Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Chropyni je hotovo, požár uhašen

Po sérii frontálních útoků je požár finálně utlumen. Hašení má vysoký efekt a na několika místech přestal zcela vycházet kouř. Krátce po šestnácté hodině zavalili hasiči místo tzv. těžkou pěnou. Požár je definitivně utlumen. Podle velitele zásahu je požářiště ve stavu lokalizace, kdy nehrozí další rozšíření požáru, zasažení dalších budov a hladiny nebezpečných látek jsou v okolí požáru na běžných hodnotách.

Po zasedání krizového štábu je rozhodnuto. Velitel zásahu hasičů nepřistoupí ani k jedné ze dvou ranních variant řešení požáru. Po rozhodnutí majitele, že se o následnou likvidaci požáru postará sám, a zvážení všech okolností na místě požáru, začalo předávání požářiště majiteli.

Pro předání místa požáru majiteli stanovil velitel zásahu hasičů několik podmínek, z nichž nejdůležitější je stálá přítomnost jednotky dobrovolných hasičů. Tu si majitel nasmlouval z města Chropyně. Jednotka hasičů bude nadále na místě dohlížen na případné rozhoření skrytých ohnisek a bude asistovat během likvidačních prací.

Místo požáru je nadále vyhrazeno proti vstupu osob, a to do doby ukončení šetření speciálního týmu vyšetřovatelů policie a hasičů. Majitel nadále přislíbil celý zasažený objekt oplotit a zabránit tak vstupu osob, které by mohly ohrozit trosky nebo další pády stavebních částí.

Po devadetáti hodinách na místě požáru hasiči balí svou techniku a pomalu se vrací na své základny. Do této chvíle zde s ničivým živlem bojovali hasiči ze 67 jednotek profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů čtyř krajů ČR. Přinejmenším z tohoto pohledu šlo o vůbec nejrozsáhlejší událost v historii našeho regionu.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet
Seriál: Požár plastů v Chropyni