Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nové modely od firmy Kaden potěší sběratelské nadšence hasičských vozidel

Český výrobce kovových modelů firma Kaden, která je na našem trhu již desítky let poměrně známá díky svým modelům vozidel převážně značky Tatra v měřítku 1:43, představila na jaře letošního roku hned několik novinek.

Prvním je KHA 30 S2Z – kombinovaný hasičský automobil na podvozku Tatra 815 Terrno. Jedná se kopii skutečného vozidla postaveného firmou THT Polička, které je zařazeno u jednotky Správy železnic na stanici v Olomouci.

Přečtěte siDeset "kubíků" na drážní Tatře

Jedná se o model, který je tvořen z plastu a kovu. Odklápěcí kabina a rám vozidla jsou kovové a nástavba je resinová – plastová. Tento materiál se používá hlavně z důvodu snížení ceny, při využití kovu by byl model několikanásobně dražší. Přední náprava modelu je natáčecí. Pod kabinou se jako vždy nachází maketa motoru.

Dalším modelem je CAS 30 S3VH – cisternová automobilová stříkačka na podvozku Tatra 815–7 6×6. Tento model je upraven opět podle skutečné předlohy a to vozidla, které bylo vyrobeno firmou Kobit.

Přečtěte siŠestnáct velkokapacitních cisteren Tatra 815-7 pro výrobu pěny stlačeným vzduchem pořídili hasiči v Moravskoslezském kraji

Prakticky se jedná o již kdysi vyráběný model, o kterém jsme psali v roce 2013. Má několik drobnějších úprav na nástavbě, ale hlavně je v barevném provedení, které využívají hasiči v Moravskoslezském kraji. Tento model je stejně jako předchozí tvořen plastem a kovem. Samozřejmostí je opět odklápěcí kabina s motorem.

Posledním představovaným vozidlem je nákladní vozidlo NA Tatra 815 – 7, které slouží u Záchranného útvaru hasičů v Hlučíně.

Přečtěte siTřístranný sklápěč na podvozku Tatra 815-7 z hlučínského Záchranného útvaru má korbu o objemu 13 kubíků

Oproti skutečnému vozidlu má model trochu jinou korbu – ta byla použita z klasické čtyřnápravové sklápěčky, které firma Kaden dodává v několika provedeních. Model je oproti předchozím tvořen převážně z kovu a je doplněn pouze několika plastovými doplňky, jako jsou bedna na nářadí, hasicí přístroj a nádrž na pohonné hmoty. Oba poslední zmiňované modely nemají natáčecí přední nápravy.

Většina modelů se dá sehnat na oficiálních stránkách výrobce v obchodu. Modely jsou zasílány v pěkné krabičce vypolstrované molitanem, aby nedošlo při přepravě k poškození. Ke všem modelům jsou v plastovém sáčku dodávany také doplňky, které tvoří zpětná zrcátka a tzv. tykadla.

Cena všech modelů se pohybuje přes 2000,– korun, čemuž odpovídá i kvalita zpracování – krom pár drobností odpovídá skutečnosti. Každopádně se jedná sběratelské modely nikoliv o hračky určené pro děti.

Sdílet
Seriál: Hasičské modely