Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Den Salvatora ve Zlíně

Po celý páteční den se ve Zlíně na nám. Míru konal Den Salvatora, který ve velké akci představil jednotlivé složky integrovaného záchranného systému Zlínského kraje.

Dne 28. 4. 2006 v 10:00 hod. byl na nám. Míru ve Zlíně zahájen Den Salvatora s prezentací složek IZS Zlínského kraje.

Organizátoři třetího ročníku ceny Salvator – ocenění hejtmana Zlínského kraje záchranářům – připravili letos poprvé velkou akci pro veřejnost s názvem Den Salvatora.

Akce měla za cíl představit široké veřejnosti činnost jednotlivých složek integrovaného záchranného systému Zlínského kraje a přiblížit jejich práci formou ukázek, prezentací a dovedností.

Složky profesionálních záchranářů se postupně představily především ve společném zásahu při simulované dopravní nehodě s požárem, zraněním osob a vyprošťováním. K vidění byl výcvik služebních psů Městské policie Zlín, práce kriminalistického technika, zadržení pachatele úmyslného požáru a spousta dalších zajímavostí.

Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje veřejnosti předvedl zcela nová zásahová vozidla na podvozcích Renault, speciální protichemický vůz, byl připraven stan s prezentací protipožární prevence, ochrany obyvatelstva, a také stan s projekcí preventivních programů pro veřejnost. Pro děti byly připraveny hry, soutěže a celá řada propagačních a výukových materiálů.

Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje se pochlubila také zcela novým vozovým parkem, kterému dominoval vůz Nissan Pathfinder a nové vybavení vozů VW Transporter. Policie České republiky, Okresní ředitelství Zlín, předvedlo svou radarovou a měřící techniku. Městská policie Zlín vystavila značnou část svého vozového i motocyklového parku a kromě kynologické skupiny prezentovala i práci s hasicím zařízením IFEX 2000.

Akce se účastnili i zástupci Českého červeného kříže Zlín, kteří učili děti poskytovat první pomoci zraněným. Byl zde k vidění stánek humanitární organizace ADRA, která prezentovala svou práci ve světě a organizovala finanční sbírku.

Velmi povedená akce v centru Zlína přilákala na tři tisíce dětí ze škol, mládež, ale také dospělou veřejnost. Připravený program byl v dopoledních hodinách určen především pro mladé a odpoledne i pro dospělé.

Je na místě organizátorům, které tvoří studenti Univerzity Tomáše Bati z Fakulty multimediálních komunikací, poděkovat za připravený program a možnost prezentací složek IZS.

Perličkou celého dne záchranářů nebyla jen cvičení a ukázky, ale došlo i na dva „ostré zásahy“. První se stal krátce po dopolední ukázce, kdy v davu dětí zkolaboval chlapec, kterému se vlivem horka a dehydratace udělalo nevolno. Odbornou pomoc lékařů a zdravotníků dostal prakticky okamžitě a po pár minutách byl zase fit.

Druhý případ se stal těsně před ukončením celého dne, kdy za hasiči přišla jedna maminka, že malé holčičce se zpříčila hlavička v ochranném zábradlí. Davy lidí se zatajeným dechem sledovaly, jak hasiči popadli speciální vyprošťovací zařízení, do deseti sekund byli u holčičky a hydraulickými nůžkami zábradlí bleskově roztáhli. Mohutný potlesk lidí byl největší odměnou za rychlou pomoc holčičce, která neutrpěla sebemenší zranění.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet
Seriál: Cena Salvator