Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v Chropyni likvidovali také jihomoravští hasiči

Na likvidaci rozsáhlého požáru průmyslového areálu v Chropyni na Kroměřížsku se podíleli také jihomoravští hasiči.

Do Chropyně byla 8. dubna na žádost HZS Zlínského kraje vyslána dvě velkokapacitní cisternová vozidla CAS z požárních stanic Vyškov a Bučovice. Hasiči z Vyškovska se ihned po příjezdu podle rozkazu velitele zásahu zapojili do hasebních prací přímo v areálu. Dále se podíleli na kyvadlové dopravě vody k doplňování cisteren.

V průběhu pátku byli vystřídáni svými kolegy ze stanic Vyškov a Bučovice. Během zásahu jihomoravští hasiči pracovali v nebezpečných prostorách, používali dýchací techniku a podíleli se mj. na chlazení technologií.

Ráno 8.dubna také na žádost HZS Zlínského kraje do Chropyně vzlétl vrtulník Letecké služby Policie ČR z Letecké základny Brno – Tuřany se dvěma hasiči – leteckými záchranáři z požární stanice v Lidické ulici. Vrtulník Bell 412 byl nasazen na hašení pomocí závěsného vaku BAMBI (objem cca 1000 litrů). Letečtí záchranáři zajišťovali po celou dobu hašení navigaci posádky vrtulníku a koordinaci hasičů při plnění závěsného vaku vodou pomocí speciálních proudnic.

Během pátku bylo provedeno 138 shozů vody. Vrtulník se navečer vrátil zpět na svoji základnu na letišti v Brně-Tuřanech. Ráno 9. dubna do Chropyně opět vzlétl s novými hasiči – leteckými záchranáři na palubě. Ti v sobotu provedli celkem 115 shozů na požářiště a výrazně pomohli k lokalizaci požáru.

asiči – letečtí záchranáři z HZS JmK začali vykonávat službu na Letecké základně Brno Letecké služby PČR v roce 2009. Za období zkušebního provozu, rok 2009, byli letečtí záchranáři HZS JmK ve spolupráci s Leteckou službou PČR nasazeni celkem na řešení 32 událostí, z nichž měly největší podíl právě likvidace požárů. V roce 2010 byli vysláni k 42 záchranným letům a v roce 2011 k dnešnímu dni k 16 událostem.

Mimo hašení požárů pomocí závěsného hasícího vaku vrtulník také zasahuje například u dopravních nehod při nedostupnosti dopravní nehody pozemním jednotkám, při záchraně osob z vodní hladiny, záchraně osob z výšek nebo hloubek, ale také například k průzkumu a monitoringu terénu při řešení mimořádných událostí.

Předurčenost a územní působnost vrtulníku z brněnské základny vychází z koncepce Letecké služby PČR. Vrtulník je předurčen na zásahy na téměř polovině území ČR.

kpt. Ing. Milan Tlamka
odd. IZS a řízení JPO
KŘ HZS JmK

Sdílet
Seriál: Požár plastů v Chropyni