Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtvrtý den pokračujících hasebních prací v Chropyni

Po uplynutí dvaasedmdesáti hodin po nahlášení mimořádně rozsáhlého požáru podniku na zpracování plastů v Chropyni zůstávají hasiči stále na místě a s požárem nadále bojují. Za čtyři dny této mimořádné události se na místě požáru vystřídali hasiči už ze 67 jednotek profesionálních, dobrovolných i podnikových sborů čtyř krajů.

Sedmnáct hodin hasičům trvalo, než intenzivním hašením dostali požár pod kontrolu a velitel zásahu mohl nahlásit tolik očekávanou lokalizaci požáru.

Čtyřicet hodin trvalo uhašení dvou třetin místa požáru a zásah se zúžil na dva bojové úseky. Nadále však hasiče čekal nejtěžší úkol, a tím bylo uhašení hlavního jádra požáru, které bylo dlouho nedostupné pod troskami sutin.

Šedesát hodin hasičům trvalo, než se dostali k poslednímu velkému a skrytému ohnisku požáru pod sutinami a troskami zřícených budov. Zásadní podíl na tomto úspěchu mělo rozhodnutí o nasazení specialistů hasičů z útvaru Hlučín s těžkou technikou.

Celou noc hasiči pokračovali v hašení místa požáru. Díky odklizení části sutin těžkou technikou záchranářů z Hlučína se hasiči mohli dostat blíže k poslednímu místu velkého ohniska, které už máme pod kontrolou.

Cisterny a výšková technika nadále chrlí velké množství vody a pěny do poslední zóny hašení, kde je stále několik skrytých a hořících ohnisek malého rozsahu. Tato místa je nutné soustavně hasit a zabránit případnému dalšímu rozhoření na zničený plastový materiál.

Nad ránem došlo ke změně směru větru, který teď vane do centra města a na blízké sídliště. Z požářiště stále stoupá oblak kouře, který může být pro občany města nepříjemný svým zápachem. Značnou část kouře tvoří také vodní páry z hasební vody.

Znovu zasedá krizový štáb města, na kterém se bude rozhodovat jaký zvolit další postup v likvidaci požáru. Vítr stále unáší kouř z požářiště směrem k sídlišti a je cítit jeho zápach. Hasiči chemici pokračují v měření koncentrací nebezpečných látek v ovzduší a informace předávají na krizový štáb i veliteli zásahu. Jednotky hasičů se na místě znovu vystřídaly.

Z Hlučína zasahuje např. kolový nakladač KN-251, o kterém jste si mohli nedávno přečíst v naší unikátní sekci Technika.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet
Seriál: Požár plastů v Chropyni