Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Auto si v budoucnosti při nehodě zavolá záchranáře samo, začíná se rodit systém eCall

Evropská komise by chtěla aby v budoucnu měly všechny nové vozy systém který by v případě nehody automaticky přivolal záchranáře.

Tento záměr je zahrnutý v memorandu které podepsal představitel Evropské komise se zástupci asociace evropských automobilek ACEA a neziskového sdružení ERTICO, které se zaměřuje na vyspělé dopravní systémy.

Od vyvíjeného systému nazvaného eCall, komise očekává snížení počtu mrtých na silnicích. Systém by měl zajistit rychlý zásah záchranářů . Aktivovaný bude manuálně, nebo automaticky a přivolal by na určené místo záchranné složky.

EU si dala za cíl snížit počet obětí nehod na evropských silnicích do roku 2010 na polovinu. Zpřísňuje proto kontroly profesionálních řidičů a chystá i změny v konstrukci automobilů, tak aby byly při srážce šetrnější vůči chodcům. Otázkou dne asi ale bude finanční pokrytí projektu.

Není asi problém namontovat do auta zařízení které vyšle signál, problém bude síť převáděcích stanic, protože systém v autě asi nebude mít nijak velký vysílací výkon.

Také bude třeba vymyslet systém případného odvolání poplachu, aby hasiči a záchranáři nejezdili ke každému „ťukanci“. V každém případě to asi bude otázka dalších nejméně deseti let.

Sdílet
Seriál: eCall - automatické volání pomoci