Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

POSÍLALI JSTE: Skříňky v hasičárně, díl pátý

Před měsícem jsme vás vyzvali, abyste posílali svoje šatní skříňky, věšáky a jiné prostory pro odkládání obleků, bot a kalendářů nahotinek…

Dnes přinášíme pátý díl seriálu, podíváme se do pěti hasičáren v Jihomoravském, Moravskoslezském, Libereckém kraji a také na Vysočině.


Hasiči Dolní Město (VYS)

Skříňky SDH Dolní Město jsou nově zařízené a ručně sestrojené místními schopnými hasiči. Nové jsou i některé kusy zásahových obleků a všechny páry zásahové obuvi + některé přilby. Každý člen sboru má své místo a kovový štítek se jménem. Vše bylo financováno z vlastních zdrojů.

Skříňky se nacházejí v chodbě u vstupu do hasičské zbrojnice – na stejné chodbě se nacházejí i dveře do garáže, výjezd je tudíž možný neprodleně po vyhlášení stavu pohotovosti.

JSDH Dolní Město a Kristýna Moravcová


Hasiči Ivanovice na Hané (JHM)

V Ivanovicích na Hané mají hasiči prozatím šatnu v jednom ze tří stání pro výjezdovou techniku. Jedna z největších nepříjemností je především v zimním období nízká teplota. I když se dostatečně topí – na přibližně 14 °C – je hned po otevření vrat vyvětráno.

Jednotka disponuje celkem 19 komplety FIREMAN III a každý člen ma svůj oblek. Každý má k dispozici klasickou plechovou skříňku na osobní a pracovní věci a zásahové obleky jsou na oboustranném stojanu součástí kterého je horní police na přilbu a lavici na sednutí pod kterou jsou ve většině případů zásahové boty.

V druhé polovině roku bude s vedením města jednáno o uvolnění prostor na hasičské zbrojnici, které jsou momentálně pronajaty a které by byly potencionálně využity pro šatnu dle představ členů zásahové jednotky.

Michal Patloka, velitel JSDHO Ivanovice na Hané


Hasiči Kopytov (MSK)

Od hasičů z JSDH Kopytov (okres Karviná) dorazil také všeříkající obrázek z jejich hasičárny.


Hasiči Jablonec nad Jizerou (LBK)

Hasiči v Jablonci nad Jizerou mají jednoduše jednu skříňku pro jednoho člena jednotky. V každé skříňce je 1× těžký oděv, 1× lehký oděv, 1× pršiplášť + boty a věci na převlečení. Skromné, ale vyhovující.


Hasiči Velké Opatovice (JHM)

Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Velké Opatovice je zařazena do kategorie JPO II/1.

Skříňky jsou plechové, ucelené ve dvou řadách, umístěny protilehle v jedné garáži, kde parkuje DA-VW. Spolu se jménem na skříňce, každý z členů zásahové jednotky má přidělenou skříňku na zásahový komplet a k němu příslušné doplňky, jako je zásahová přilba, bezpečnostní opasek, rukavice, pracovní triko a pracovní stejnokroj PS II.

Na fotkách je zachycena připravenost zásahové obuvi se zásahovými kalhotami. Ne každý má takto přichystaný oděv, protože ne všem sedí takový způsob oblékání. Zásahové rukavice má každý člen individuálně připnuté u zásahového kabátu, nebo v kapse, popř. spolu s pracovními rukavicemi.

Připravenost naší jednotky je 24 hodin denně, vzhledem k zařazení, které nám udává papírový výjezd do 5 minut od vyhlášení poplachu, jsme bez potíží schopni vyjet i dříve a to řádově 3 – 4 minuty od vyhlášení vyjíždí první auto.

Prostor pro oblékání je dostačující, avšak mohl by být lepší, jenže momentálně to není možné kvůli stavebnímu řešení budovy. Ale vzhledem k tomu, že se nesjíždíme zároveň, tak se zvládneme u prostoru skříněk porovnat bez problémů a je to celé o zvyku.

Ptáček Ondřej, JSDH Velké Opatovice


Tolik skříňky do páté části, pokračovat budeme samozřejmě dílem šestým – kvůli Pyrosu až za 14 dní – stejné místo, stejný čas. A že jste taky chtěli poslat skříňku a nestihli jste to? Že jste to vy, koukněte na instrukce a ještě pošlete. Zpracujeme do některého dalšího dílu.

Děkujeme.

Sdílet
Seriál: Posílali jste...