní část.

Jediné, co lze modelu hasičské pragovky od Abrexu vytknout, je provedení bílého pruhu na boku nástavby, ten vypadá, jako kdyby byl v reálu nalakován jakýmsi všeumělem za použití hodně špatného štětce. Nebo snad chtěl výrobce modelu stav přiblížit reálné skutečnosti, když si do parády vzal vozidlo člen dobrovolné jednotky v rámci jeho předělávání poté, co bylo získáno od AČR? Těžko říct, jako celek je to však povedený model.

Pokud o něj máte zájem, naleznete ho v proději několika e-shopů či modelářských kamenných obchodů a velkých prodejen hraček. Jeho cena se pohybuje kolem 1100,– Kč včetně DPH.

Sdílet
Seriál: Hasičské modely