Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

POSÍLALI JSTE: Skříňky v hasičárně, díl druhý

Před měsícem jsme vás vyzvali, abyste posílali svoje šatní skříňky, věšáky a jiné prostory pro odkládání obleků, bot a kalendářů nahotinek…

Dnes přinášíme druhý díl seriálu, podíváme se do pěti hasičáren v Plzeňském, Moravskoslezském, Ústeckém a Olomouckém. A nezapomeneme ani na hasiče z Finska.


Hasiči Kozolupy (PLK)

Na výstavbě skříněk v Kozolupech se podíleli samotní hasiči a byly financovány z vlastních zdrojů.


Hasiči Slatina (MSK)

Skříňky pro hasiče byly pořízeny při loňské rekonstrukci zbrojnice. Skříňky jsou dřevěné, každý člen jednotky má přidělenu vlastní, v ní má k dispozici kompletní zásahovou výstroj spolu s výjezdovou taškou a pracovní stejnokroj. Pro lepší přehlednost jsou skříňky opatřeny kovovou jmenovkou a seřazeny dle funkcí v jednotce.


Hasiči Klatovy (PLK)

Skříňky v naší šatně jsou vyrobeny na zakázku místní firmou podle návrhu velitele našeho sboru. Skříňky jsou pro nás velmi praktické díky své prostornosti a možnosti uložení věcí.

Většina našich skříněk se skládá ze dvou částí. První část je uzavíratelná a uzamykatelná. Do této části si může hasič dávat civilní oblečení, osobní věci, nebo ostatní oděvy například vycházkovou uniformu či pracovní oděv.

Druhá část je otevřená. V této části mají hasiči zásahový oblek, zásahové boty, rukavice, opasky, pláštěnku a také přilbu, která jak jste na fotografiích všimli má vlastní poličku. Na zadních stranách skříněk jsou věšáky pro odkládání civilních věcí. Na boční straně prostřední řady skříněk jsou boxy na svítilny a radiostanice.

V současné době zde máme 20 skříněk které mají 2 části a 8 skříněk, které mají pouze jednu. Všechny skříňky jsou označeny jménem a číslem. Číslem podle skříňky jsou označeny i přilby a zásahové oblečení.

V levé části nahoře je přilba, ve střední části pak kabát a rukavice, v nejnižší části jsou boty (prostor pro dva páry bot). V pravé nahoře je čepice k uniformě a kšiltovka k pracovnímu oděvu, ve střední části je praconí oblečení a vycházková uniforma, v dolní části jsou boty k uniformě, pracovní tenisky a přezůvky pro denní nošení ve zbrojnici.


Hasiči Varnsdorf (ÚLK)

V roce 2004 prošla rekonstrukcí také výjezdová šatna s odvětráním, hned vedle malé dílničky.


Hasiči ve Finsku – Tampere

Sestřenice našeho čtenáře Vojtěcha Č. je právě na půlročním pobytu ve Finsku, kde mimojiné navštívila také hasičskou stanici. Jedná se o šatny na městské centrální stanici.


Hasiči Bedihošť (OLK)

Pro porovnání v galerii fotografie z minulosti a současnosti. Po státních dotacích, kdy už nebylo kam oblečení dávat, obec pořídila velkou skříň pro zásahovou jednotku.


Tolik skříňky do druhé části, pokračovat budeme samozřejmě dílem třetím – příští týden, stejné místo, stejný čas. A že jste taky chtěli poslat skříňku a nestihli jste to? Že jste to vy, koukněte na instrukce a ještě pošlete. Zpracujeme do některého dalšího dílu.

Děkujeme.

Sdílet
Seriál: Posílali jste...