Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Veletrh INTERSCHUTZ je plný žhavých témat a doprovodného programu, vystavovatelé přijeli z vice než 50 zemí

Veletrh Interschutz otevřel své brány koná se od 20. do 25. června 2022, Hannover se stal mezinárodním „hlavním městem modrých majáků“.

Žhavá témata, inovace a bohatý doprovodný program zahrnující konference, soutěže, workshopy a živá školení – to vše nabízí přední mezinárodní veletrh pro hasiče, záchranné služby, civilní ochranu a bezpečnost.

Ve spolupráci s pořadateli veletrhu Interschutz jsme mezi naše čtenáře rozdělili deset vstupenek. Odneslo si je celkem pět čtenářů, kteří správně odpověděli na naši soutěžní otázku z předchozího článku.

Jmenovitě a anonymizovaně to jsou:

  • David B. @gmail.com
  • Míra J. @gmail.com
  • Pavel J. @seznam.cz
  • Martin R. @seznam.cz
  • Tomáš J. @vfu.cz

Vzhledem k současným geopolitickým výzvám, souvisejícím humanitárním krizím a přírodním katastrofám způsobeným změnou klimatu nabízí INTERSCHUTZ naléhavě potřebný rámec pro zahájení mezinárodní diskuse a společného vývoje řešení pro rozšíření civilní ochrany a ochranu kritických infrastruktur.

Současné výzvy a hluboké změny v technologiích a společnosti mění činnost hasičských a záchranných sborů a vyžadují nové koncepce a přístupy. INTERSCHUTZ je dnes důležitější než kdykoli předtím.

Nabízí nejlepší podmínky pro tuto branži i pro politiku, aby bylo možné posunout se v mezinárodním dialogu,

zdůraznil Dr. Jochen Köckler, předseda představenstva Deutsche Messe AG.

Více než 1 300 vystavovatelů z více než 50 zemí se těší na setkání se svými zákazníky na veletrhu. Nejdelší cestu, více než 18 000 kilometrů, absolvoval vystavovatel z Nového Zélandu.

Pro INTERSCHUTZ bylo rezervováno přibližně 80 000 metrů čtverečních výstavní plochy, to zahrnuje osm hal, venkovní areál a kongresové centrum.

Nejdůležitější problémy: Digitalizace, ochrana obyvatelstva a udržitelnost

S hlavním tématem „Týmy, taktika, technologie – ochrana a záchrana propojeně v síti“ INTERSCHUTZ jasně ukazuje, kudy se v budoucnu bude cesta ubírat.

Digitalizace hasičského a záchranného sektoru je hnací silou inovací a hraje klíčovou roli v tom, aby záchranné sbory mohly pracovat ještě rychleji, cíleněji a efektivněji. Návštěvníci se mohou seznámit s různorodými řešeními.

První zastávkou na téma digitalizace je hala 16: je plná novinek od „digitálního dvojčete“ až po moderní komunikační a řídicí technologie. Zde a v dalších halách bude k vidění také využití dronů pro průzkumné lety, záchranářské a hasičské roboty, nejnovější aplikace 5G a digitální prvky na „osobních ochranných prostředcích“.

Rychlost, bezpečnost a kvalita jsou základními kritérii pro úspěšnou činnost hasičských a záchranných sborů. Již dnes pomáhají digitalizované procesy zlepšovat průběh zásahů,

řekl prezident Sdružení pro podporu německé požární ochrany (vfdb) Dirk Aschenbrenner.

Pohled na průmysl a hospodářství dává představu o možnostech, které lze v budoucnu využít k digitální optimalizaci systému ochrany před nebezpečím.

Kromě digitalizace se INTERSCHUTZ zaměří i na další důležitá témata. K nim patří kromě jiných také ochrana obyvatelstva. V době narůstajících krizových situací jsou organizace pro ochranu před katastrofami vystaveny výzvám jako nikdy předtím.

Nejnovější vývoj v oblasti robotiky a prototyp pontonového člunu na stánku Spolkové agentury pro technickou pomoc (THW) ukazují, jakým směrem se bude civilní ochrana v budoucnu ubírat.

Spolkový úřad pro civilní ochranu a pomoc při katastrofách představí společně s mnoha partnery pilotní projekt „Laboratorní péče 5000“. V organizaci Johanniter-Unfall-Hilfe jsou záchranné operace simulovány prostřednictvím virtuální reality, která zviditelňuje nové požadavky na týmy.

Alternativní pohony na vzestupu

Návštěvníci veletrhu INTERSCHUTZ mohou očekávat zajímavé novinky také v oblasti automobilové techniky. Důležitou roli budou hrát například alternativní pohony pro vozidla záchranných sborů.

Průkopníkem je zde světový koncern Rosenbauer, který na svém stánku v hale 27 představí mimo jiné první plně elektrický otočný žebřík na světě. Berlínský hasičský sbor přiveze do Hannoveru také hasičský vůz od firmy Rosenbauer s elektrickým pohonem.

Kromě toho budou na veletrhu k vidění elektrická vozidla pro řízení zásahů nebo převoz nemocných.

Téma elektromobility však neposkytuje důležité podněty pouze na pozadí udržitelnosti; na veletrhu se bude diskutovat také o praktických výzvách a zvláštnostech požárů baterií. Například baterie elektromobilu představuje samostatný a nový zdroj požáru.

V této oblasti, ale i pro další témata, mohou být záchranné služby proškoleny na veletrhu INTERSCHUTZ v rámci praktických živých školení. O tyto nabídky je velký zájem. Například na S-GARD SAFETYTOUR se přihlásilo přibližně 500 účastníků.

