Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

POSÍLALI JSTE: Skříňky v hasičárně, díl první

Před měsícem jsme vás vyzvali, abyste posílali svoje šatní skříňky, věšáky a jiné prostory pro odkládání obleků, bot a kalendářů nahotinek…

Dnes přinášíme první díl seriálu, podíváme se do pěti hasičáren v Karlovarském, Plzeňském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. A nezapomeneme ani na hasiče z USA.


Hasiči Pozorka (KVK)

Šatna je společná pro všechny, každý člen má svůj vlastní věšák a kousek poličky, na kterém má pověšené zásahové oděvy, rukavice, helmy a další různé věci. V místnosti je také umístěna základnová radiostanice.


Hasiči Plánice (PLK)

Šatna u hasičů v Plánicích je drobet starší, byla pořízena chvíli po předělání garáží. Každý z 20 členů má svou skříňku, kde má vše – boty, kalhoty, kabát, Galletu (pár jedinců musí bohužel ještě mít starý model PZ), rukavice, opasek, PS II a další. Základ vybavení je vesměs u většiny stejný. Ostatní je už individuální, většina z členů jednotky tam ale má náhradní věci na převlečení a také něco na zahnání žízně.


Hasiči Sister Bay Liberty Grove z amerického Wisconsinu (USA)

Jakub Morávek, autor seriálu o hasičských stanicích ve světě, nám zaslal fotografie od amerických kolegů ze Sister Bay Liberty Grove, kde před pár lety sloužil. Oproti klasickým uzavřeným skříňkám je patrná výhoda – snadný přístup vzduchu a jednoduché odvětrávání „skříněk“.


Hasiči Postoloprty (ÚLK)

Dalším zástupcem „hasičské klasiky“ jsou hasiči z Postoloprt. Nahoře ve skříňce je uložena helmice, uprostřed kabát a „péesky“, dole pak nastartované boty. Jediná nevýhoda spočívá prý v nedostatku prostoru pro nalepení nahotinek z Playboye.


Hasiči Frýdek (MSK)

U hasičů z Frýdku můžeme vidět rozdíl oproti fotografii výše – rozšíření nad prostorem pro boty. Jistě zajímavá varianta pro případ, že vám boty nějak nejdou nasadit a potřebujete si sednout.


Hasiči Hlučín (MSK)

Jednotka města Hlučína je zařazena dle PPP do kategorie JPO III. Prostory na stanici, kterou máme společně s HZS MSK nám umožňují umístění zásahových oděvů takto v garážích. Každý hasič má pak navíc k dispozici plechovou skříň, tzv. v čisté šatně.

Zásahové boty jsou na desce z důvodu izolace od země, chlad a i v případě úklidu nemusíme boty pokaždé zvedat. Počet členů v jednotce je 15, každý má prostor pro přilbu, zásahový oděv a obuv, tašku s doplňky (termoprádlo, náhradní spodní prádlo a trika, zimní doplňky, pracovní rukavice, aj.).


Tolik skříňky do první části, pokračovat budeme samozřejmě dílem druhým – příští týden, stejné místo, stejný čas. A že jste taky chtěli poslat skříňku a nestihli jste to? Že jste to vy, koukněte na instrukce a ještě pošlete. Zpracujeme do některého dalšího dílu.

Děkujeme.

Sdílet
Seriál: Posílali jste...