Čtvrtek 2. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chropyně, den třetí: Hasiči dosáhli jádra ohniska požáru, vývoj je pozitivní

Více než padesát hodin po nahlášení mimořádně rozsáhlého požáru podniku na zpracování plastů v Chropyni zůstávají hasiči stále na místě a s požárem bojují s vypětím všech sil. Za tři dny této mimořádné události se na místě požáru vystřídali hasiči už z 56 jednotek profesionálních, dobrovolných i podnikových sborů čtyř krajů.

Sedmnáct hodin hasičům trvalo, než intenzivním hašením dostali požár pod kontrolu a velitel zásahu mohl nahlásit tolik očekávanou lokalizaci požáru.

Čtyřicet hodin trvalo uhašení dvou třetin místa požáru a zásah se zúžil na dva bojové úseky. Nadále však hasiče čeká nejtěžší úkol, a tím je uhašení hlavního jádra požáru, které je stále nedostupné pod troskami zřícených budov.

Pro zasahující hasiče platí pokyn pro maximální opatrnost při zásahu v těsné blízkosti budov, kde hrozí další zřícení poškozených stavebních prvků, zdí, nosníků a dalších konstrukcí. Do hlavní zničené budovy stále platí zákaz vstupu.

10. 4. 2011

05:00

Celou noc hasiči pokračovali v hašení místa požáru. Hasiči se snažili omezit počet proudů vody, ale při jakékoliv snaze o snížení hasebního účinku se požár znovu rozhořel. Nadále tak musíme zasahovat v plné síle a s neustávající intenzitou. Přestože se voda nemůže dostat až k samotnému ohnisku, stříkané množství vody slouží především k chlazení.

06:30

K místu požáru míří průzkumná skupina hasičů ze záchranného útvaru Hlučín. Úkolem specialistů z roty zemních prací je posoudit možnosti nasazení těžké techniky s cílem prorazit plášť sutin. Zřícené stavební konstrukce nadále působí jako neprostupný příkrov, který chrání hlavní ohnisko požáru. To stále hoří.

07:00

Pokračuje střídání směn zasahujících hasičů po dvanácti hodinách. Hasiči jsou unaveni a je znát nedostatečná regenerace organismu při opakovaných návratech na místo požáru. S nesmírným odhodláním se ale znovu zapojují do zatím nekončícího boje s požárem.

08:00

Přes noc zasahovalo na místě přes padesát hasičů, kteří spotřebovali asi 800 tis. litrů vody na udržení požáru pod kontrolou. Viditelné hoření bylo zlikvidováno a nadále hoří jen v nepřístupném prostoru.

Specialisté ze záchranného útvaru Hlučín již posoudili stav a možnosti pomoci. Okamžitě byl vydán pokyn na výjezd kolony šesti vozů s těžkou technikou, která míří do Chropyně. Příjezd kolony očekáváme před desátou hodinou. V koloně je těžký kolový nakladač, kterým se hasiči budou snažit strhnout obvodové stěny zničených budov a prorazit cestu k hlavnímu ohnisku požáru.

Během průniku hasičů k ohnisku požáru očekáváme, že po otevření prostoru a vniknutí čerstvého vzduchu dojte k výraznějšímu rozhoření. Frontálním útokem se bude snažit požár likvidovat.

09:00

Ve spolupráci s městem Chropyně jsou neustále předávány informace občanům, a to prostřednictvím obecního rozhlasu. Evakuace obyvatel nadále trvá a další rozhodnutí se dají očekávat nejdříve ve 14 hod., kdy znovu zasedne krizový štáb. Hasiči dělají maximum svých možností a budeme s požárem bojovat v nepolevující intenzitě.

11:00

Hasičům se podařilo instalovat několik stacionárních hasicích stanovišť, která nadále chrlí vodu do prostoru hašení. Slouží k vyšší ochraně zasahujících hasičů a jsou umístěna v prostoru, kde je zakázán vstup. Na místo už dorazila kolona těžké techniky hasičů z Hlučína. Záchranáři se připravují na stržení zničených obvodových stěn a vytvoření prostoru k průniku do centra požáru.

12:00

Záchranáři z Hlučína nasadili těžkou techniku. Hasiči obepnuli těžkými řetězy torzo jedné z poškozených budov a silná Tatra 815 strhla jednu z velkých zdí. Pokračuje strávání nižších zdí pomocí rypadla a postupné odstraňování sutě pomocí těžkého kolového nakladače. Hasiči dál do místa zásahu dopravují vodu, která směřuje na srážení plamenů podporovaných větrem, ale také na srážení uvolňovaného prachu z bouracích prací. Voda slouží také na ochlazování železných konstrukcí, které jsou nahřáté z požáru. Dochází k uvolňování většího množství páry.

14:00

Hasičům se podařilo těžkou technikou prorazit část sutin, které kryly ohniska požáru. Pomocí proudů vody s pěnou se daří odhalená ohniska hasit. Hasiči pomalu postupují prostorem zřícených budov a daří se jim plnit stanovené úkoly v postupu hašení.

Měření koncentrací nebezpečných látek znovu potvrdila, že během této fáze zásahu jsou uvolňovány nebezpečné látky do ovzduší. Nařízená evakuace osob nadále platí. Čistička odpadních vod stále zvládá nápor splachové vody z požáru. Na místě pracuje na šest desítek hasičů z asi patnácti jednotek.

14:30

Hasiči předpokládají, že požár se jim podaří zvládnout v následujících hodinách. Pozitivní vývoj v místě zásahu se přímo odrazí na ukončení nařízené evakuace, která se dá očekávat v podvečerních hodinách.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet
Seriál: Požár plastů v Chropyni