Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

POSÍLALI JSTE: Skříňky v hasičárně, díl čtvrtý

Před měsícem jsme vás vyzvali, abyste posílali svoje šatní skříňky, věšáky a jiné prostory pro odkládání obleků, bot a kalendářů nahotinek…

Dnes přinášíme čtvrtý díl seriálu, podíváme se do pěti hasičáren ve Středočeském, Zlínském, Pardubickém a Jihomoravském kra­ji.


Hasiči Doubek (STČ)

Šatna vznikla rekonstrukcí garáže ČSAD na část hasičské zbrojnice „A“ v roce 2008 (garáž stála vedle stávající zbrojnice „B“). V přední části hasičské zbrojnice „A“ je umístěna zásahová CAS – Tatra 815 CAS 32 a za ní se nalézá oddělená šatna o velikosti 2,5 × 3,5 metru.

Je zde umístěno celkem 11 zásahových oděvů pro mužskou část hasičské jednotky. V šatně se ještě nachází psací stůl s telefonem a svolávací zařízení KANGO+ s tiskárnou. V zimě je šatna temperována na 15 °C.

Protože jednotku tvoří i ženy, ty mají svoji šatnu se skříňkami umístěnou samostatně v druhé části hasičské zbrojnice „B“.


Hasiči Česká Třebová (PAK)

Každý člen výjezdové jednotky v České Třebové má svoji plechovou skřínku na pracovní oblečení (PS II nebo kombinéza Lezec) a samostatný věšák na výjezdové věci (Fireman, Bushfire, výjezdová brašna se zásahovou přilbou, maskou k DP a osobními věcmi).

Součástí každého věšáku je zásuvka pro nabíjení baterky na přilbu. Každý má také před věšákem pruh koberce pro převlékání z důvodu chladné podlahy, hlavně při návratu z výjezdu.

Na dalších fotkách vidíte prostory garáže. Zde je vytvořeno vylepšené napojení na vzduch a dobíjení na auta. Jedná se o zavěšení od stropu, kdy při každém odpojení od auta se koncovka neválí nikde po zemi, popřípadě nikdo na ni nešlápne atd.. Koncovky zůstanou navinuté v dostatečné výšce pro zpětné napojení na vozidla.

Z důvodu starší CAS, věčného problému úniku vzduchu a stálého dofoukávání kompresorem, bylo zřízeno nedávno čidlo u vchodových dveří do garáže, kdy při příchodu do garáže se vozidla stihnou přes speciální ventil bez problému dofoukat, než se vyjede.

Michal Janza a Karel Pešorna, SDH Česká Třebová


Hasiči Halenkovice (ZLK)

Pro zvyšujíci se počet členů v jednotce se hasiči v Halenkovicích rozhodli pro výrobu nové šatny kde budou umístněny zásahové obleky a přílby. Někteří z hasičů si do skříněk dali i boty a rukavice. K výrobě šaten dohnala jednotku ta skutečnost, že je více členů než zásahových obleků a zamítli variantu, aby kdokoliv navštěvoval skříňku někoho jiného.

Nyní jsou šatny rozděleny na takzvané čisté a špinavé. V nových šatnách je připraveno celkem 18 míst. Jednotka prozatím vlastní 12 kompletů zásahových obleků a 12 přileb Gallet. Obuv a rukavice má každý hasič své. Šatny byly vyrobeny svépomocí, takže náklady byly pouze za pořízený materiál.

Velké poděkování patří Jendovi Galdošíkovi za návrh a realizaci samotných šaten.


Hasiči Prachovice (PAK)

Jednotka hasičů obce Prachovice disponuje dvěma šatnami a to čistou a špinavou.

Čistá šatna se skládá z klasických plechových skříněk ve který má každý člen uložené PS II, hygienické prostředky (šampón, mýdlo, ručník ) a různé jiné věci.

Špinavá šatna se skládá ze dvou částí a to z prostoru na uložení bot a police ze závěsnou tyčí. Zde má každý člen výjezdové jednotky uloženo zásahové oblečení, přilbu, boty a polohovací opasek.


Hasiči Velké Bílovice (JHM)

Šatna u hasičů ve Velkých Bílovicích vznikla ve zbrojnici během roku 2009 a 2010 z dřívější dílny. Ve staré šatně nebylo skoro žádné místo na nějaké to oblékání a proto se hasiči rozhodli přestavět dílnu.

Přestavba probíhala svépomocí a zahrnovala snad všechno od stropu až po podlahu. Skříně na oblečení byly už jen taková třešnička na dortu. Vyrobil je za minimální náklady jeden ze členů výjezdové jednotky, přičemž mu ještě jeden dva lidi ve volnu pomáhali.

Skříňky jsou zavěšené na zdi a jsou zkosené, aby byl opticky zvětšený prostor, který místnost poskytuje. Jsou zde dva háčky na pověšení oblečení a dvě police – vrchní na přilbu a spodní, třeba na tričko.

Po nějaké chvilce používání členové jednotky ještě dodělali doprostřed místnosti dvě široké lavice, aby byl kam odkládat civil a neházelo se to při výjezdu všechno na zem :-)


Tolik skříňky do čtvrté části, pokračovat budeme samozřejmě dílem pátým – příští týden, stejné místo, stejný čas. A že jste taky chtěli poslat skříňku a nestihli jste to? Že jste to vy, koukněte na instrukce a ještě pošlete. Zpracujeme do některého dalšího dílu.

Děkujeme.

Sdílet
Seriál: Posílali jste...