Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

ÚAMK společně s partnery předvedl simulaci velké havárie a fungování eCall

Vesmírné technologie a záchrany životů na našich silnicích. O tomto propojení přesvědčila prezentace reálného fungování systému eCall, kterou připravil ÚAMK ve spolupráci s dalšími partnery dne 11. 6. 2014 v Praze.

U příležitosti konference European Space Solutions, která se konala 10. – 11. června v pražském Kongresovém centru, viděli přítomní simulaci velké dopravní nehody a přínosu systému eCall při záchraně životů. Akci, které se zúčastnila zásahová vozidla: Hasičského záchranného sboru, záchranné služby Hlavního města Prahy a asistenční služby ÚAMK sledovali: náměstek ministra dopravy Karel Dobeš, prezident ÚAMK JUDr. Oldřich Vaníček, ředitel oddělení BESIP Martin Farář, ředitel Hasičského záchranného sboru plk. Ing. Luděk Prudil a přední odborníci Evropské Unie a další hosté.

ÚAMK připravil ukázku fungování informačních systémů společně se společností Vítkovice IT Solutions, Telefónica O2 a v součinnosti s Ministerstvem dopravy ČR a Hasičským záchranným sborem ČR. Simulován byl náraz několika vozidel do nákladního vozu přepravujícího nebezpečný náklad. Z osobních vozů bylo automaticky spuštěno nouzové volání eCall na specializované dispečinky (ÚAMK – 1234, HZS – 112) a řidič nákladního vozu se spojil se střediskem kamionové dopravy.

Celou akci doplnila ukázka situace, kdy dojde při havárii k převrácení vozu na střechu. Nejmodernější otočný simulátor ÚAMK jasně napověděl, jak budou cestující situaci prožívat. Je zjevné, že nikdo z cestujících by nebyl schopen okamžitě zavolat pomoc, jako to umožňuje elektronický automatický systém eCall.

Jeho princip je prostý: díky elektronickému systému a propojení s čidly moderní automobilů dokáže detekovat havárii, počet osob ve vozidle, typ vozidla, ale i místo jeho havárie a podobně. Tyto informace automaticky odešle na linku 112 a případně na dispečink ÚAMK a další místa, aby mohla být poskytnuta okamžitá pomoc. Právě díky systému eCall je možné v Evropě zachránit ročně až 2500 lidských životů a v ČR bezmála 70 ročně.

Jak uvedl ve svém vystoupení před zástupci státní správy a EU prezident ÚAMK JUDr. Oldřich Vaníček, automotoklub se od samého začátku aktivně zapojil do vývoje systému eCall a podílel se na jeho testování. Nyní je mezi těmi, kteří prosazují jeho uvedení do života jak v Evropě, tak v České republice dříve než nyní předpokládá EU – tedy až v roce 2017.

Jak ukázala simulace velké dopravní nehody a ostrého zásahu záchranných složek a asistenční služby ÚAMK před Kongresovým centrem, je tento systém funkční a připraven pro uvedení do života.

Sdílet
Seriál: eCall - automatické volání pomoci