Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Veletrh Florian přilákal v roce 2023 do Drážďan tisíce hasičů, i v Německu rezonuje téma lesních požárů

Ve dnech 12. – 14. října 2023 probíhá na výstavišti v Drážďanech tradiční hasičský veletrh Florian. Vzhledem k dostupnosti z naší republiky ho navštěvují i stovky českých hasičů a prezentují se na něm české firmy.

Florian je zaměřen „výjezdově“, v halách a na venkovní ploše tak bylo k vidění několik desítek zásahových vozidel – od těch nejmenších až po cisterny a různé technické speciály; nechyběly ani stovky rukavic, zásahových oděvů a přileb od různých světových výrobců.

Celkem se na 22. ročník veletrhu sjelo více než 350 firem, prostor dostaly i různé menší startupy snažící se usnadnit práci hasičům.

Také v Německu rezonuje téma lesních požárů a odpovídaly tomu i letos prezentované technické prostředky. Byla radost vidět, že i za hranicemi se začíná mezi hasiče dostávat D-program – nicméně vzhledem k německé posedlosti hadicovými koši v trošku jiném provedení, než je běžné u nás.

Ostatně různých moderních odlehčených plastových košů bylo v halách k vidění několik. Každý ušetřený gram se při zásahu počítá.

Další německou tradiční vlastností je komandantství, nástavbáři na ploše prezentovali několik velitelských vozidel prošpikovaných dohledovou technikou, drony, monitory a telefony.

Oproti minulému ročníku bylo na ploše také více výrobců šatních skříněk; člověk až žasl, jaké konfigurace jsou možné – od speciálních ramínek na zásahové oděvy až po uzamykatelné boxíky. Spousta českých zbrojnic by mohla závidět.

Na veletrhu byl vidět posun v přístupu k elektromobilitě – prostě je tu s námi. Nikdo monstrózně neprezentoval převratná řešení, u stánku Rosenbauera byl k vidění speciální hasicí trn pro hašení baterií a … prostě tam byl. Žádné „haló“ kolem něj nebylo.

Stejný osud potkal drony. Jsou tu s námi, jsou velké, malé, drátové i bezdrátové, s termokamerou,, se zoomem, dokáží usnadnit a zpříjemnit zásah a velení u něj. K německé nátuře patří i výstražný trojúhelník „dron u zásahu“.

Jak už jsme zmínili, techniku vystavovali tradiční nástavbáři: Rosenbauer, EMPL, Magirus, Ziegler… Tradičně nechyběla ani THT Polička, která společně s Tatrou prezentovala novou generaci vozidla Tatra Force.

Všichni čeští hasiči ji podrobně znají už od Pyrocaru; v Německu ale bylo vidět, že moderní design cisterny některé ze zahraničních hasičů překvapil a zaujal.

Přečtěte siNová generace hasičského automobilu Tatra Force dostala zcela novou kabinu pro družstvo, nová je nabídka motorů i převodovek

Za hranicemi naší republiky působí řádově více výrobců zásahových oděvů než dokáže průměrný český hasič vyjmenovat, nicméně ani to nebylo pro firmu DEVA FM překážkou na německém trhu prorazit. V posledním roce za hranice dodala celkem 3100 zásahových se­tů.

Na stánku Devy byla k vidění speciální verze oděvu RESCUER THL, dodáván je s odnímatelnou vrstvou. Kabát je certifikován jako jedno i dvouvrstvý, membrána chrání proti vodě, chemikáliím i povětrnostním vlivům.

Pokud ale hasič takovou ochranu při zásahu nepotřebuje, lze vložku odepnout a používat kabát v podstatě jako lehkou bundu.

Zaujal nás také kabát ve speciální barvě – což jak se následně ukázalo, nebyla barva, ale následek působení dvanácti hořáků po dobu několika vteřin při laboratorním testování v rámci normy EN 469. A oděv v něm uspěl na výbornou.

Přečtěte siFirma DEVA dodává svůj zásahový oděv Rescuer i ve verzi THL, která splňuje normy pro použití u venkovních požárů

Zavítali jsme i na stánek firmy GoodPRO, připraven byl průřez jednovrstvými i třívrstvými oděvy v různých barevných kombinacích. FireSnaky, FireFalcony, FireSharky a FireRexy pak doplňovala zásahová obuv – BlackFighter a RedFighter.

Přečtěte siBoty Black Fighter od GoodPRO byly u požáru domu i autonehod, prošly také hlubokou vodou. Testovala je Kateřina z Rudné

Zásahové oděvy byly i na stánku TESIMAXu; firma se kromě standardních kalhot a kabátů zaměřuje i na výrobu protichemických obleků, figurína byla oblečena do jednoho z nich.

Přečtěte siTESIMAX připravuje inovace protichemických obleků a zásahových oděvů, jaké aktuálně nabízí?

Vybavení hasiče u jakéhokoliv zásahu doplňují rukavice, což bylo vidět u stánku firmy Holík International. Různé varianty rukavic Blaze, Lesley nebo Penelope nebo těch určených pro zásahy uvnitř jsou standardní výbavou českého hasiče.

Postupně je zřejmě doplní i nové rukavice FORESTA – určené jsou pro lesní požáry a jsou výjimečné svou vysokou prodyšností, citlivostí a ochrannými vlastnostmi. Třívrstvý laminát na hřbetu vyvinul přímo Holík, hřbet a špičky prstů jsou z koziny.

Exkluzivně jsme viděli také připravovanou botu Zlín ve třetí generaci. Nová verze se vyznačuje zvýšením celkové flexibility a snížením váhy. Zatímco druhá generace váží ve velikosti 42 celkem 1308 gramů, u nové verze to je gramů jen 1160; jedná se tedy o více jak 10% úsporu.

Mezi hlavní změny patří redukce počtu uzavíracích háčků, použití nomexové textilie na jazyk, límec, část paty a vnitřní záložku zipu, náhrada tužínky za nový typ, zlepšení úchopu při nazouvání nebo rozšíření holeňové části.

Přečtěte siHolík představuje svou zásahovou obuv generace GII, je postavena na zcela novém kopytě

Od vybavení hasiče jsme přešli na stánku ECCOTARPu k technickým prostředkům. Firma se dlouhodobě věnuje problematice záchytu unikajících kapalin, pravidelně představujeme různě velké záchytné vany a prostředky.

Na veletrhu jsme viděli nový FASTER. Jak název napovídá, jedná se o malou skládací záchytnou úkapovou vanu s rolovací skládací konstrukcí. Určena je mimo jiné pro extrémně rychlý záchyt unikajících nebezpečných kapalin v terénu.

Výhodou je, že na rozdíl od různých pevných vaniček ve složeném stavu zabere minimum prostoru. Dodávána je v několika rozměrech.

Starší německé hasiče také překvapil prezentovaný elektrický navíječ hadic – už nikdy nebudou muset motat hadice ručně.

Přečtěte siFirma ECCOTARP představuje revoluci v motání hadic - elektrický navíječ ET-Roller 5

Průřez veletrhem přinášíme ve fotogalerii, osobní návštěvu ale samozřejmě nahradit nemůžeme. Pokud vám veletrh letos utekl, uložte si do kalendářů datum 10. – 12. října 2024. Budete mít šanci do Drážďan dorazit osobně na další ročník.

Sdílet
Seriál: Veletrh Florian