Šest dní plných vzrušení a informací

K vrcholům veletrhu INTERSCHUTZ patří také Holmatro Rescue Challenge (pondělí až pátek) a mistrovství Firefit European Championships (pondělí až sobota), kde mezi sebou soutěží nejzdatnější hasiči a hasičky.

V plné výstroji a s ochranou dýchacích cest musí mimo jiné vylézt na dvanáctimetrovou věž a vytáhnout tam i hasičskou hadici. Po „hammer-boxu“ účastníci proběhnou krátkou slalomovou dráhu a poté si vezmou naplněnou hasičskou hadici, aby uhasili cílový požár.

V závěrečném sprintu je cílem zachránit 80kilogramovou figurínu a donést ji do cíle. Bude zajímavé sledovat, zda bude na letošním veletrhu INTERSCHUTZ překonán světový rekord 1,11 minuty.

Civilní ochrana je také hlavním tématem sympozia o CO, které se koná ve dnech 21. až 22. června. Kromě toho budou na stáncích partnerů a vystavovatelů různá přednášková pódia.

Centrální fórum INTERSCHUTZ v hale 26 nabídne více než 130 přednášek a zve vás k diskusi. Konference pokrývá všechny důležité aspekty veletrhu a každý den se zaměřuje na jednu tematickou oblast: preventivní požární ochrana (pondělí), civilní ochrana a ochrana před katastrofami (úterý), lesní požáry a hašení požárů (středa), digitalizace (čtvrtek) a záchranné služby (pátek).

Program konference bude vysílán živě na internetu, což nabízí i zájemcům, kteří letos nemohou být na místě, možnost sledovat INTERSCHUTZ živě se všemi jeho vzrušujícími tématy.

Digitální účast zahrnuje také funkci networkingu, která umožňuje návštěvníkům zvenčí navázat digitální kontakt s účastníky veletrhu prostřednictvím webových stránek veletrhu INTERSCHUTZ.

Platforma pro mezinárodní výměnu informací a vzájemné učení

Vytváření sítí a výměna poznatků a zkušeností je také cílem mnoha mezinárodních delegací hasičů a civilní ochrany.

Odborníci z více než 15 zemí, včetně těch, kteří přicestovali zdaleka – z Austrálie, Indie, Malajsie, Saúdské Arábie, Singapuru a Jižní Koreje, chtějí využít INTERSCHUTZ, aby získali přehled o dalším vývoji v oboru a rozšířili svou síť.

„INTERSCHUTZ je platformou č. 1 pro mezinárodní výměnu v naší branži,“ zdůraznil Dr. Jochen Köckler.

Jak dále uvedl, zvláště se těší na tři partnerské země Francii, Itálii a USA, které budou od úterý do čtvrtka v centru pozornosti. Na společných stáncích zemí a v pódiovém programu budou odborníci informovat o zvláštnostech požární ochrany, bezpečnosti a záchranářství ve svých zemích.

Pomoc Ukrajině

Kromě tří partnerských zemí se letošní INTERSCHUTZ zaměří také na Ukrajinu. Mnoho hasičských sborů a humanitárních organizací denně ze všech sil pomáhá na místě, ale také v sousedních zemích, kde se ukrajinští uprchlíci ukrývají od vypuknutí války.

S cílem aktivně přispět a podpořit lidi na Ukrajině, ale také hasičské sbory a záchranné jednotky, které tam sídlí, zahájil INTERSCHUTZ fundraisingovou kampaň.

„Za každého návštěvníka veletrhu INTERSCHUTZ věnujeme jedno euro na dobrou věc“, oznámil Jochen Köckler.

Celý dar bude věnován na „Pomoc hasičům na Ukrajině“, kterou organizuje Německý hasičský svaz (DFV), a bude předán odpovědným osobám v sobotu 25. června během zasedání delegátů DFV.

Vstupenky a zásady ohledně Covid-19

Vstupenky na veletrh INTERSCHUTZ lze zakoupit na webových stránkách INTERSCHUTZ nebo na pokladnách u vchodů (Nord 1, West 1 a 2, Süd 1). Jednodenní vstupenka stojí 24 eur. Permanentka na celou dobu konání veletrhu stojí 54 eur.

Vstup je možný od pondělí do soboty, vždy od 9 do 18 hodin. Digitální nabídky (konference, networking) lze využít zdarma.

V souvislosti s koronavirem již neexistují žádná omezení přístupu na výstaviště. Očkovací status nebude vyžadován, stejně tak není vyžadován negativní test na koronavirus.

Kromě toho neexistuje obecná povinnost nosit roušku, ale z důvodu osobní ochrany se doporučuje nosit roušku v interiéru. Na výstavních stáncích platí pokyny příslušných vystavovatelů. Ve veřejné dopravě jsou roušky stále povinné.

O veletrhu INTERSCHUTZ

INTERSCHUTZ je přední světový veletrh pro oblast požární ochrany, záchranářství, civilní ochrany a bezpečnosti.

INTERSCHUTZ pokrývá všechny výrobky a služby v oblasti hasičské techniky, preventivní požární ochrany, záchranných služeb, civilní ochrany, komunikační techniky a techniky řídicích středisek, jakož i ochranných prostředků.

Mezinárodní akce veletrhu INTERSCHUTZ jsou: CEFE powered by INTERSCHUTZ (11. až 13. května 2022) v Šanghaji/Čína, AFAC powered by INTERSCHUTZ (23. až 25. srpna 2022) v Adelaide/Au­strálie a REAS powered by INTERSCHUTZ (7. až 9. října 2022) v Montichiari/I­tálie.

Sdílet

Partnerem cesty webu POŽÁRY.cz na veletrh Interschutz 2022 je firma
Pavliš a Hartmann – výroba a prodej požární techniky.

www.phhp.cz | www.facebook.com/pavlisahartmann

Seriál: Veletrh INTERSCHUTZ