Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

UKÁZALI JSTE: Jak se u vás suší hadice

Před časem jsme po vás chtěli zaslat krátké informace a fotografie toho, jak se u vás v jednotce suší hadice. Jelikož víme, že způsobů je spousta a mnoho sborů řeší tuto událost po svém, rozhodli jsme se – podpořeni nápadem jednoho z příznivců na Facebooku – tyto informace poptat a napsat o tom článek.

Do redakce dorazily celkem 4 příspěvky. Není to mnoho, ale třeba se s nějakým příštím tématem lépe trefíme do chuti vás, kteří budete chtít ostatním předvést své zlepšováky.

Jako první nám svůj sušák hadic zaslali hasiči z obce Luka. Jejich výtvor se skládá ze dvou navařených trubek, dosahujících dohromady výšky 15 metrů. V dolní části je umístěn naviják s ocelovým lanem, který zajišťuje spouštění a vytahování držáku na samotné hadice. Hasiči si tento sušák vyrobili sami a s jeho službami jsou velice spokojeni.

Druhý příspěvek dorazil od podnikových hasičů společnosti ArcelorMittal z Ostravy. Jejich sušákem je celodřevěný rošt, umístěný v suterénu, kde se jejich hadice kromě sušení taktéž skladují a opravují. Vejde se na něj celkem 20 hadic, je dlouhý 15 a široký 2 metry. Hadice jsou na rošt přetahovány přímo z umývárny, kde jsou čištěny vysokotlakem a následně zkoušeny na tlak pomocé elektrického čerpadla. Rošt je uložen šikmo, voda tak na jedné straně vyteče na zem. Po celé délce roštu je na zdi umístěno topení. Doba sušení zabere přibližně 3 až 4 dny, hadice však na roštu obvykle zůstávají od neděle do neděle, kdy mají hasiči v podniku stanovenou údržbu.

Hasiči z Kostelce nad Černými lesy na to šli jinak. K nové zbrojnici si postavili stožár s výsuvným držákem. Při konstrukci využili znalosti techniků firmy, která vyrábí osvětlovací stožáry. K výrobě byl použit standardní sloup používaný pro drážní osvětlovací stožár, který byl osazen dvouramenným výsuvným držákem – jeho posun je zajišťován ručním lanovým navijákem. Ramena jsou po obou stranách zdvojena, aby se dalo najednou vytáhnout dvacet kusů hadic, na jejichž hmotnost je naviják s lankem dimenzován. Upevnění samotného stožáru je provedeno pomocí ocelové klece zapuštěné do jámy se sedmi kubíky armovaného betonu.

V Lysé nad Labem je popisovaný sušák na hadice od nepaměti. Ani nejstarší hasiči nepamatují jeho vznik. Dříve stával v radničním dvoře, kde do roku 1970 stávala původní zbrojnice. Odtud se sušák v roce 1967 přestěhoval na současné místo do areálu hasičské zbrojnice v Lysé nad Labem. Sušák tvoří dva stožáry na vrcholu se zužující a spojené dvěma U profily, ve kterých jsou kladky s drážkou. Příčky jsou nýtovány. Sušák je vysoký 13 metrů a je na něm umístěna anténa vysílačky. Vyzvedávání hadic je prováděno ručně pomocí kliky se zubovým převodem, jištěné rohatkou. Při spouštění suchých hadic je možno rychlost regulovat brzdou na bubnu navijáku.

Děkujeme za příspěvky.

Sdílet
Seriál: Posílali jste...