Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Sedlčanech hasiči z hlučínského záchranného útvaru pomohou s likvidací chovu kvůli ptačí chřipce

Zatímco od 2. 1. zasahuje jednotka ZÚ ze Zbirohu ve velkochovu drůbeže v Brodu nad Tichou, ta z Hlučína se přesunula v úterý v podvečer do Sedlčan, kde byl zjištěn nový výskyt subtypu viru H5N1 – ptačí chřipky.

První z letošních ohnisek je ve velkochovu krůt Farma Druhaz v Sedlčanech ve Středočeském kraji. Na farmě se nachází v jedné z hal více než 1 000 kusů krůt v porážkové hmotnosti, v dalších halách pak dalších 12 000 kuřat na maso.

Chovatel nahlásil úhyn několika desítek krůt. Veterinární inspektoři na místě uskutečnili šetření, nařídili mimořádná veterinární opatření a odeslali vzorky k vyšetření do Státního veterinárního ústavu, které následně potvrdilo ptačí chřipku H5N1.

Všechna drůbež bude v souladu s legislativou utracena.

www.svscr.cz

Profesionální jednotky ze stanic Příbram a Sedlčany, dobrovolné jednotky obcí Kosova Hora a Sedlčany a hasiči ze Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína zasahují s orgánem státní veterinární správy na likvidaci ohniska.

Jednotka Speciální záchranné roty z Hlučína zajistila během středečního dopoledne kompletní výstavbu stanoviště dekontaminace osob (SDO) včetně instalace linky určené k dekontaminaci techniky (KDT), která bude v průběhu zásahu opouštět areál. Obsluha zmíněných kusů techniky je zabezpečena 17 příslušníky Záchranného útvaru HZS ČR.

Na místě jsou také zástupci krajské hygienické správy a zaměstnanci odboru životního prostředí města Sedlčany. Velitel zásahu úzce spolupracuje s policejními hlídkami, které především regulují dopravu, aby byl zajištěn bezproblémový provoz vozidel IZS a nikdo nepovolaný se nedostal do vytyčené nebezpečné zóny.

Samotný zásah v místě nakaženého chovu spočívá v provedení průzkumu a uzavření celého místa mimořádné události. Velitel zásahu dále stanovil nebezpečnou a vnější zónu s určením vstupů a výstupů pro zásah složek integrovaného záchranného systému a všech dalších spolupracujících o­sob.

Následná likvidace chovu, vyklízení objektu, zajištění dezinfekce osob a techniky a provedení závěrečné dezinfekce objektu nakaženého chovu probíhá v souladu s pokyny orgánů veterinární správy.

Orgán veterinární správy stanovil nezávisle na uvedené taktice také ochranná pásma a pásma dozoru s odpovídajícími veterinárními opatřeními, např. pro jiné chovatele.

ZÚ HZS ČR
HZS Středočeského kraje
Sdílet
Seriál: Ptačí chřipka a hasiči