Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

I devátý den po vzniku požáru nadále dohašujeme

Devátý den po vzniku mimořádně rozsáhlého požáru podniku na zpracování plastů v Chropyni hasiči znovu vyjížděli na dohašování zbylých ohnisek.

Dne 17. 4. 2011 v 04:40 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při hašení drobných ohnisek na požářišti v Chropyni.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže se dvěma cisternami, kterou posílila jednotka dobrovolných hasičů z Chropyně. Po příjezdu bylo zjištěno, že došlo k rozhoření zbylých ohnisek.

Během posledních dnů se na požářišti naplno rozběhly demoliční a likvidační práce s odvozem sutin. Během těchto prací docházelo k odkrývání vyhořívajících ohnisek, která se nacházela pod troskami. Místní jednotka dobrovolných hasičů, najatá k těmto pracím, průběžně dohašovala otevřená ohniska a zabraňovala jejich znovurozhoření. Po ukončení prací se hasiči vraceli domů.

Dnes nad ránem došlo k dalším projevům hoření a na některých místech se znovu objevily plameny. Na jejich likvidaci byli vysláni hasiči se třemi cisternami. Požár se podařilo znovu rychle lokalizovat a uhasit po necelé hodině hašení.

Od počátku předání požářiště majiteli naši hasiči předpovídali, že podobné projevy skrytého hoření lze očekávat a nevylučovali jsme další výjezdy, což se potvrdilo. U podobně rozsáhlých požárů jsou takové jevy naprosto běžné a z našeho pohledu nejde o nic překvapivého. Postupným odkrýváním vyhořívajících plastů dochází ke zpřístupnění vzdušného kyslíku a k podpoře hoření na žhnoucím materiálu. V žádném případě se nejedná o závažné nebo jinak ohrožující nebezpečí.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet
Seriál: Požár plastů v Chropyni